Ефес прекинуо Звездину серију

56

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да остваре осми узастопни тријумф у Евролиги јер је у сјајном амбијенту дворане “Александар Николић“ бољи био Ефес славивши резултатом 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25).

Свакој серији дође крај, а чини се да је Звездину прекинуо умор. Брилијантне игре крајем децембра и у јануару донеле су невероватан низ победа црвено-белима, али су и очито узеле данак. Стефан Јовића и Огњен Кузмић су пробали, дали све од себе, али нису могли преко повреда. Такође, Звезда је играла без доприноса Немање Дангубића који још увек није спреман за игру.

И поред велике борбености кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да превазиђу све поменуте потешкоће. Веома расположени Анадолу Ефес одиграо је одличан меч и предвођен Брауном, Данстоном и Ертелом заслужено победио резултатом 72:86.

Пресудни моменти догодили су се у другој половини другог квартала и почетком трећег периода када је Ефес направио серију 22:2 и Звездиних плус четири (34:30) претворио у вођство 36:52. Звезда је пронашла енергију, вероватно и у сјајној подршци са трибина, узвратила серијом 14:2, али је истрошила и последње атоме енергије. Са друге стране турски тим је заређао поготке за три поена, пре свих сјајни Дешон Томас па је на крају остварио победу.

Навијачи су добро запамтили феноменалне партије црвено-белих у претходном периоду. Песма је била и даље снажна као и када је Звезда водила, а по завршетку меча изабраници Дејана Радоњића су награђени аплаузом.

Обе екипе су у утакмицу ушли са великом енергијом. Борба на скоку је била прилично импозантна и од почетка је изгледало да ће нијансе одлучивати. Резултатски нико није успевао да се одлепи све до друге половине првог периода.

У тим тренуцима Бјелица је снажно закуцао, а Звездина одлична одбрана је чувала кош. Након Симоновићевог продора било је 16:10. Ипак, Ефес није одустајао. Играли су у веома брзом ритму и погађали у високом проценту прилично тешке шутеве са полудистанце.

У игри кош за кош, црвено-бели су чували вођство, али без осетније предности. Ефес је у неколико наврата имао прилику да поведе. Половином другог периода имали су напад при резултату 31:30, али је Џенкинс одлично реаговао и украо лопту снажном Данстону. Резултовало је тројком Симоновића за 34:30. Ипак, Турци су играли са великом енергијом, а Данстон је стварао прилично велике проблеме. Снажни Американац је у два напада заредом погодио уз фаул и покренуо серију. Црвено-бели нису имали препознатљива решења у нападу у тим тренуцима и за непуних пет минута Ефес је направио серију 15:0 којом је у завршници полувремена стекао прву двоцифрену предност (34:45).

Серију је прекинуо Симоновић са линије пенала, али је Браун погодио уз звук сирене. На полувремену је резултат гласио 36:47.

Друго полувреме није почело добро по црвено-беле. Олако изгубљене лопте омогућиле су Ефесу да дође до брзе серије 7:0 и самим тим највеће предности 36:54. Тајмаут Радоњића размрдао је његове изабранике. Енергија у одбрани је била на потребном нивоу, а у нападу су бирана све боља решења. Борбеност, поново није мањкала, а публика је то награђивала огромном подршком. По тактовима Чарлса Џенкинса Звезда је одговорила серијом 14:2 и ухватила прикључак (50:56). Серију је након изгубљене лопте прекинуо Браун поготком уз фаул, а потом је и Осман закуцао у контри и Ефес се вратио на двоцифрену разлику (50:61). Гудурић је тик пре истека времена “извукао“ три слободна бацања, погодио два и у последњи квартал се ушло при резултату (52:61).

Звезда је у последњем периоду била без коша два минута, а Ефес је поново убацио седам поена за кратко време. Чинило се да гости стичу недостижно вођство поготово након пет везтаних поена Томаса за 54:73 на седам минута пре краја. Црвено-бели су остали без енергије, а турски тим је стекао велико самопоуздање и наставио изврсно да шутира. И поред великог турда изабраници Дејана Радоњића нису могли још једном да угрозе предност ривала.

Како није било пуно времена за радост након серије победа, тако нема времена ни за туговања. Црвено-беле очекује нови меч, већ у недељу када је на програму “вечити дерби“ у 21. колу АБА лиге.

Црвена звезда мтс – Анадолу Ефес 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25)

Црвена звезда мтс: Волтерс 12, Томпсон, Митровић 6, Лазић 1, Добрић, Симоновић 17 (5ск), Ракићевић, Џенкинс 13 (7ас), Гудурић 5, Јовић 2, Кузмић 4 (6ск), Бјелица 12.

Анадолу Ефес: Томас 17, Ханикат 2, Балбај, Браун 20 (11ск), Осман 6, Гејик, Грејнџер 6, Ертел 12 (15ас), Мутаф, Пол 3, Данстон 16, Кирк 4.

Претходни текстОдбојкашице Звезде славиле и у Суботици
Следећи текстРадоњић: Сваки дан носи нову ситуацију