Звездино време чуда се наставља

74

Кошаркаши Црвене звезде мтс остварили су девету узастопну победу, а пету узастопну у Евролиги. Црвено-бели су поново савлдали Макаби, овог пута у Тел Авиву и то резултатом 67:71 (17:16, 17:17, 20:15, 13:23) захваљујући фантастичној игри у завршници.

Звезда је продужила чудесну серију. Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су силно мотивисан Макаби и поново показали феноменалан карактер, жељу и одличну игру у одбрани. Црвено-бели су у стопу пратили фаворизованог ривала који је током већег дела меча имао предност, а онда изузетно одговорном и стрпљивом игром преломили меч у последњих два минута утакмице.

Четири минута пре краја Макаби је имао предност 67:62, али је фантастични Стефан Јовић узео ствари у своје руке. Прво је погодио тројку, а онда одлично успоставио већ чувену пик ен рол везу са Огњеном Кузмићем који је поново имао сјајну ролу у финишу меча. Све је то било пропраћено изузетном одбраном па “Понос Израела“ није могао до коша све до последњег звука сирене. Поготов је пленила фантастична одбрана Бранка Лазића над одличним Ендру Гаудлоком.

Звезда је серијом 9:0 направила ново чудо и славила 71:67. Макаби који је савладан у дворани “Александар Николић“ резултатом 83:58 и када је наговештено време чуда, желео је да узврати. Пробао је, није могао. Звезда је одиграла још један изузетан меч и у 18. колу Евролиге стигла до 10. победе.

Макаби је од почетка покушао да убрза игру колико је то могуће, али је Звезда успевала да трчањем испрати покушај брзе реализације домаћина. Звезда је на крилима брзих пет поена капитена Луке Митровића успела да поведе 7:4. Ипак, домаћин је успео да одговори, Вимс је погодио тројку, а Колтон Ајверсон брзо стекао шест поена на свом конту па је Макаби серијом 7:0 повео (11:7).

Кузмић је поново био одличан у рекету и постигао је четири коша која су помогла црвено-белима да изједначе резултат 11:11. У наставку се играло кош за кош, а упркос томе што се играло у ритму који Звезди одговара Макаби је на крају првог периода имао плус од пола коша (17:16).

Ипак, почетак друге деонице донео је баш оно што домаћин жели. Шут за три поена из транзиције, а онда и погодак уз фаул Гаудлока из брзог напада да би након поготка Виктора Рада Макаби стекао највећих девет поена предности (25:17). Звезда је заиграла знатно боље у одбрани, али се тражио расположени нападач.

Тренер Радоњић је честим ротацијама трагао за таквог играча. Дангубићева тројка стигла је у веома важном тренутку, као одговор новом поготку Ендруа Гаудлока. Уследила су и четири узастопна поена Дион Томпсона, а након продора Стефана Јовића Звезда је заокружила серију и пришла на два поена заостатка (30:28). Мекел је на другој страни погодио тројку, али црвено-бели нису планирали да стану. Јовић је узвратио истом мером, а сјајно трчање у контри резултирало је закуцавањем Томпсона које је донело изједначење (33:33). До полувремена само је Ајверсон погодио са слободног бацања и то је био резултат након првих 20 минута игре (34:33).

Макаби је поново имао жељу да што брже решава нападе, али то није навело Звезду на панику. Црвено-бели су се стриктно држали плана и играли стрпљиво. Лазић је погодио важну тројку, узвратио Раду, а онда је Џенкинс поентирао на карактеристичан начин па су црвено-бели после дуго времена поново повели (46:41).

Међутим, црвено-бели су поново на неколико минута испали из шутерског ритма, а сјајни индивидуалци Макабија су погађали из различитих позиција, углавном тешких. Домаћин је направио серију 10:0 и вратио вођство. Томпсон је са линије пенала прекинуо серију, али је Гаудлок био у одличном ритму. Погодио је нову тројку за свој 16. поен и поставио на семафор резултат уочи почетка последњег периода – 64:58.

Почетак последњег периода донео је две тројке црвено-белих. Погодили су Гудурић из корака у назад, а потом и Симоновић из транзиције. Звезда је неутралисала предност веома брзо. Рад је убрзо закуцао, али је Лазић наставио фантастичну серију за три поена и вратио Звезди вођство (57:56).

Ритам меча се нагло убрзао, а Звезда није била ни савезник среће. Гаудлок је заиста био у нестварном ритму, погодио је за три поена са преко девет метара и резултат се поново окренуо у корист Макабија (61:57). Домаћин се растрчао и било је потребно повући ручну. То је урадио Марко Симоновић новом тројком па је заостатак био преполовљен (65:62).

Црвено-бели су у складу са карактером екипе приступили. Предаја није била опција. Јовић је био невероватан. Погађао је када је било то потребно, а укључио је и у игру Огњена Кузмића у најбитнијим тренуцима. Лазић је био задужен да се затвори распуцани Гаудлок и црвено-бели су мало по мало преузели вођство.
Од резултата 67:62 Јовић је погодио за три поена, потом пронашао Кузмића који је погодио једно слободно бацање, а онда је сјајни плејмејкер одлично прошао и погодио. Уследио је пик ен рол са Кузмићем који је снажно закуцао. Све је то било праћено феноменалном одбраном. Звезда је направила ново чудо!

Макаби Тел Авив – Црвена звезда мтс 67:71 (17:16, 17:17, 20:15, 13:23)

Макаби Тел Авив: Гаудлок 19 (5ск), Рад 14, Сили, Смит 2, Мекел 3, Пнини, Охајон 7 (5ас), Вимс 12, Ландесберг, Александер, Ајверсон 13, Милер.

Црвена звезда мтс: Волтерс 4, Томпсон 10, Дангубић 3, Митровић 7 (4ск), Лазић 8, Добрић, Симоновић 6, Џенкинс 4, Гудурић 3, Јовић 14 (7ас), Кузмић 8 (9ск), Бјелица 4.

Претходни текстОдбојкашице Звезде максималне у Лајковцу
Следећи текстРадоњић: Још једна велика победа