Светлани Дакић злато, Стојадинов и Бунчић бронзани на Европском купу

152

У београдском спортском центру Шумице одржан је 11. по реду, и традиционални Европски џудо куп за сениоре „Србија опен“ и то у знаку српских бораца који су освојили 14 одличја.

Џудисти Црвене звезде освојили су три одличја на Европском џудо купу „Србија опен“. Златну медаљу освојила је наша Светлана Дакић, док су се Андреа Стојадинов и Страхиња Бунчић окитили бронзананим медаљама.

Престижно такмичење, ове године окупило је скоро 300 такмчара из 35 земаља са три континета, Европе, Африке и Северне Америке. Може се слободно рећи да је Београд протеклог викенда био светска престоница овог олимпијског спорта.

Густ програм на три борилишта задовољио је критеријуме и укус и највећих познаваоца џудоа, посебно када су око 16 часова кренуле борбе за одличја и у мушкој и у женској категорији. Виђене су заиста врхунске борбе, а у фокусу су били, наравно домаћи такмичари. Прво одличје и то бронзано Србији је донела Звездина џудисткиња Андреа Стојадинов у најлакшој, категорији до 48 кг, да би нешто касније Денис Јуракић и наш Страхиња Бунчић практично у исто време, и на неколико метара раздаљине ипонима дошли такође до бронзаних медаља у категорији до 66 кг. Звездина џудисткиња Светлана Дакић освојила је златну медаљуу тежинској дивизији до 63 кг, док је треће место припало Јовани Обрадовић. Сребро за Србију у категорији до 73 кг донео је Љубиша Ковачевић, док је бронзани био Илија Цигановић.

Борба дана је био обрачун за златну медаљу у тежинској дивизији до 57 кг између домаћих такмичарки и старих ривалки, Јоване Рогић и Марице Перишић коју је златним бодом након исцрпљујуће и тактички изврсне битке добила Рогићева.

У недељу се два пута певало „Боже правде“ у Шумицама пошто су се на највиши степеник победничког постоља попели Бошко Бореновић након фантастичне и напете борбе са одличним Чехом Јиржијем Петром у категорији до 90 кг, као и маестрални Жарко Ћулум међу колосома преко 100 кг. Уз Бореновића и Ћулума бронзаним медаљама окитили су се Ивана Јандрић (до 70 кг), Александра Дубоја (преко 78 кг) и Владимир Гајић (преко 100 кг). Током два такмичарска дана врхунског џудоа српски тим је пожњео чак 14 одличја, од чега четири злата, два сребра и осам бронзи, што је репрезентацији Србије донело прво место у генералном пласману.

Божидар Маљковић и Дарко Удовичић на свечаном отварању

Свечаном отварању Европског купа за сениоре у Београду, присуствовале су и уважене званице из спортског и привредног естаблишмента, као и представници Европске џудо федерације. Поздрављајући учеснике, председник Џудо савеза Србије доц. др Иван Тодоров захвалио је Влади и председнику Србије Александру Вучићу за подршку у развоју трофејног олимпијског спорта који је од ове године ушао у систем школског спорта.

Част ми је да вас поздравим на овако значајном такмичењу, иуједно изузетно задовољство што смо домаћини Европског сениорског купа у Београду. Уз чињеницу да смо једна од најбољих организација у Европи, посебно ме радује што су српски репрезентативци на самом почетку такмичења освојили медаље. Организација Европског купа поверена Београду, резултат је рада и труда националног Џудо савеза, али и свих наших такмичара успешних на међународној сцени. Срећан сам што су са нама Милица Николић, Александар Кукољ и Немања Мајдов као и најбољи европски тренер Љубиша Мајдов – рекао је на отварању такмичења први човек српког џудоа, Иван Тодоров.

Својим присуством, као и прошле године свечано отварање 11. Европског џудо купа у Београду увеличао је и председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић који је говорио у свом маниру:

Сад је дошло време да џудистима кажем, ви сте шампиони! Џудо савез и репрезентативци, Милица, Александар, Немања су спортисти којима се диви Европа. Почаствован сам што сам овде са свима вама. У име ОКС изразио бих захвалност напорима Џудо савеза Србије за посвећеност и подршку српским џудистима – рекао је Божидар Маљковић.

​Тодоров: Успех и резултатски и организационо

Први човек српског џудоа Иван Тодоров био је видно задовољан још једним, 11. по реду Европским џудо купом у Београду:

Тих 14 медаља који су за ова два дана врхунских одмеравања у Шумицама освојили наши такмичари најбоље говоре. Још један велики успех српског џудоа, и резултатски и организационо. Имамо све више квалитетних бораца којима овај ниво такмичења које организујемо на нашем тлу помаже да буду у европском и светском врху. Изузетно сам задовољан, захваљујем се Министраству омладине и спорта, граду Београду, спонзорима као и свим пријатељима нашег џудоа и Савеза. Већ сада најаављујем да ће 12. Издање Европског купа бити на још вишем нивоу – истакао је Иван Тодоров.

Мајсторски појасеви за Мајдове

Председник ЏСС Иван Тодоров је током турнира свечано доделио диплому носиоца црног појаса трећи ДАН, Немањи Мајдову, актуелном прваку света и вицешампиону Европе. И Немањин отац, Љубиша Мајдов, званично најбољи тренер Старог континента за прошлу годину, истом приликом свечано је промовисан у носиоца црног појаса пети ДАН.

Претходни текстПета узастопна шампионска титула за Црвену звезду!
Следећи текстИзузетни Лазар Пилиповић