„ONE TEAM“ – први кроз циљ

111

У сарадњи са својим партнерима Специјалном Олимпијадом Србије и ИДЕА, а све под окриљем Евролигиног пројекта „ONE TEAM“ КК Црвена звезда мтс организује нови програм „IDEA Finish line“.

Кошаркаши Црвене звезде мтс улазе у сам финиш веома успешне сезоне у којој су већ пригрлили два трофеја намењених освајачу Купа Радивоја Кораћа и АБА лиге и остварили феноменалан скор у Евролиги са 16 победа у 30 утакмица. Самим тим, потпуно симболично, КК Црвена звезда мтс заједно у сарадњи са својим партнерима Специјалном Олимпијадом Србије и ИДЕА, а све под веом Евролигиног програма „ONE TEAM“ започиње акцију „IDEA Finish line“.

Циљ програма је омогућавање интеграције особа са менталним недостацима у редовну популацију. Овај пројекат је инклузивног је типа, а сам концепт програма је, да се мотивишу особе из ове популације, користећи кошарку и креативне радионице као алате. На овај начин, овим пројектом, желимо да пошаљемо снажну поруку свима „Није важно како започнеш трку или утакмицу, важно је како ћеш да је завршиш, и да никад не одустајете”.

Кроз креативне радионице писања, цртања и бојења, као и кроз кошаркашке тренинге подстиче се креативност свих чланова наше заједнице. Такође, жеља Црвене звезде и њених партнера Специјалне Олимпијаде и ИДЕА је интеграција у заједницу људи који имају отежану комуникацију са другим људима.

Почетак програма реализован је 27. априла на отвореним теренима Црвене звезде на Малом Калемегдану, где је симболично и започела експанзије кошарке на овим просторима, и трајаће наредне четири недеље. Пројекат је отворио амбасадор „ONE TEAM“ пројекта Немања Дангубић који се дружио са члановима Специјалне Олимпијаде Србије и био на прави начин, ментор учесницима у савладавању свих препрека на кошаркашком терену и активан учесник креативних радионица са малишанима. Први део активности, је започео кратком конференцијом коју су одржали директор маркетинга КК Црвена звезда мтс Филип Сунтурлић, представник Специјалне Олимпијаде Србије Александар Станојевић и првотимац Црвене звезде мтс Немања Дангубић, амбасадор „ONE TEAM“ пројекта.

Окупљенима се прво обратио директор маркетинга КК Црвена звезда мтс и аутор програма Филип Сунтурлић.

Баш као и Немања (Дангубић) и ви имате прилику да будете део Евролиге. Током наредне четири недеље трудићемо се да вам унапредимо кошаркашку вештине, али и да са вама, активно радимо на пољу креативности. Свако од вас поседује дозу креативност, само је потребно да је на неки начин искажете. По завршетку ове четири недеље, свако од вас ће моћи да покаже шта је научио и колико је побољшао своје знање. Испред Црвене звезде вам желим да се лепо забављате, увек будете насмејани и да што више унапредите своје вештине – истакао је Сунтурлић који је потом предао реч директору Специјалне Олимпијаде Србије, Александру Станојевићу:

Задовољни смо што смо већ четврту годину заредом партнери КК Црвена звезда у склопу програма „ONE TEAM“ и свега онога што ради Евролига заједно са „Special Olympics“-ом. Нама је велика част што наша деца имају прилику да тренирају са првотимцима Црвене звезде. Њима то много значи на пољу њихове социјализације и помаже им да схвате колико је лепо бавити се спортом, али и схвате најважнију поруку, да и када падну могу да устану и наставе даље.

Програм је отворио амбасадор „ONE TEAM“ пројекта из редова црвено-белих, Немања Дангубић који је уз речи:

Јако сам срећан што сам овде данас са вама. Једва чекам да започнемо тренинг и прођемо кроз што више кошаркашких елемената, али и да заједно цртамо и дружимо се. Хајде да више не дангубимо, него да тренирамо – рекао је ас црвено-белих и навео 14-оро младих учесника програма на широки осмех.

И то је био само почетак. Поред веома успешног тренинга, сви учесници су у специјално организованим радионицама имали прилику да искажу своју креативност у цртању, сликању и бојењу, као и да креирају колаже, користећи разне материјале, али и технике, као и да покажу велики такмичарски менталитет у друштвеним играма. Дефинитивно је најзабавније било уз игру ’’Не љути се човече’’. Насмејана лица свих учесника овог предивног догађаја по прелепом београдском дану, представљају највећу награду и подстрек за даљи рад. За крај, Звездин партнер ИДЕА поделила је пакетиће свим учесницима и одмах је заказан наредни тренинг који не сумњамо да ће бити у најмању руку једнако успешан.Своје присуство на наредним тренинзима најавио је и још један амбасадор „ONE TEAM“ пројекта, капитен Црвене звезде мтс Лука Митровић.

Програм „IDEA Finish line“ трајаће током читавог маја и обухватаће осам тренинга у две недељне сесије, а за крај заказан је последњи, девети тренинг и свечана церемонија затварања програма, где ће 14-оро учесника приказати стечено знање. Међу 14-оро учесника, дечака и девојчица, је седморо деце са интелектуалним сметњама у развоју и Дауновим синдромом, који су и поред свог недостатка чврсто решени да унапреде своје вештине и прави пример и мотив су свима да никада не треба одустати.

Поред отворених терена на Малом Калемегдану, места одржавања наредних радионица биће дворана ’’Баскет Ленд’’, али и јавни паркови и учионице. Црвена звезда мтс, ИДЕА и Специјална Олимпијада теже ка јасном циљу, а све уз поруку:

’’Није важно колико пута паднеш, мораш да устанеш и никад не одустанеш’’

Сви смо ми један тим!

Претходни текстЦео тим Звездиних кадета на ЕП
Следећи текстШамот у „Шумицама“ за крај првог дела плеј-офа