Црвена звезда повела у финалној серији

75

Кошаркаши Црвене звезде мтс пришли су корак ближе трофеју намењеном освајачу Суперлиге Србије. Црвено-бели су савладали талентовани састав ФМП-а резултатом 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22), а сада се серија сели у Железник.

Кошаркаши Црвене звезде мтс пришли су корак ближе остварењу циља. Након велике борбе и неизвесне завршнице, црвено-бели су савладали талентовани састав ФМП-а резултатом 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22). Јунак победе био је Џејмс Фелдин који је 12 секунди пре краја погодио тројку на изврсно додавање Тејлора Рочестија.

Сусрет између Црвене звезде и ФМП-а у потпуности је оправдао очекивања великог финала. Млади Пантери оставили су одличан утисак у дворани ’’Александар Николић’’, али је на крају пресудило искуство ривала. Изабраници Миленка Топића били су концентрисани у преломним моментима, пре свега Ален Омић и Тејлор Рочести који су бриљирали у последњем кварталу. На крају, тачку на фантастичну утакмицу ставио је Џејмс Фелдин поготком за три поена на 12 секунди пре последњег звука сирене. Имао је ФМП прилику за нови преокрет, али је Стефан Јанковић одлично испратио имењака Пота.

Фантастичну утакмицу одиграо је Тејлор Рочести који је на овом мечу и постао први странац у историји Црвене звезде са преко 1000 поена у једној сезони. Пре њега, то су успели легендарни Драган Капичић, Милан Гуровић, Небојша Илић, Игор Ракочевић и у новијој историји Бобан Марјановић.

Рочести је меч завршио са дабл-дабл учинком – 21 поен и 12 асистенција. Поен више од њега убацио је Ален Омић који је придодао и пет скокова.

Од почетка утакмице играло се у веома брзом ритму. Обе екипе су биле изразито нападачки расположене што је резултовало великим бројем поена. Црвено-бели су држали вођство захвајуљујући пре свега сјајном тандему Тејлор Рочести – Ален Омић, али су Пантери држали корак са фаворизованим ривалом пре свега преко Немање Ненадића. Ненадић је за седам минута игре постигао 12 поена па Звезда никако није могла до осетнијег вођства од пет поена предности колико је било након поена Стефана Јанковића – 22:17.

Међутим, до краја прве деонице ФМП је направио серију 8:2 и са минималним вођством отишао на први одмор – 24:25.

Црвено-бели су трагали за нападачким ритмом и на почетку другог периода. А пост без коша који је трајао преко четири минута, прекинуо је Перо Антић тројком из велике удаљености – 27:28.
Звезда је претила, али талентовани састав ФМП-а је одбијао налете. Игра је била потпуно другачија него почетак меча. На обе стране играле су се веома агресивне одбране и није било пуно лаких поена.

У том односу снага ниједна екипа није стекла осетнију предност, а поени Драгана Апића са линије пенала пред последњи звук сирене поставили су коначних 38:36 по завршетку уводних 20 минута финалне серије.

Наставак игре донео је још борбе и веома мало поена. Црвено-бели су трагали за игром у транзицији и када је до тога дошло, погађали су Рочести и Добрић те поново одвојили своју екипу на пет поена предности – 45:40.

Међутим, погађао је на другој страни Марко Јеремић и поново није дао Звезди да се одвоји. Његови поени, а потом и тројка Марка Радовановића и полагање Ненадића донели су ФМП-у највеће вођство на мечу – 54:61. У последњем нападу у трећем периоду погодио је расположени Рочести и смањио вођство ривала – 56:61.

ФМП је одолевао црвено-белима и чувао вођство до половине последњег периода. Тада се поново разиграо Ален Омић који је везао осам поена и преокренуо резултат у корист домаћина – 72:69. Међутим, одговорио је Радовановић новом тројком, а потом је погодио и Јеремић за вођство од три поена на три и по минута пре краја (72:75). Поново је погодио Омић и то после офанзивног скока и све је слутило на велику борбу до краја. Јеремић је погодио нову тројку и ФМП је водио четири разлике на два минута пре краја – 74:78, али је тада Тејлор Рочести погодио изразито битну тројку. Уследила је још једна и Звезда је поново водила – 80:79.

На 30 секунди пре краја Ален Омић је погодио једно слободно бацање, а узвратио је Стефан Пот тројком и ФМП је на 23 секунде пре краја водио 81:83. Ипак, Фелдин је био прецизан за три поена и 12 секунди пре краја донео нови преокрет. Јанковић је одиграо одличну одбрану и Пот није успео да погоди за велико изненађење.

Црвена звезда мтс – ФМП 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22)

Црвена звезда мтс: Човић, Давидовац 6, Лазић 4 (5ск), Раданов, Антић 6, Добрић 9, Фелдин 12, Јанковић 3, Рочести 21 (12ас), Омић 22 (5ск), Лесор 1, Јовановић.

Дејан Давидовац:

Очекивано тешка утакмица. ФМП је имао сјајну сезону и знали смо да неће бити лако. Показали су квалитет на овој утакмици и заслужено дошли до ситуације да победе. Нису у томе успели. Играли су борбеније и више скокова. Ипак, ово је серија где се само победе броје. Већ за два дана нас чека меч у Железнику. Честитам ФМП-у, на одличној утакмици, имали су одличну сезону и на томе им такође честитам.

Миленко Топић:

Нисмо ушли у утакмицу како знамо и како смо улазили у прошлим утакмицама. Имали смо мање енергије и концентрације и то је резултовало тиме да јуримо резултат, тражимо игру и петорку током читавог тока утакмице. Нисмо успели да зауставимо њихов скок, имали су бољи шут за три поена… Слабија утакмица са наше стране. Не верујем да смо их потценили и знамо доста о њима. Не верујем да је била ситуација да их не схватимо озбиљно. Али, дешава се да одиграмо овако после добре припреме.

Добили смо срећно, шутем у последњем нападу. Нама се посрећило, али то је кошарка јер некада и као гори победиш. Наши пенали су били катастрофални, селекција шута лоша. Поново се јавила нервоза са којом смо мислили да смо завршили. Честитам играчима јер су истрајали. Важна победа, водимо 1:0 и видећемо како ће се ствари одвијати даље.

Претходни текстБратство Хиландара уз Црвену звезду
Следећи текстЧаслав Тошић славио на Мишелуку