Звездина ревија, 57 година континуитета

397

На данашњи дан, 18. марта 1961. године изашао је први број Звездине ревије, најстаријег спортског магазина у овом делу Европе. Први пут Ревија Спортског друштва Црвена звезда је објављена 1945. године, излазила је кратко, да би опет заживела 1953. године, а редовно је почела, без престанка, да излази од 1961. године. Ревија је била први месечник који је изашао у пуном колору у бившој Југославији.

Од тог првог броја 1961. године Звездина ревија излази у континуитету, сада већ 57 година! Некада је излазила и два пута месечно, некада једном у три-четири месеца, у доба санкицја и у време највећих криза, али никада није престала да својим текстовима и фото причама исписује странице историје наше Црвене звезде. Звездина ревија је излазила и као додатак у Политици, најстаријем дневном листу у земљи.

За Звездину ревију су писала велика имена српског новинарства Стојан Протић, Љубиша Вукадиновић, Богдан Тирнанић, Добривоје Јанковић, Мирко Стаменковић, Павле Јовановић, Радомир Јеремић „Пири“… Имали смо част да читамо приче које су проистекле из пера доајена српске књижевности Бранка В. Радичевића и Моме Капора.

Писали су и наши спортисти и људи који су постављали темеље Црвене звезде, Рајко Митић, први уредник Звездине ревије, Слободан Ћосић, Небојша Поповић, Љуба Ловрић, Милорад Соколовић, Бранка Прелевић, Милан Томић…

Својим фотографијама чувене утакмице и спортске манифестације овековечили су Ивица Михајловић, Волтер Јадешин, Небојша Параушић, Марко Метлаш, Никола Скендерија и многи други.

На Звездин 73. рођендан, 4. марта 2018. године изашао је 655. број. Звездина ревија наставља да извештава и бележи резултате наших спортиста и клубова, да упознаје нове младе звездаше са историјом Спортског друштва Црвена звезда и да прича нашу звездашку причу.

Све пролази, Звезда траје!

Претходни текстУ понедељак наставак полуфиналних борби
Следећи текстМачва – Црвена звезда 0:2 (0:0)