Одржана Скупштина клуба

81

У уторак, 27. јуна 2017. године, на стадиону „Рајко Митић“ је одржана конститутивна седница Скупштине клуба.

Седници је присуствовало 56 чланова од 70 колико чини Скупштину. Констатовано је да је на претходним изборима гласало 1270 чланова клуба и да је одабрано 36 чланова Скупштине.

За председника Скупштине ФК Црвена звезда реизабран је Ратомир Дујковић. Два нова потпредседника Скупштине су др Бранко Белеслин, и Александар Радојичић.

Потом је усвојен и дневни ред са следећим тачкама:

1. Усвајање записника са претходне Скупштине;
2. Усвајање финансијских извештаја (паојединачног и консолидованог);
3. Реч председника;
4. Извештај генералног директора;
5. Предлог одлуке о исправци евиденција титула ФК Црвена звезда;
6. Избори три нова члана УО и три нова члана Савета клуба;
7. Разно;

Пословни директор клуба Стефан Пантовић изнео је основне бројке када је финансијски извештај за 2016. годину у питању.

Са пословне стране имамо разлога за задовољство, јер смо другу годину заредом пословали позитивно. Остварили смо профит од преко 2 милиона евра, и таква добит је незабележена у претходних 17 година, а вероватно и више. Клуб је остварио приход од 24.369.497 а расход 22.317.210 евра. Очекујемо да ћемо и ове године такође остварити позитиван финансијски резултат. Имали смо и контролу УЕФА која је недвосмислено потврдила да је административни део клуба успео да одговори на све изазове које је клуб имао на финансијском смислу. Са друге стране, констатовано је да је клуб и даље приморан да продаје фудбалере како би зарадио новац. Од трансфера играча, претходне године је приходовано 58% буџета — рекао је Пантовић.

Свој извештај пред Скупштином поднео је и генерални директор Звездан Терзић.

За нове чланове Управног одбора изабрани су Југ Радивојевић, Бошко Ђуровски и др проф Александар Марковић.

Све одлуке и тачке усвојене су једногласно, а пуна подршка Скупштине клуба дата је и иницијативи да се коригује број шампионских титула Црвене звезде.

Отворена и садржајна дискусија у којој је учествовало више од 15 чланова расправљало се о претходно наведеним одлукама, а донете су и иницијатива за формирање Комисије за стратешки развој као и одлука да средства од чланарине буду наменска за потребе Омладинске школе.

Обраћање председника клуба Светозара Мијаиловића преносимо у целости:

„Данас почиње четворогодишњи мандат новом сазиву Скупштине ФК „Црвена звезда“.

Верујем да ће га обележити предани рад свих чланова Скупштине, ради остваривања циљева које је Фудбалски клуб поставио. Верујем, такође, да ћете свој рад, поред учешћа на седницама, обављати свакодневно у окружењу где радите и живите, окупљајући око себе све праве звездаше спремне да помогну, спремне да штите и чувају вредности нашег Клуба, стицане деценијама.

Наставићемо борбу за враћање духа заједништва који је красио овај Клуб, који се градио унутар Клуба, често кроз различите и супростављене ставове, увек снажно и сложно брањен. За то смо одговорни сви, управа, спортска струка, запослени.

Циљ овог излагања је да подсети у којим смо околностима радили да бисмо, на адекватан начин оценили какве резултате смо постигли и у каквом смо положају данас.

Готово цео мандат претходне скупштине протекао је у ванредном стању у Клубу. Велика финансијска рупа од преко 53 милиона евра, претила је да прогута Клуб, да га избрише из свих елитних такмичења.

Дугови према играчима, клубовима и држави су директно угрожавали могућност такмичења.

Морам да нагласим да се ми сви још увек суочавамо са изузетно великим и нестандардним изазовима. Уствари, ми још радимо као кризна управа. У таквој ситуацији настојимо и у највећој мери успевамо да обезбедимо оно сто је наш основни задатак – да створимо услове за несметано одвијање спортских активности и постизање оних резултата на које смо навиикли.

Да би се то остварило морамо стално и паралелно да решавамо два проблема –питање свакодневног живота и повраћај огромног дуга који нам је натоварен на грбачу.

Упркос свим тешкоћама, успели смо да током протекле 4 године преокренемо очајно стање у ком нисмо успевали да освојимо титулу годинама.Додуше, клуб је често био жртва разних саплитања са старне, али нажалост и – изнутра, некад с намером ,накад из пуког незнања и неспособности.

Тако смо, као што знате, најпре по повратку Драгана Џајића успели да прекинемо низ неуспешних година и одмах повратимо титулу шампиона. Нажалост, нисмо успели да се тада спасемо и разних интрига и суревњивости које су тињале унутар управе односно, међу неким новим људима који су помислили да су важнији и од клуба па чак и од његових легенди. То нам се осветило на најгори начин, па због таквих односа нисмо играли европска такмичења што смо на терену заслужили.

