Звездино новогодишње чудо

80

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су првака Европе ЦСКА у фантастичном амбијенту “Комбанк арене“. Црвено-бели су у “Комбанк арени“ славили резултатом 78:65 (27:14, 21:20, 16:22, 14:11) и приредлили невероватним навијачима најлепши поклон за предстојеће празнике.

Звезда је направила историјски подвиг! Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су брилијантан меч и савладали актуелног првака Европе, тим толико богате традиције и вероватно најскупљи састав у Европи. Ако црвено-бели то нису успели прошле године у Топ 8 фази, сада јесу. Направили су и тај мали корак који им је недостајао да скину скалп славним “Армејцима“ и испишу нове стране књиге Звездиних успеха која је сваким даном уз ове момке све дебља и дебља. Једну страницу ће сигурно красити: Црвена звезда – ЦСКА 78:65.

Готово фасцинатно звучи податак да ЦСКА није водио ни у једном тренутку утакмице. Црвено-бели су отворили меч са нестварних 13:0 и држали утакмицу у својим рукама. Квалитет Московљана је више пута долазио до изражаја, али када се ломио меч и када више није било питање ко је бољи, већ ко више жели – Звездини кошаркаши, са војском од преко 18.000 навијача на трибинама, поново су у том сегменту били ненадмашиви.

Публика и играчи заслужили су чисту дестку. За своју фанатичну подршку током свих 40 минута, Звездини навијачи добили су најлепши поклон. Изабраници Дејана Радоњића су рутински савладали силни ЦСКА. Понављамо то, али колико год пута да се напише – мало је.

Звездин почетак био је из најлепших снова. Фантастична одбрана онемогућила је најбољи напад Европе да постигне кош чак пет минута. У препуној “Комбанк арени“ практично је владала неверица. На другој страни ређале су се минијатуре Јовића, Митровића и Дангубића, а посебно је пленила игра изванредног Џенкинса који је доминирао на обе стране терена. Резиме? На семафору је стајало нестварних 13:0.

Серију је прекинуо Теодосић тројком, али није прошло пуно док Дангубић није узвратио истом мером. Српски плејмејкер знатно је поправио организацију у игри Московљана, али је Звезда на храброст са којом је ушла у меч надоградила велико самопоуздање. Захваљујући томе успела је и да одржи разлику до краја прве деонице (27:14).

Међутим, дуга клупа гостију је долазила до изражаја. Практично 12 играча екстра класе се смењивало док се није пронашао расположени појединац и то је био Никита Курбанов. Са шест поена, уз помоћ Антонова, Џексона и Теодосића примакао је свој тим на четири поена заостатка (31:27).

У тренуцима када је Звезди било тешко да дође до поена лопта је ишла у руке Марку Гудурићу који је играо у маниру најискуснијих играча. Постигао је кош уз фаул и у два напада заредом реализовао слободна бацања. Био је најзаслужнији уз поново врхунску одбрану што су се црвено-бели вратили на плус осам (38:30).

Звезда је црпела енергију из невероватне одбране, а Џенкинс је био невероватан. Изграли су црвено-бели и у завршници полувремена поново стекли највеће вођство (46:32), а плус 14 је било и пре великог одмора (48:34).

Почетак трећег периода подсетио је на почетак меча, одлична одбрана и фуриозна контра Јовића за ново највеће вођство (50:34). Изабраници Дејана Радоњића били су у одбрамбеном ставу, спремни на све да сачува вођство, а изазов није могао да буде већи. Воронцевич је играо можда најбољу партију у сезони, али је Кузмић дефинитивно владао рекетом. На сваки кош ЦСКА, црвено-бели су одговорили једнаком мером.

Ипак нова тројка Воронцевича, а потом и два експресна улаза Џексона за мање од минут, били су довољни да Московљани поново дођу на једноцифрен минус (60:53). Међутим, подршка са трибина није била ни за нијансу слабија, а Звездина одлучност је била иста као и на почетку. Добром одбраном црвено-бели су зауставили налет фаворита и ушли у последњи период са осам поена предности (64:56).

За три минута игре у последњем периоду виђено је само два поена, а одбране су биле на граници дозвољеног. То је прекинуо Нејт Волтерс тројком из дриблинга, а потом и флоутером у свом стилу. Звезда је на шест минута до краја имала поново двоцифрено вођство (69:58). Уследио је одличан улаз Симоновића који је погодио уз фаул. Звезда је била на прагу сензације и водила невероватних 14 разлике пет минута пре краја (72:58).

Воронцевич је поново одговорио, играо је заиста одлично, али је и Звезда имала свој план. Фанатиучна одбрана и сјајна контрола утакмице у рукама Нејта Волтерса водили су црвено-беле корак по корак ка бајковитој победи. “Комбанк арена“ је већ почела Новогодишње славље, а ватромет се догодио када је минут и по пре краја Симоновић закуцао за плус 15 (78:63).

Црвена звезда мтс – ЦСКА Москва 78:65 (27:14, 21:20, 16:22, 14:11)

Црвена звезда мтс: Волтерс 9, Дангубић 7, Митровић 2, Лазић 2, Добрић, Симоновић 14, Џенкинс 11 (6ас, 6ул), Гудурић 9, Јовић 6 (5ск), Кузмић 16 (10ск), Бјелица 2.
ЦСКА Москва: Де Коло 6, Теодосић 6, Огастин 3, Фридзон 2, Џексон 10 (8ас), Антонов 2, Воронцевич 21, Хигинс, Кулагин, Хријапа, Курбанов 8, Хајнс 9 (5ск).

Историја је исписана!

Претходни текстМенаџмент Звезде резимирао годину
Следећи текстРадоњић: Чврсто на земљи и сада, као и пре