Буран историјат дуела са „зеленом шумом“

57

Историјат сусрета Црвене звезде и Жалгириса имао је неколико узбудљивих епизода, али једна утакмица има посебно место у сећањима навијача црвено-белих. Изванредна генерација касније будућег првака Европе Жалгириса, поражена је 7. јануара 1999. године у гротлу Пионира.

Ближи се нови окршај између Црвене звезде и Жалгириса. Нови евролигашки спектакл заказан је за четвртак од 19 часова у дворани “Александар Николић“.

У најави следећег меча морамо да почнемо од почетка. Пре нешто мање од 18 година страшна генерација Жалгириса гостовала је у тада дворани “Пионир“. Жалгирис, који је био главни претендент на кров Европе, а касније и освојио Евролигу, дошао је са великим амбицијама у Београд. Ипак, црвено-бели су имали друге планове.

Генерација Црвене звезде коју су предводили Златко Болић, Оливер Поповић и Миленко Топић дочекала је у гротлу београдског храма кошарке састав. Додатну еуфорију пред утакмицу подигао је долазак НБА звезде Владе Дивца у редове шампиона Југославије.

Звезда је веома храбро ушла у меч. Топић и Поповић нису изашли из игре током читаве утакмице и комбиновано су убацили 33 поена. Посебно је пленила Дивчева доминација у рекету који је меч завршио са 16 поена и својом борбеношћу освајао “ничије лопте“. На крају, мимо свих очекивања црвено-бели су славили резултатом 77:65, а Жалгирис је потпуно надигран. О томе најбоље сведочи податак да је Звезда имала фантастичних 65 одсто у шуту за два поен. Један од главних играча на путу Литванаца до титуле првака Европе Саулиус Штомбергас заустављен на само 10 поена, а МВП Фајнал фора Евролиге Тајус Едни убацио је седам. И све то пред очима легендарног Арвидаса Сабониса који је у цивилу пратио меч тик уз терен.

Жалгирис се у Каунасу реванширао, славио је убедљиво са 91:65, а на нове окршаје чекало се до сезоне 2014/2015 и Топ 16 фазе Евролиге. У сјајном амбијенту “Комбанк арене“ Жалгирис је у веома тврдом мечу славио 68:70. Разлог за то могао је да се потражи у шуту за три поена јер црвено-бели нису убацили ниједну тројку. Ипак, великом борбеношћу дошли су у прилику да погоде и победе, али шут за три дефинитивно није био савезник. Маркус Вилијамс је промашио са дистанце за победу уз звук сирене.

Звезда је имала прилику за поправни, али је и у Каунасу Жалгирис био бољи. Веома неугодни Литванци су на домаћем терену били прилично сигурни. Још једна одлична партија Бобана Марјановића није била довољна. Иако је Звезда била у предности до уласка у последњу четвртину, Литванци су последњу четвртину решили у своју корист 25:15 и остварили победу 76:70.

У та два меча црвено-бели дрес носили су и садашње узданице – Лука Митровић, Немања Дангубић, Чарлс Џенкинс, Бранко Лазић и Никола Ребић који неће наступати у петак због болести. Жалгирис је Звездин дужник, а поменути играчи ће сигурно бити силно мотивисани да узврате за два пораза у неизвесној завршници.

С тога, мотива има на претек, а уз подршку навијача све ће бити много лакше.

Претходни текстУ полуфиналу против ОРК Мачве
Следећи текстАлекса Туфегџић најмлађи дебитант у историји клуба