Шакота дебитовао „стотком“, Звезда убедљива против Морнара

78

Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су готово перфектно у 8. колу АБА лиге. У госте им је дошла веома неугодна екипа Морнара, али су црвено-бели у меч ушли са великом енергијом што је допринело потпуној контроли утакмице. Изузимајући почетно вођство Барана 5:4, остатак меча водили су изабраници Драгана Шакоте, а озбиљан приступ, добра игра у одбрани и брзи контранапади донели су и убедљиву победу.

На крају, Црвена звезда је до петог тријумфа у АБА лиги дошла резултатом 105:82.

Занимљив податак са поновног дебија тренера Драгана Шакоте је то да су се већ у 17. минуту утакмице сви играчи у ростеру уписали у стрелце, а најефикаснији су били Бранко Лазић и Мајкл Оџо са по 13 поена. Двоцифрени су још били и Филип Човић који је убацио 12 кошева, Чарлс Џенкинс са 11, Џејмс Гист са 10 и Лоренцо Браун који је убацио такође 10 поена. Поглед на статистику говори и о изузетној тимској игри која је резултовала са чак 30 асистенција – Човић и Лоренцо Браун су имали по седам.

Од уводних минута видела се велика енергија у редовима црвено-белих. Они су повели у раној фази 4:0, а гости узвратили мини серијом 5:0. Изабраници Драгана Шакоте су потом пребацили у нову брзину, добра одбрана и лепршава игра у нападу резултирали су серијом 13:0 која је донела и прво двоцифрено вођство на мечу након полагања Лоренза Брауна – 17:7.

Након тајмаута Морнара ситуација на паркету се није променила. Црвена звезда је играла гранитну одбрану која је опасне шутере гостију свела на свега девет поена у првој деоници. На крају прве четвртине било је великих плус 19 за Звезду – 28:9.

Индивидуални квалитет Морнара дошао је до изражаја у другој деоници. Барани су успели да смање предност пре свега добрим шутем у том периоду игре, али су црвено-бели имали спреман одговор. Погодио је Гист, а убрзо и Давидовац за три поена и на крају мини серије Чарлс Џенкинс. Звезда је поново отишла на плус 19, а занимљиво је да су се после мање од 17 минута игре свих 12 играча из редова црвено-белих уписали у листу стрелаца – 49:30.

Међутим, гости се нису предавали. Покушали су да уведу меч у ритам који је њима одговарајућ и у томе тек мало успели у завршници. На тај начин смањили су предност пред велики одмор – 53:40.

И трећа деоница донела је потребну енергију у редовима црвено-белих, а добра игра у одбрани је надоместила моменте када шут за три поена није служио, а ту је био и офанзивни скок. У таквом односу снага предност црвено-белих ишла је и до плус 21 када је Мајкл Оџо поентирао на асистенцију Борише Симанића – 70:49. Ипак Морнар и даље није положио оружје, а искусни Џејкоб Пулен је предводио серију 11:2 која је довела до тога да црвено-бели са плус 12 улазе у последњи квартал – 72:60.

Када је било потребно одбрана је поново одрађивала свој посао. Серија 12:3 вратила је највеће вођство на утакмици црвено-белима, а семафор је показивао да је остало нешто више од шест минута пре краја – 84:63. Деловало је да су изабраници Драгана Шакоте решили свако питање победника када је Филип Човић огодио тројку за великих плус 24 – 87:63.

Озбиљан приступ није изостао до краја утакмице, а самим тим ни убедљива победа пред окршај са Валенсијом који је заказан на истом месту у четвртак.

Црвена звезда мтс – Морнар 105:82 (28:9, 25:31, 19:20, 33:22)

Црвена звезда мтс: Кузмић 6, Човић 12 (7ас), Л. Браун 10 (7ас, 5ск), Давидовац 8, Лазић 13, Фаје 5 (5ск), Берон 8, Добрић 7, Гист 10, Џенкинс 11, Симанић 2 (5ск, 4ас), Оџо 13 (7ск)

Претходни текстУ сусрет противнику – Бајерн Минхен
Следећи текстШакота: Задовољан сам процентима, асистенцијама и ангажовањем