Звездина гранитна одбрана сломила Жалгирис

84

Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су готово беспрекорну утакмицу и савладали Жалгирис из Каунаса. Црвено-бели су ношени публиком били бољи од првака Литваније резултатом 77:65 (16:18, 17:13, 15:14, 29:20)

Храбро. Снажно. Борбено. У те три речи може се најбоље описати игра кошаркаша Црвене звезде мтс против Жалгириса у дворани ’’Александар Николић’’. Литванци су дошли као екипа која је везала пет победа, укључујући и тријумфе против кандидата за највиши пласман – Фенербахчеа у Истанбулу и Олимпијакоса у Каунасу.

Међутим, петак 05.01.2018. године био је резервисан за шампиона Србије и АБА лиге. Енергија са трибина пренела се на најбољи могући начин на црвено-беле. Жалгирис, који у Евролиги просечно убацује преко 81-ог поена, сведен је на свега 65 поена. Жеља за тријумфом изабраника Душана Алимпијевића је била огромна, резултовала је фантастичном енергијом на терену и на крају прилично убелдјивим тријумфом – 77:65.

Блистали су Дејан Давидовац и Тејлор Рочести. Убацили су заједно чак … Али допринос Бранка Лазића и Пере Антића у одбрани не би објаснила никаква статистика. У оваквој победи је непоштено поменути било ког индивидуалца јер је Звезда још једном показала да је ТИМ.

На крилима велике енергије са трибина црвено-бели су ушли изразито мотивисано у утакмицу. Сјајна одбрана коју је предводио капитен Лазић и одличан офанзивни скок донели су почетно вођство 8:2 након Дангубићеве тројке. Ипак, Жалгирис је показао зашто се тако високо котира на табели Евролиге. Пангос се разиграо, а одличан допринос дао је и прекаљени Бено Удрих. Гости су серијом 10:2 преузели вођство (10:12).

Агресивне одбране са обе стране нису дозволили неку нову серију. Играло се кош за кош, а предност од два поена Литванци су задржали до краја прве деонице (16:18).
Огромна борба наставила се и у другом периоду. Сваки кош је био злата вредан јер су одбране обе екипе биле на изузетном нивоу. Црвено-бели су надокнађивали лошији проценат шута офанзивним скоком и сјајном одбраном. То је био преломни фактор да оду на полувреме са два поена предности (33:31).

Почетак трећег периода личио је на почетак утакмице. Звезда је примала енергетски импулс са трибина, а поени Рочестија и Бјелице донели су највеће вођство изабраницима Душана Алмпијевића на утакмици (38:31).

Звездина агресивна одбрана овог пута није дозволила контра серију. Огромна енергија у дефанзиви коначно је наплаћена на другој страни паркета након Лесоровог закуцавања за ново највеће вођство (48:39).

Ипак, снажни Жалгирис је везао шест поена и смањио вођство на ’’минус’’ три пред последњи квартал (48:45). На почетку четврте деонице нова тројка Пангоса је одвела меч у потпуни егал (48:48).

Коначно је стигао шут, и то као поручен у правом моменту. Тројка Рочестија, тројка Давидовца пропраћене одличним одбранама. За тили час Звезда је поново дошла на плус шест (56:50). Уследила је још једна величанствена одбрана Пере Антића која је изнедрила неспортску личну грешку, а самим тим два слободна бацања и посед за црвено-беле.

А, онда Дејан Давидовац! Нова тројка и Звезда је на шест минута пре краја имала прво двоцифрено вођство (60:50).

Давидовац је заиста био невероватан. Искочио је из фантастичне тимске игре и зачинио брилијантну партију са две блокаде и још једном тројком (63:52).

Звезда је све држала у својим рукама. Права еуфорија је настала на трибинама, а изабраници Душана Алимпијевића су задржали мирну главу. Предност је сачувана до последњег звука сирене без већих проблема.

Црвена звезда мтс – Жалгирис 77:65 (16:18, 17:13, 15:14, 29:20)

Црвена звезда мтс: Радичевић, Дангубић 9 (5ск), Давидовац 13, Лазић 5 (5ск), Јанковић 4, Рочести 16 (10ас), Лесор 4 (9ск), Енис 4, Јовановић, Бјелица 7.

Жалгирис: Дејвис 2, Пангос 19 (7ск), Тупан 3, Удрих 4, Јанкунас 10, Масиулис, Милакнис 6, Мицић 2, Вајт 9 (6ск), Кавалиаускас 2, Валинскас, Улановас 8 (5ск, 5ас).

Душан Алимпијевић:

Одиграли смо тврду утакмицу против вероватно најчвршће екипе у Евролиги. Мислим да је то један од малих кључева у овој утакмици. Они играју читаву сезону на врхунском нивоу и истрају у тој чврстини. Мислим да смо се јако добро спремиили и да смо на прави начин одговорили.

Неколико битних детаља је одлучило победника, а неки се не виде кроз статистику и кроз параметре. Једна од главних ствари је што смо вечерас дисали као тим и били фамилија на терену и то ме јако радује.

Још једна од битних ствари је што смо се одлучили за онакву стартну петорку која је показала чврстину, лимитирала њихове нападаче на мали број поена. Такође, мислим да су неке минијатуре спремљене за ову утакмицу дале резултат и трећа ствар је што показујемо да овај тим и када крену ствари низбрдо не губи главу и показује победнички менталитет.

Претходни текст„Легенде Маракане“ | Цвијетин Благојевић
Следећи текстЗвездаши уживали у светском спектаклу