Звезда славила у првом чину дербија

77

Кошаркаши Црвене звезде мтс дошли су до осмог узастопног тријумфа у АБА лиги савладавши Партизан Нис у првом дербију ове сезоне – 83:72 (20:23, 28:16, 22:14, 13:19).

Силно мотивисани, борбени и веома одлучни да остваре победу кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су Партизан Нис резултатом 83:72. Звезда је до осмог узастопног тријумфа у АБА лиги дошла против највећег ривала показавши фантастичну игру у оба правца. Агресивна одбрана је и даље давала печат Звездиној игри, а ређали су се муњевити контранапади. На полувремену црвено-бели су имали девет поена предности, али су се преломни моменти на утакмици догодили у трећем периоду.

Наиме, за осам минута игре у трећој четвртини фантастична одбрана црвено-белих је свела Партизан на само седам поена. Посебан акценат је био на заустављању Вилијама Хечера, а то је одлично ишло за руком Лазићу, Јовићу и Џенкинсу. На другој страни одличне роле имали су Чарлс Џенкинс, Лука Митровић и Немања Дангубић па је Звезда серијом 19:7 стекла огромних 23 поена предности (69:46).

Већ одлична атмосфера у дворани “Александар Николић“ попримила је и обрисе славља. Партизан је покушао да се врати и направио серију 15:4, али је Звезда поново збила редове и може се рећи чак и рутински привела меч крају.

Поред изузетне одбране и изузетне партије Џенкинса који је убацио 19 поена, али и капитена Митровића који је имао 12 поена и десет скокова, још један важан фактор победе био је офанзивни скок. Изабраници Дејана Радоњића су их забележили чак 11 ухваћених лопти у нападу и на тај начин се такође огледа изузетна борба црвено-белих у овом мечу.

Почетак утакмице обележила је “рафална паљба“ на обе стране. Митровић је погодио из рекета у првом нападу, а онда су за Партизан Хечер и Ратковица погодили за три поена и на другој страни Чарлс Џенкинс. Сјајни Американац је наставио у истом стилу и шутевима из ћошка, уз поене Митровића и Лазића који су такође веома добро ушли у утакмицу донео Звезди пет поена предности (13:8). Партизан је одговорио преко Хечера и у наставку се ушло у игру “кош за кош“.

Тако је било до краја прве деонице када је ритам утакмице опао, а вечити ривал преко четири везана слободна бацања Маринковића, у једном нападу стекао четири поена предности (19:23).

Ипак, Звезда није одступала од агресивне игре макар и по цену фаула. То је дошло на наплату серијом у другој четвртини. Партизан је повео 22:26 након техничке грешке за Немању Дангубића, али то је само мотивисало младог бека Црвене звезде који се у тим тренуцима пронашао у улози плејмејкера. Две сјајне асистенције на зицеру за Бјелицу, а онда и продор Нејта Волтерса били су кључни за серију коју је закључио сјајни Бјелица тројком са осам метара. Звезда је на тај начин направила серију 12:2 и стекла до тада највеће вођство (34:28).

Бјелица је наставио да мучи одбрану Партизана и својим већ деветим поеном за исто толико минута на паркету. На другој страни је Величковић пробао да заустави фуриозну серију црвено-белих са тројком која је била знак Радоњићу да тражи тајмаут. Лопта је потом отишла у руке Чарлса Џенкинса који је дао тројку па погодио кош уз фаул, а недуго затим је Симоновић погодио своју прву тројку на мечу. Звездина фуриозна серија 8:2 донела је црвено-белима и највеће вођство пред улазак у последњи минут првог полувремена (48:36). Готово уз звук сирене најрасположенији играч гостију Вилијам Хачер је погодио за три поена и на неки начин подсетио навијаче и играче црвено-белих да није крај борбе.

Звезда је тако и схватила наставак игре. И даље веома борбени, силно мотивисани и одлучни црвено-бели су наставили да играју сјајно. Четвртину је отворио Бранко Лазић, својим већ упечатљивим знаком – тројком из угла. Џенкинс и Митровић су наставили да нижу поене, овог пута са линије пенала, а након коша Кузмића из рекета после одличне асистенције капитена црвено-белих Звезда је имала плус 15 (58:43).

У другом полувремену одбрана изабраника Дејана Радоњића над Хечером је била изврсна, а самим тим је и организација игре вечитог ривала била на знатно лошијем нивоу него у првом полувремену. Партизан је за осам минута игре убацио седам поена и предност црвено-белих је из минута у минут само расла. Чврста одбрана и муњевите контре донеле су Звезди у завршници трећег периода највећу предност – 69:46 и то након слободних бацања Немање Дангубића.

Сјајна атмосфера на трибинама добила је полако и принесе славља иако није био крај меча.

Ипак, мотивисани ривал није желео да се преда без борбе. Партизан је убрзао игру колико је могао и серијом 20:8 дошао до 11 поена заостатка (77:66).

Дејан Радоњић је тада позвао на озбиљност своје изабранике. Одбрана је поново заличила на ону фантастичну из трећег периода, а одговорност у нападу је преузео Бранко Лазић погодивши тројку из дриблинга, а расположени Џенкинс у следећем нападу сјајно пробио. Звезда је поново имала више него сигурну предност, а на семафору је било тек нешто више од два минута до краја. Време је било за славље, а сјајни навијачи и играчи Црвене звезде су га свакако заслужили.

Изабраници Дејана Радоњића ипак неће моћи превише да славе. Већ у четвртак од 17 часова гостују Униксу у далеком Казању. Отежавајући фактор поред још једне фантастичне евролигашке екипе биће свакако дуг пут.

Црвена звезда мтс – Партизан Нис 83:72 (20:23, 28:16, 22:14, 13:19)
Црвена звезда мтс: Волтерс 6, Дангубић 6, Митровић 12 (10ск), Лазић 11, Симанић, Добрић, Симоновић 8, Џенкинс 19, Јовић (7ас), Кузмић 8 (6ск), Бјелица 9.
Партизан Нис: Робинсон 2, Раткиовица 11, Врабац 6, Маринковић 9, Величковић 11, Мајсторовић 3, Бирчевић 10, Копривица 4, Андрић, Хечер 16, Карахоџић, Луковић.

Претходни текстНови попусти за чланове клуба
Следећи текстМИтровић: Важна победа и подстрек за даље