Јесен за златне странице архиве

63

Црвена звезда је победом над Чукаричким спустила завесу на још једну успешну полусезону. Низ сјајних резултата оставиће 2018. годину уписану златним словима у црвено-белој архиви, а прва асоцијација на њу биће повратак на елитну фудбалску позорницу некадашњег првака Европе и света.

Други део године, у којој су изабраници Владана Милојевића после 26 година играли пролећне европске дуеле, почео је двомечом против Спартакса из Јурмале у јулу, а након што је елиминисао првака Летоније, клуб из Љутице Богдана је на историјском путу био бољи од Судуве, Спартака из Трнаве и Салцбурга.

Елиминисавши четири ривала наш тим је постао први који је икада стигао до групне фазе Лиге шампиона прескочивши четири препреке.

Паралелно нижући победе на домаћој позорници Црвена звезда је сазнала ривале у елитном клупском такмичењу на Старом контиуненту, а већ премијера донела је историјски резултат. Ремијем са Наполијем у Београду освојили смо први бод у Лиги шампиона.

Упркос такозваној „групи смрти“ коју су осим нашег клуба и Наполија чинили још Ливерпул и Пари Сен Жермен, Звезда је успела да постане хит такмичења историјским тријумфом над Ливерпулом у Београду. Вицешампион Европе у српској престоници остао је празних шака, а најзаслужнији за прву победу неког српског клуба у Лиги шампиона био је двоструки стрелац Милан Павков.

Бранилац државне круне још импресивнији је био на домаћој сцени где је остварио 19 победа и два ремија у укупно 21 сусрету. По бод из сусрета са Црвеном звездом успели су да изборе само вечити ривал и Раднички из Ниша, први пратиоци лидера Суперлиге. Приликом осврта на учинак у првенству вредни помена су и резултати у Љутице Богдана, пошто су црвено-бели у десет сусрета уписали исто толико победа на свом терену.

Занимљиво, изабраници Владана Милојевића су на свакој од 21 утакмице постигли макар један погодак и на зимску паузу отишли са 47 узастопних мечева на којима су бар једном савладали противничког голмана рачунајући домаће првенство.

Победе нису изостале ни на трећем колосеку, а Црвена звезда ће у Купу Србије наставити такмичење у 2019. години против Радника. На путу до четвртфинала елиминисани су Динамо из Врања и ТСЦ.

Дакле, наши фудбалери су укупно у свим такмичењима одиграли 37 утакмица, 21 у Суперлиги, две у Купу Србије и 14 у Лиги шампиона. Остварено је укупно чак 26 победа, седам ремија и свега четири пораза, сва четири у групној фази Лиге шампиона.

Тренер Милојевић користио је 30 играча, од којих је први стрелац тима Бен са чак 17 голова, док је највише мечева одиграо Милош Дегенек – 33.

Кад се све сабере, нема дилеме да ће присећање на јесен 2018. године у будућности будити прелепе утиске, а већ од сутра осврнућемо се на детаљан учинак почевши од Звездиних чувара мреже.

Претходни текстВажно саопштење КК Црвена звезда мтс
Следећи текстИН МЕМОРИАМ: Драгана Вуковић (1978-2018)