Небојша Човић: Осредњост не долази у обзир

78

Председник КК Црвена звезда мтс у ноћи славља и по освајању нове „трипле круне“ осврнуо се на најуспешнију сезону у историји клуба, актуелностима, плановима за будућност, али и препрекама пред сезону у којој ће Београд бити домачин Ф4.

Кошаркаши Црвене звезде мтс у петак 16. јуна окончали су најуспеђнију сезону у историји клуба. Након титула кадета,кадеткиња, јуниоки,јуниора, АБА лиге, нациоанлног купа, у витрине клуба на Малом Калемегдану враћен је и трофеј кошаркашке лиге Србије.

Док је трајало славље на теренима где се по први пут завртела кошаркашка лопта на овим просторима, председник клуба Небојша Човић одржао је конференцију за медије на којој се осврнуо на све што се дешавало током ове сезоне, а почео је освртом на нешто што је 2011. године деловало као смела прогноза.

Завршили смо још једну сезону, по мом мишљењу најуспешнију до сада. Од августа 2011. када клуб практично није постојао дошли смо до јуна 2017. и освојили за тај период десет трофеја. Наравно честитам на великим успесима и играчима и стручном штабу, а честитам и комплетној управи и менаџменту који је успео да направи систем. Знам да се многима не свиђа кад то кажем, али шта да радим? Успели смо да то створимо и тај систем, који је дао одређене резултате.

Вечери после оваквог успеха нису добре за јаке изјаве јер су исувише присутне емоције које могу да вас одведу у грешку. Тако да ћу моје изјаве врло пажљиво контролисати. Видим да је почело задњих месец дана препричавање по медијима, растурање ’’овај одлази овде, онај онде’’. Као што сте видели нисмо дали ниједну званичну изјаву, ни коментар. Ту је било 99 одсто неистина. Сада, што се самих медија тиче, знам да поједини функционишу тако да убаце неке дезинформације. Ако се случајно нешто погоди онда је обично коментар ’ево ми све знамо’, то је обично понедељком, уторком и средом присутно.

Сезона је управо завршена, неколицини играча је истекао уговор.

Што се тога тиче, имамо неколико играча којима са овом сезоном истичу уговори, што не значи да неће остати. То су Томпсон, Волтерс, Лазић, Симоновћ и наравно као што вас је тренер Радоњић обавестио и њему је истекао уговор. То не значи да неће остати, али не значи ни да ће остати, као и људи којима су истекли уговори. То ће бити посао који нам предстоји до августа, када би требало да почну припреме.

Резултатски, сезона је била фантастична.

Изгубили смо свега три утакмице у региону. Једну неважну од Партизана у АБА Лиги, другу неважну у домаћем првенству и једну не баш неважну у Будућности, али ни превише важну. Изгубили смо десет утакмица у Евролиги. У такмичарском делу смо одиграли 84 утакмице, то је просек од десет утакмица месчено. Када бисмо сабрали пријатељске то је 93. Ми смо за неких шест година упорно гурали камен уз брдо, и пели се на врх брда. Оно што највише пече јесте да они гурају на доле, али вас тапшу по леђима и глуме Звездаше. Некима истичу уговори, а некима у Управи истиче период размишљања да ли ће да наставе да раде свој посао. У те људе се убрајам и ја. Свако има право да донесе одлуку, нарочито ако се систем не поштује како би требало.То су реалне чињенице и резултати.

О финансијама:

Мислим, да ако се будемо договорили и ако наплатимо све дугове… А ти дугови нису дугови од државе, тиме ћемо направити сасвим нормалну финансијску ситуацију. Наравно, ако направимо договоре у смислу изазова који се појављује у сезони 2017/18, то је наравно бити први у регионалној, домаћој лиги и узети куп, а кроз Евролигу да се направи бољи пласман. То не причам због еуфорије, већ да је људски одговорити на изазов као што је финале Фајнал фора за који мислим да су и резултати Црвене звезде и нека наша директна познаства уз помоћ Владе допринели да имамо у Београду.

Неки мисле да нам је истекло време, да смо то могли после АБА лиге, верујем да то мисле добронамерно, али знамо и ми нешто кад радимо све ово. Нисмо могли после АБА лиге, јер је ситуација таква каква је.

И морам да употребим овај израз, од јајара, извините на формулацији и шљама. То се тако зове, можда има нека блажа реч. Ништа није импровизација, све је системски. Млађе категорије су добро пласиране у Србији и Европи.

Међутим, за крај председник црвено-белих изнео је и констатацију да се у овом клубу просек не толерише.

Осредњост после свега овога што смо постигли не долази у обзир. Илии идемо даље ка још већим циљевима. Нисам човек који је спуштио лествицу и када је био прозиван и нападан, и пљуван и на насловним странама, специјалним емисијама…

Волео бих да следеће године подигнемо лествицу. Да ли ћемо то успети, више не зависи само од нас.

Такође, видели сте да смо покренули акцију донирај и доминирај. Навијачи су то самоиницијативно покренули, а ми смо то подржали, и то иде изненађујуће добро, и следеће сезоне ћемо објавити колико је средстава скупљено и за шта ће бити потрошена. Повезаћемо то и са чланским картама.

Мислим да је КК Црвена звезда убедљиво најбољи клуб у земљи. То се процењује спортски, резултатима, а не на основу кафића, блебетања, не на основу наручених емисија, плаћених текстова, не на основу прича новинара који функционишу попут жетона. Наш резултат је спортски.

Клуб није постојао 2011, па ћу вас подсетити на Лакташе, на Фајнал фор АБА лиге у Београду, кад смо мислили да имамо у џепу АБА лигу. Требало је све то издржати и доћи до овог степена везано за све структуре. Треба разумети и нервозу навијача који имају право да се тако понашају када критикују и управу и тренера и играче. Напавили смо породицу која верује у огромном проценту у КК Црвена звезда. То је клуб који је као ретко који у нашој земљи успео да целу сезону буде присутан у Европи, али са много мање пара него неки други клубови.

За крај обраћања медијима, први човек црвено-белих је изразио наду да ће се наћи довољно разумевања за спорт који у Србији имао и префикс – национални.

Око пара ћемо дати информације, ми то никада нисмо ни крили. Некима се није свиђало, али објављивали смо потпуну истину. Исто тако, не могу људе да враћам у школу да уче шта је УППР, шта су закони Србије. То би било губљење времена. Српска кошарка налази се у специфичној ситуацији и очекујем да се генерално српској кошарци помогне, јер је то најтрофејнији наш спорт, уз сва уважавања ватерпола, одбојке, фудбала који највише волимо још не видим, али желим да направе велики резултат јер је фудбал велики покретач спорта у нашој земљи. Ми волимо спортове са великим лоптама, како кинези кажу. Фудбал, кошарка, одбојка, а ја сам им додао и ватерполо. Толико за ово обраћање, хвала и медијима који су нас пратили, који су нас подржавали, хвала и онима који нас нису подржавали, и они су нам на неки начин помогли – завршио је Небојша Човић.

Претходни текстРадоњић: Фантастична сезона
Следећи текстТренинг пред утакмицу