Како тренирамо на дан утакмице

79

На дан контролне утакмице са Аустријом из Беча на припремама у Анталији (15 часова), наши фудбалери имали су лакши тренинг током пре поднева, а кондициони тренер Иван Вучетић открио је како изгледа рад уочи меча и сумирао је до сада урађено.

Нешто лошије временске прилике од раног јутра и киша у Турској преместили су играче Црвене звезде у теретану, где се нису дуго задржали, не више од пола сата.

На дан утакмице, која је планирана за ову среду уз директан пренос на нашем званичном Јутјуб каналу, изабраници шефа стручног штаба Владана Милојевића радили су у две групе под надзором кондиционог тренера Ивана Вучетића.

Према његовим речима, одрадили су чак и део планиран да се обави на терену, па је на програму била активација пред меч, односно вежбе баланса, координације и реакције. Вучетић је објаснио и како изгледа сам тренинг пред утакмицу.

Тренинг који спроводимо дан пред меч у такмичарском периоду састоји се од уводнонг дела, забавних игара, реакције и тактичких варијанти. Тренинг на дан саме утакмице која се, на пример, игра у вечерњим сатима као што је Лига шампиона, за циљ има да играчима тело буде активно, да се „не успава“. Раде се вежбе нервно-мишићне активације кроз интензивне вежбе координације, брзи рад ногу, скип. Тај тренинг је обично осам сати пре меча и високог је интензитета у трајању од 15 до 20 минута – каже Вучетић.

Тренер задужен за физичку спрему у табору шампиона Србије изузетно је задовољан урађеним до сада на зимским припремама.

Одлично смо радили током првог дела припрема на Кипру, где је акценат био на физичкој припреми. Имали смо изванредне услове за рад и момци су испунили све задатке које је замислио стручни штаб на челу са Владаном Милојевићем. Не бих издвајао појединце, могу да похвалим рад групе и да кажем како су старији, искуснији играчи били прави пример млађима који су поред основних тренинга, имали и додатне, индивидуалне тренинге – додаје Вучетић и посебно истиче две ствари:

И новајлије су се одлично уклопиле у наш систем, а као највећу предност бих нагласио што су мени ово треће припреме заредом у овом саставу. Континуитет тренажног процеса је изузетно битан у нашем послу.

Вучетића највише радује то што су сви момци у погону.

У Турској је фокус на уигравању тима и темпирање форме за наставак сезоне. Физичка припрема се такође спроводи и могу да истакнем да немамо повређених играча, што је врло битно. То је заправо и циљ – да сви играчи здрави прођу припремни период. Понекад штедимо поједине играче на неким тренинзима и утакмицама, пратимо њихове параметре и на основу тога им дозирамо напор – закључио је Вучетић.

Фудбалере Звезде после меча са Аустријом очекују још три провере у Анталији. Против Лудогореца ће играти 2. фебруара, три дана касније са Работничким и за крај их чека дуел против Марибора 8. фебруара.

Претходни текстПораз у Лиможу у драматичној завршници
Следећи текстЗвезда ТВ | Срна