Три злата и светски рекорд Зоране Аруновић на ЕП!

152

Какав дан за Зорану Аруновић и наше стрелце! Последњег дана Европског првенства ваздушним оружјем у Марибору Зорана Аруновић је освојила три златне медаље, док је сребрну медаљу освојио Звездин стрелац Миленко Себић.

Зорана је у гађању ваздушним пиштољем постала првак Европе у појединачној конкуренцији, уз светски рекорд финала. Са женском екипом пиштољем (Бобана Величковић и Јасмина Миловановић) попела се на кров Европе, као и у пару са Дамиром Микецом у микс паровима ваздушним пиштољем. Мушки сениорски тим пушком у којем је био и наш стрелац Миленко Себић (Стефановић и Плетикосић) освојио је сребрно одличје.

Зорана Аруновић се окитила појединачним златом са новим светским рекордом финала (246,9 кругова), што је и највреднији резултат постигнут на шампионату у Марибору. Највише је допринела што је наша национална селекција овим оружјем, у којој су уз њу гађале Бобана Величковић и Јасмина Миловановић, освојила екипну титулу.

Борба за злато пиштољем у женској сениорској конкуренцији била једно од „досаднијих“ надметања за најсјајније одличје на шампионату у Марибору, без преокрета, без драматичне завршнице. „Кривац“ је Зорана Аруновић, јер је блистала, није дозволила конкуренткињама да је угрозе на челној позицији. Кад је средином финала преузела вођство константно је увећавала предност над ривалкама, које су се смењивале на другом месту. Било је само питање колико ће Зорана „побећи“ противницама. На крају финала разлика између Зоране и другопласиране Олене Костевич (Украјина), која је бранила титулу, била је огромна – 7,4 круга! Мало ко памти такав однос снага између освајача злата и сребра на великим такмичењима.

Наша Зорана је феноменално финале завршила у великом стилу погодивши максималних 10,9 кругова у последњем, 24. хицу.

Иако изгледа да сам лако дошла до злата није баш тако. Било је узбудљиво и напорно, али нисам грешила, за разлику од ривалки и остварила убедљиву победу – казала је Зорана која је „уписала“ само три „деветке“ у целом финалу (9,2 у првој серији и нешто касније, кад је већ убедљиво водила 9,5 и 9,9).

Нисам пратила резултате ривалки. Посветила сам се себи, током целог финала размишљала само о предстојећем хицу. Нисам могла да не чујем званичног спикера који је коментарисао резултате и пласман, али трудила сам се да на то не обраћам пажњу.

Зорани је одличје у Марибору друго појединачно на Европским првенствима, после бронзе на ЕП 2016, а има и титулу ваздушним пиштољем на Европским играма у Бакуу 2015.

Нова шампионка Европе се захвалила сестри и тренеру Јелени.

У последниих пар месеци имала сам потешкоћа, било је проблема са пиштољем, али уз помоћ тренера све сам превазишла. У припремама за Европско првенство постизала сам резултате који су најављивали да у Марибору могу до медаље.

Аруновићева је и најзаслужнија за екипну титулу Србије. Наш тим, вицешампион са претходног ЕП, је био међу озбиљним фаворитима за одличје, што су девојке већ на почетку квалификација показале.

Лепо је стићи кући пуних руку медаља. Наставили смо низ, али и вратили се на европски трон – закључила је Зорана, прва перјаница Стрељачког клуба Црвена звезда.

Пар пиштољем Зорана Аруновић/Дамир Микец је у финалу победио Русију. Српски микс пиштољем је до полуфинала дошао као убедљиво први у квалификацијама (у којима сваки стрелац испаљује по 25 метака), са укупно 491 кругом.

У полуфиналу дисциплине, која је од прошле године у званичном програму ЕП, осам најбољих микс тимова се, подељени у две групе, боре за пласман у финале и меч за бронзу. Прво место у групи освајала и пласман у финале обезбеђује најуспешнији тандем после 12 серија, а испадање почиње од осмог хица. Српски пар је доминирао у својој групи. Тријумфовао са 240,3 круга, испред Азербејџана, који је убио 234,2 и изборио меч за бронзу.

У финалу Србија се састала са руским паром у коме су гађали Виталина Бацарашкина и Владимир Гончаров.

Систем у финалу је такав да се после сваког хица у финалу сабрајају резултати оба члана тима. Боља екипа осваја поен, а уколико је нерешено ниједна екипа не добија ништа. Побеђује састав који скупи пет поена. Аруновићева и Микец су одлично почели, повели са 3:0, али Русија је преокренула и имала меч лопту (4:3). Наш микс је у осмој серији био само за 0,2 круга бољи од руског, изједначио на 4:4. У деветој серији српски асови су „убили“ две десетке (10.5 и 10.2), искористили кикс Гончарова(погодио „седмицу“) за тријумф од 5:4.

Исто овако било је и прошле године у Ђеру. Меч са Украјином смо добили са 5:4. Не би било страшно да се сада све окренуло, па да смо изгубили злато, а на крају оваква победа је најлепша – казала је Аруновићева.

Мушка репрезентација пушком (Милутин Стефановић, Миленко Себић, Стеван Плетикосић) је освајањем данашњег сребра прекинула дуг, вишегодишњи „пост“ без тимских медаља за Србију овим оружјем у конкуренцији сениора.

У квалификацијама је одскочила руска селекција и убедљиво освојила прво место. Борба за остала одличја била је напета и неизвесна до самог краја. Одлучивали су „делићи“ кругова, па је на крају трио искусних наших стрелаца дошао до сребра са само 0,7 круга бољим резултатом од трећепласиране Немачке. После нешто лошијег почетка српска селекција је почела да се поправља, напредује у пласману и на крају дође до другог места.

Све честитке српским стрелцима за остварене разултате на ЕВропском првенству у Марибору!

Претходни текстКарантин пред Јавор
Следећи текстМилица Николић вицешапионка ГП у Бакуу