Црвена звезда прославила 72. рођендан

642

Пре 72 године, 4. марта 1945. године основано је Спортско друштво Црвена звезда. Седамдесет и две године касније прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, руководиоци, садашњи првотимци, будуће звезде окупили су се у Медија центру ФК Црвена звезда на обележавању још једног рођендана.

На почетку прославе присутне званице поздравио је Иван Тодоров, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

На обележевању 72-годишњице по 52. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио веслач Петар Шаврљуга од Дејана Стаматовића, члана УО СД Црвена звезда. За најбољу пионирку проглашена је тенисерка Јелена Марјановић, а награду је примила од Горана Голеа, члана УО СД Црвена звезда. Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Женски ватерполо клуб Црвена звезда, награду у име клуба примила је Јана Лујић, капитен екипе од др Миодрага Лемајића, члана УО СД Црвена звезда.

Најбољи кадет у претходној години био је рукометаш Алекса Туфегџић који је награду примио из руку Мирка Бутулије, члана УО СД Црвена звезда. За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је каратисткиња Ана Лукић која је признање добила од Драшка Марковића, члана УО СД Црвена звезда. Атлетичари Црвене звезде добили су награду за најбољи кадетски клуб. Награду је у име клуба примио Никола Ковачевић из руку Анђелке Вукмировић-Радуловић, члана УО СД Црвена звезда.

Куглаш Бојан Кличарић добио је признање за најбољег јуниора. Награду му је уручио Горан Ђаковић, члан УО СД Црвена звезда. Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је одбојкашица Анастасија Секулић. Признање је добила од Ане Аврамовић, члана УО СД Црвена звезда. Стрелци Црвене звезде добитници су награде за најбољи јуниорски клуб. У име клуба признање је примио Иван Савић, а награду је предао Ненад Перуничић, тренер и легендарни рукометаш Црвене звезде.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер џудиста Андрија Ђуришић, награду је уместо Ђуришића примио Владан Гачић, генерални секретар Џудо клуба Црвена звезда из руку Иван Бошњака, председника Скупштине ЏК Црвена звезда. Најбољи млади сениор у протеклој години био је џудиста Немања Мајдов. Признање је примио од Стојана Вујка, председника УО ЏК Црвена звезда и члана УО СД Црвена звезда. Кошаркашица Снежана Богићевић проглашена је за најбољу младу сениорку. Њој је признање уручио Мирко Павловић.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је кик боксерима који имају континуитет у освајању медаља на најзначајнијим такмичењима. У име клуба награду је примио тренер Небојша Милошевић, председник Кик бокс клуба Црвена звезда Делије од Игора Милојевића, генералног секретара СД Црвена звезда.

Хокејаши Црвене звезде освојили су све четири титуле у млађим категоријама, због чега им је додељено специјално признање за остварене резултате. Награду је примио тренер Јовица Рус од Зорана Аврамовића, директора Црвена звезда маркетинга.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је и БРК Црвена звезда. Капитен рагбиста Александар Ђорђевић примио је награду од Виктора Јеленића, председника Ватерполо клуба Црвена звезда.

На Европском клупском шампионату џудисти Црвене звезде освојили су вицешампионску титулу, док су после дуго времена освојили и титулу шампиона Србије! Специјално признање у име Џудо клуба Црвена звезда примио је Иван Бошњак, председник Скупштине ЏК Црвена звезда из руку Мирослава Поповића, председника Савета СД Црвена звезда.

У жељи да мотивише младе фудбалере, тренер Игор Савић је пред битан дуел обећао својим играчима следеће: „Ако данас дате све од себе, без обзира на крајњи резултат, можете да тражите од мене шта год пожелите.“ Меч је одигран. Победила је Звезда, како то најчешће и бива. И? Шта су жеље? Наша деца су показала да су свесна величине клуба у коме играју. Сви до једног имали су исту жељу – да Савић остане њихов тренер до краја омладинске школе. Због тога су добили награду „Црвено-бело срце“ које им је уручио Владимир Петровић – Пижон, четврта Звездина звезда.

У месецима евролигашких чуда које су режирали кошаркаши Црвене звезде, посебно место заузеле су заједничке акције компаније „Идеа“ и црвено-белих. Признање „Црвено-бело срце“ припало је Душану Милосављевићу које му је уручио Игор Милојевић, генерални секретар СД Црвена звезда.

Мало је оних који нису чули за храбру и младу голманку, чланицу велике црвено-беле фудбалске породице, Јовану Лепосавић. Ова четрнаестогодишња девојчица је као победник изашла из најважније животне утакмице. Јована је добитница признања „Црвено-бело срце“ која је добила из руку Наташе Ковачевић, председнице Женског кошаркашког клуба Црвена звезда.

Најбољи стручњак у нашем Спортском друштву је Дејан Радоњић, тренер црвено-белих кошаркаша који је предводио екипу до фасцинантних успеха. Награду за најбољег тренера Дејан Радоњић примио је од Дејана Савића.

Признање за пословног партнера године припала је компанији НИС Газпром Нефт. Награду је примио Евгениј Метељев, директор Дирекције за спољне везе и односе са државним органима у иностранству компаније Газпром, а признање је уручио Светозар Мијаиловић, председник ФК Црвена звезда.

Зоран Славнић, олимпијски шампион, легенда црвено-белих, прослављени репрезентативац добитник је награде за животно.

Добтиник Награде за животно дело је и легендарни фудбалер и друга Звездина звезда, Драгослав Шекуларац. Награду популарном Шекију предао је проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда.

Награда за животно дело припала је и Станиславу Живковићу, једном од оснивача Мачевалачког клуба Црвена звезда. Живковић је признање примио од Александра Боричића, председника ЦЕВ.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години. Награда за најбољу спортисткињу добила је џудисткиња Милица Николић. Признање је примила од др Небојше Човића, председника КК Црвена звезда.

Најбољи спортиста Црвене звезде у протеклој години био је кошаркаш Стефан Јовић. Награду је примио од Ивана Тодорова, председника УО СД Црвена звезда.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда са правом је проглашен наш Кошаркашки клуб. У име клуба пехар је примио др Небојша Човић, председник Кошаркашког клуба, а пехар је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скуштине СД Црвена звезда.

Председник Кошаркашког клуба Црвена звезда др Небојша Човић се захвалио и честитао рођендан свим звездашима.

Церемонију прославе рођендана нашег Спортског друштва затворио је проф др Петар Шкундрић, председник Скупштине Црвене звезде који је још једном подсетио присутне колико је наша Звезда велика и честитао је 72. рођендан свим спортистима, тренерима, руководиоцима, пријатељима и навијачима Црвене звезде!

Уз звуке химне Спортског друштва Црвена звезда рођенданску торту исекли су лауреати, а уследило је и заједничко фотографисање свих награђених спортиста и клубова СД Црвена звезда.

Претходни текстЧеститка спортских пријатеља из Абу Дабија
Следећи текстЗвезда славила против Динама