И ПАО је пао

64

Кошаркаши Црвене звезде мтс продужили су тријумфалну серију у Евролиги на чак седам победа што није успело ниједној екипи у овој сезони најјачег такмичења. Црвено-бели су у препуној дворани “Александар Николић“ савладали Панатинаикос резултатом 72:66 (20:14, 19:19, 18:23, 15:10).

Кошаркаши Панатинаикоса слушали су приче о најбољој одбрани у Европи, а сада су се и сусрели са њом. Упркос томе што су током готово 35 минута утакмице имали изузетно шутерско вече, ударили су у Звездин одбрамбени зид. Он је био постављен на почетку меча пошто Грци нису могли да дођу до коша пет минута и црвено-бели су водили 16:0.

Ипак, одбрана је поготово дошла до изражаја на крају меча. У последњих пет минута меча ушло се при резултату 64:63, а Панатинаикос је први кош и то са линије пенала постигао након четири минута. Први кош из игре је стигао 30 секунди касније, али је било већ касно. Симоновић, Кузмић и Џенкинс су већ преломили меч.

Звезда је славила резултатом 72:66 и одушевили брилијантне навијаче који су поново напунили дворану до последњег места. Они су били изузетно важан фактор на утакмици давајући безусловну подршку, поготово у тренуцима када се чинило да је срећа црвено-белима окренула леђа, а умор превагнуо на своју страну. Подсетимо, изабраници Дејана Радоњића су уторак касно увече победили Басконију на гостовању, а мање од 48 сати касније савладали шестоструког првака Европе Панатинаикос. Жеља је била већа од умора и она је опет била невероватна.

Донела је Звезди седми тријумф у Евролиги ове сезоне што ниједној другој екипи, а у конкуренцији су 16 најбољих у Европи, није успело.

Почетак је био као из снова. Еуфорија на трибинама је расла из минута у минут јер је поред имена Панатинаикос на семафору стајала нула. И то пуних шест минута и 18 секунди. То је прекинуо Мајк Џејмс шутем за три, али је Звезда водила великих 16:3 захваљујући сјајном почетку у нападу Митровића, Кузмића и Јовића.

Ипак, квалитет гостију морао је да дође до изражаја. Ћави Пасквал је вршио честе измене и било је очекивано да гости крену да погађају упркос врхунској одбрани црвено-белих. Риверс је погодио тројку, а Габријел је закуцао у контри. Предност од 16:0 је преполовљена на 16:8. Стигао је подсетник за прилично слављенички оријентисану публику да је ривал шестоструки првак Европе.

Дејан Радоњић је тражио тајмаут, поново у право време да би прекинуо серију ривала. То је на терену учинио Џенкинс са линије пенала. Међутим, Габријел је погодио две узастопне тројке из угла. Сјајни ривал је са четири брзе тројке пришао на четири поена заостатака (18:14).

Са друге стране црвено-беле шут није служио на почетку. Симоновић није био у препознатљивом ритму, а промашивали су и Јовић и Бјелица. Међутим, Звезда се вратила стварима које су јој и донеле бајковитих 16:0 – одличној одбрани и стрпљивом нападу. Бранко Лазић је био задужен за прво, а Бјелица за друго. Лазић је изнудио фаул у нападу Ђентилеа, Бјелица је потом закуцао, а уз истек времена Синглтон није могао преко Лазића. Звезда је имала на крају првог периода плус шест (20:14).

Синглтон је погодио за три поена на почетку другог периода и то је била најава шутерског окршаја. Звезду можда није толико хтео шут у првој деоници, али се у наставку то знатно променило. Погађали су Бјелица, Волтерс и Лазић, након чије тројке је Звезда вратила двоцифрену предност (31:21). Ипак, брз ритам није толико ишао у прилог црвено-белима. Панатинаикос није желео да уђе у позициону игру, а црвено-бели су се трудили да окончају јурњаву.

Нове две тројке, овог пута Атињана смањиле су вођство Звезде серијом 10:2 на само пола коша заостатка (33:31).

ПАО је живео од тројки. Погодио их је чак седам из 15 покушаја, чак и из веома тешких ситуација. Звезда је била спремна да одговори по сваку цену. Одбрана је била кључ и то је резултовало тиме да су гости за четири минута постигли два поена. Звезда је уз звук сирене, поготком Јовића поставила на полувремену резултат 39:33.

На почетку треће деонице Панатинаикос је и даље био у изузетном шутерском ритму, а Звезди су баш те тројке толико недостајале. На крилима Риверса и Габријела Грци су серијом 9:3 поравланали резултат (44:44). Прекинуо је Симоновић полагањем из утрчавања. Ипак, Гебријел није дозволио резултатско одвајање, тројке из угла је погађао као никада у каријери, након 25 минута игре је имао 23 поена од чега пет од пет за три. Звезда је морала да победи и Панатинаикос и фортуну која јој није ове вечери била савезник.

У наставку је виђена велика борба за сваку лопту. Панатинаикос који није ишао на линију пенала у првом полувремену, у другом је управо са тог места дошао до вођства. Након девет минута игре у другом полувремену Грци су по први пут повели (55:56). Међутим, да Звезда води и пре почетка последњег периода побринуо се Нејт Волтерс флоутером (57:56).

Последњих десет минута игре започели су тројком Кејсија Риверса, а одговорио је Гудурић полагањем. Све је слутило на борбу до последњег звука сирене. Звезди је за нови подвиг требало да пронађе шут за три поена и одбрану са почетка меча.

Одбрана је била ту, а Симоновић је након 34 минута утакмице погодио своју прву тројку за 64:61. Подршка са трибина је била све јача и јача, црвено-белима је било неопходно да савлада све напоре који су се догађали у низу. У наредна три и по минута виђена је бескомпромисна борба и само два поена (64:63).

Одговорност је преузео Симоновић који је изнудио два слободна бацања и оба погодио. Потом је поново кренуо на продор, промашио, али је Кузмић био и као и увек на правом месту. Звезда је на минут и по пре краја водила резултатом 68:63.

Панатинаикос четири минута није успео да постигне кош, а из игре је то трајало и дуже јер Џејмс након четири и по минута прекинуо серију. Недовољно, Џенкинс је полагањем ставио тачку на свако питање победника – 72:66.

Црвена звезда мтс – Панатинаикос 72:66 (20:14, 19:19, 18:23, 15:10)

Црвена звезда мтс: Волтер 5, Томпсон 6, Митровић 11, Лазић 5, Добрић, Симоновић 13, Џенкинс 6, Гудурић 4, Јовић 7 (5ас), Кузмић 10 (14ск), Бјелица 5.

Панатинаикос: Синглтон 5 (5ск), Николс, Риверс 12 (6ск), Џејмс 19, Фоцис, Папас 2, Фелдин, Каралампопулос, Габриел 23 (5/7 за три), Ђентиле, Бурусис 3, Калатес 2.

Претходни текстЗвезда против домаћина у полуфиналу Купа Србије
Следећи текстРадоњић: Хвала навијачима, много су помогли