Ипак, већ током наредне године и уз помоћ и подршку наших навијача успели смо да рашчистимо и консолидујемо управу клуба и започнемо са успостављањем основних елемената дугорочног система какав треба да одликује Црвену звезду.

То је резултирало још једном титулом, али не и трајном стабилизацијом клуба. Разлог је више него очигледан – делујући као кризна управа морали смо да решавамо дестине захтева поверилаца, да испуњавамо УЕФА критеријуме и обавезе и то још под посебном присмотром и мониторингом и наравно, да обезбедимо услове за нормалан рад – од задовољства у свлачионици до уредних терена и остале инфраструктуре. У таквим околностима нисмо увек могли да планирамо на дужи рок, нити да урадимо баш оно што смо желели. На пример, да доведемо неке играче или да неке задржимо на дуже време, па чак ни да остваримо најповољније трансфере јер су нас дугови терали да и то радимо под притиском, а да ипак нападамо титулу. То смо успели прошле године и то надмоћно. Ове смо поклекли мада су нас, као што такође знате, притом спотицали и рушили и споља па и неки наводни звездаши.

Међутим, као што сте видели из финасијских извештаја и као што ћете детаљније видети из извештаја генералног директора, направили смо огроман корак у елиминацијји обавеза и ту морам да истакнем рад наше службе у Клубу на челу са генералним директором. Такође, заокружили смо костур кадровских решења из кога произлалзи јасна визија којим питем даље. Ту мислим на већ оформљен снажан тим на линији генерални директор, пословни директор, спортски директор, шеф струке са идејом да још ојачамо школу најталентованијим играчима и најамбициознијим тренерима, да и део стране селекције започнемо из омладинског узраста попут свих оних великих европских клубова који на тај начин надоместе мања средства којима располажу у односу на најбогатије.

Посебно желим да нагласим да смо успели да консолидујемо управу на такав начин да имамо пуно јединство и идеја и акције и што је најважније, да имамо људе који не траже ништа за себе, јер све су то афирмисани људи у својим струкама, поготово не траже материјалну корист од клуба већ чине све да клубу помогну и врате га на оне вредности и традицију која је од њега и направила јединствен феномен. И што је још важније уз клуб почињу да се окупљају и нови млађи људи таквог карактера, враћају се наши стари асови и уопште враћа се некадашња атмосфера узајамног поверења и искрене сарадње.

То је врло важно питање када се ради о Црвеној звезди. Њена снага је увек била у великом броју људи окупљених око ње, спремних да помогну и да учине нешто за Клуб. Зато ћемо још више радити на проширењу чланства и међусобном упознавању наших чланова. Настојаћемо да у рад клуба кроз различите форме укључимо што више вредних и значајних људи.

Најзад, са поступним изласком из наше дужничке кризе – што је данас на видику – стварају се услови да се у већој мери позабавимо дугорочнијим стратешким плановима и то како на спортском нивоу тако и у погледу статусних питања везаних за изналажење нових извора прихода, заједничких улагања са другим инвеститорима, организациону структуру тзв. приватизацију итд. Међутим, у томе ћемо се руководити увек и само једним важним критеријумом да променама не угрозимо најважније Звездине вредности и традицију и да коначни циљ сваке новине мора бити врхунски спортски резултат и то уз пуно учешће и присуство њених чланова.

Спортски резултат је генератор укупног стања у клубу.Зато свака Звездина скупштина, свака управа има обавезу да у свој програм као примарни циљ поставља остваривање врхунског резултата, освајање титуле. Напросто то је захтев пред сваком генерацијом наших фудбалера. Да би се то постигло морају се обезбедити услови, пре свега финансијски, имати добра организација, добар стручни рад и као последицу свега, тим способан да оствари жељени резултат.

Са задовољством истичем да овај сазив скупштине започиње свој мандат у далеко повољнијем положају клуба него претходни.

Другу годину за редом клуб исказује позитиван финансијски резултат, а према садашњим показатељима и текућа година, такође.

Значајно је смањен дуг клуба, посебно онај који утиче на лиценцирање.

Побољшани су услови за рад.

Унапређен рад Омладинске школе

Управни одбор високо оцењује рад ген.директора Звездана Терзића и његов допринос у остваривању ових резултата у пословању клуба.

УО одаје признање менаџменту, запосленима за рад и за разумевање проблема са којима се клуб суочава.

Исто тако захвални смо спортским радницима који своје професионално знање дају у решавњу клупских потреба.

Посебно велику захвалност дугујемо нашем генералном спонзору Гаспрому, спонзору Телекому и дргим спонзорима и пословним пријатељима са којима сарађујемо.“

Претходни текстПокренута иницијатива за враћање титула
Следећи текст„Фудбал за пријатељство“