Звезда убедљива против славног Макабија

135

Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су меч без грешке против Макабија из Тел Авива. Шестоструки првак Европе био је без било какве шансе и црвено-бели су на крају славили резултатом 83:58 (19:14, 23:10, 23:18, 18:16).

Чврсто у одбрани, паметно и течно у нападу, а у једној речи – перфектно. То је најбољи опис партије кошаркаша Црвене звезде мтс у 11. колу Евролиге. Гост је био славни Макаби, али је “Понос Израела“ морао да положи своја убојита оружја пред савршеном Звездом чија је игра била обележена невероватном енергијом. Фантастичан амбијент у дворани “Александар Николић“ на крају је украшен резултатом на семафору, стајало је – Црвена звезда мтс 83, Макаби Фокс Тел Авив 58.

Макаби, састав пун изузетно квалитетних и што не рећи веома скупих странаца, потпуно је заустављен. За 26 минута игре, гости су убацили свега 28 поена. На другој страни црвено-бели су постигли 59 и имали готово нестваран плус на свом конту. Славни Макаби, шестоструки првак Европе је имао заостатак од 31 поен. Готово је фасцинантан податак јда је Звезда зауставила израелски тим на само 58 поена, а да је при том играла толико чисту одбрану. Најбољи показатељ тога је статистика која је на крају меча рекла да Макаби Тел Авив није извео ниједно слободно бацање.

До краја утакмице хала је постала право место прославе, а славље је трајало и дуго после утакмице. Фантастични навијачи Црвене звезде су током целе утакмице били огромна подршка црвено-белим кошаркашима, а на крају меча су велику радост међусобно поделили.

Црвено-бели су ушли у утакмицу са много енергије и то се највише емитовало у одбрани. Огромна борбеност доносила је украдене лопте, али је Макаби дефинитивно један од тимова који физички може да одговори Звезди па је захваљујући брзини својих играча осујетио велики број контри. Улазак Нејта Волтерса променио је ток утакмице. Звездин Американац је за два и по минута на паркету постигао шест поена, украо лопту која је натерала госте на неспортски фаул и био виновник серије 9:0 која је изабраницима Дејана Радоњића крајем првог периода донела вођство 19:12.

Мајк Цирбес је на кратко прекинуо серију која се наставила на почетку другог периода када је Симоновић погодио полагање, а Кузмић потом снажно прикуцао (23:14). Макаби је константно тражио бржу игру, али су црвено-бели успешно заустављали контре. Једино је Цирбес успевао да оствари добре позиције у рекету, али то није било довољно за перфектне црвено-беле.

Звезда је дошла и до двоцифрене предности након 16 минута игре и то након прве тројке на утакмици. Као по правилу, она је била дело Марка Симоновића који је својој екипи донео плус 11 (33:22). Одбрана црвено-белих била је савршена, а најбоље сведочи податак да је за целу другу четвртину фантастичан нападачки састав Макабија убацио свега десет поена. У нападу је Бранко Лазић погодио тројку, а у одбрани завршавао у рекламама услед велике борбености. Када је сарадња Јовић-Бјелица прорадила црвено-бели су додатно подизали разлику. На крају, Јовићев шут са полудистанце донео је највеће вођство, а уједно је то био и резултат на полувремену – 42:24.

Где су стали у првом полувремену, наставили су и у другом. Нову контру црвено-белих предводио је Џенкинс украденом лоптом, а егзекутор је и овог пута био Симоновић новим полагањем. Сјајни Американац одлично је ушао у друго полувреме, погодио је убрзо и тројку, а потом и асистирао за закуцавње Кузмића који је затим и погодио на асистенцију Јовића. Одлични Кузмић затворио је веома добро и Цирбеса који је у првом полувремену био најпродуктивнији играч гостију.

Све је штимало у игри Звезде. Огромна енергија на трибинама и на терену. Макаби готово да није упућивао шутеве на кош, а када су то радили то је било из изузетно тешких позиција. Предност је расла и расла… За шест минута наставка Макаби је убацио четири поена и црвено-бели су водили нестварних 59:28.

Индивидуални квалитет “Поноса Израела“ морао је да дође до изражаја у једном тренутку. Ди Џеј Сили је везао две тројке, а потом је Ендру Гаудлок убацио осам узастопних кошева. Међутим, црвено-бели нису губили главу. Смирили су игру колико је то било могуће, Симоновић и Гудурић са линије пенала погађали да би Бјелица уз звук сирене погодио своју прву тројку на мечу и изазвао одушевљење у препуној дворани “Александар Николић“ (65:42).

Макаби је шутирао из свих ситуација, убрзао игру колико је могао и покушао да угрози вођство црвено-белих, али је то у овој вечери било немогуће. Звезда је играла савршену утакмицу па ни славни Израелци и веома искусни Американци нису имали никакву шансу. Изабраници Дејана Радоњића омогућили су препуној дворани да у слављу ужива у последњој деоници, а награда је стигла на крају меча јер је песма трајала дуго након последњег звука сирене.

Наредни изазов за Звезду биће меч са МЗТ-ом у АБА лиги који је заказан за суботу. Црвено-бели ће у Скопљу покушати да продуже низ без пораза у регионалном такмичењу.

Црвена звезда мтс – Макаби Фокс Тел Авив 83:58 (19:14, 23:10, 23:18, 18:16)

Црвена звезда мтс: Волтерс 8, Дангубић 4, Митровић 3, Лазић 10, Добрић 2, Симоновић 14 (5ск), Ракићевић, Џенкинс 7 (4ск, 4ас), Гудурић 2, Јовић 10 (9ас), Кузмић 12 (5ск), Бјелица 11 (6ск).
Макаби Фокс Тел Авив: Гаудлок 13, Рад 2, Сили 15, Смит 2, Мекел 2, Пнини 2, Охајон, Вимс 6, Ланденсберг, Александер, Ајверсон 6, Цирбес 10 (6ск).

Претходни текстЗвездине даме освојиле Куп Србије!
Следећи текстРадоњић: Како се само пожелети може