„Фудбал за пријатељство“

65

Започеле завршне манифестације пете сезоне дечијег међународног друштвено-одговорног пројекта „Фудбал за пријатељство“

Завршне манифестације пете сезоне дечијег међународног друштвено одговорног пројекта „ФУДБАЛ ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО“, организованог под покровитељством компаније Газпром – званичног партнера ФИФА и Шампионата света у фудбалу 2018. – започеле су данас у Русији.

Делегације из 64 земаља из Европе, Азије, Африке, Јужне и Северне Америке пристигле су у Санкт Петерсбург како би – у духу пријатељства, мира и равноправности – демонстрирале преданост кључним вредностима пројекта, разменили искуства и дали пример читавом свету.

«Пресрећни смо што смо напокон заједно са нашим спортским пријатељима из целог света, уједињени око кључних вредности пројекта и врхунског фудбала. Сигуран сам да ће деца са собом понети неизбрисива сећања и утиске који ће им обогатити живот и створити од њих праве фер-плеј спортисте и светске људе!“ истакао је Никола Митић, тренер омладинске селекције ФК „Црвена звезда“, дугогодишњег учесника пројекта.

Млади фудбалери – дванестогодишњи амбасадори пројекта – окупљени у 8 међународних Екипа Пријатељства, приказаће на зеленим пространствима фудбалских терена да је пријатељство могуће без обзира на боју коже, пол, веру и физичке могућности. Млади новинари – чланови Међународног дечијег прес центра – заједно ће са својим старијим колегама из водећих светских медија – извештавати светску јавност о збивањима са манифестација и терена у Санкт Петербургу, путем сопственог ТВ канала и радија, веб-сајта и друштвених мрежа, дневног штампаног новинског издања и осталих форми ексклузивних извештаја.

Одрасли представици земаља-учесница, чланови међународних делегација, пратиће младе учеснике у граду на Неви; међу њима се налазе и званичници фудбалских федерација и удружења, међународних друштвених програма, познати новинари, родитељи, наставници и тренери.

Млади спортисти ће тренирати у спортским „Камповима пријатељства“ у којима ће – поред екипних такмичења и тактичких вежби – деца учествовати на посебним фудбалским семинарима које ће водити прослављени фудбалски асови. Основне вредности пројекта и садржај манифестације ће бити предмет рада на „Олимпијском часу“, „Школи девет вредности“ и курсевима из тимског рада.

У складу са духом традиције манифестације – учесници ће тренирати у Екипама пријатељства пројекта „Фудбал за пријатељство“ – у којима ће им тренери бити учесници пројекта из прошлих сезона. У суботу, првог јула – први пут од настанка пројекта ће се одржати „Фудбалски шампионат фудбала и пријатељства“, у коме ће узети учешће међународне Екипе Пријатељства – и тиме потврдити своју приврженост фудбалу, фер-плеју, толеранцији и жељи за победом.

У недељу, другог јула – сви учесници свих узраста пројекта „Фудбал за пријатељство“ ће – заједно са фудбалским асовима, уметницима, представницима међународних медијских кућа и политичарима из разних земаља – размотрити најважнија питања промовисања вредности пројекта у оквиру Петог међународног „Форума фудбал за пријатељство“. Форум ће, по традицији, бити окончан Свечаним дефилеом свих земаља-учесница на пригодној Завршној церемонији манифестације – да би потом сви заједно пратили уживо финалну утакмицу ФИФА Купа Конфедерације, која ће бити одиграна на новом стадиону у Санкт Петерсбургу у присуству 70 хиљада гледалаца.

Претходни текстОдржана Скупштина клуба
Следећи текстСпоразум Црвене звезде мтс и Џенкинса