Звезда поражена од Басконије

73

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да савладају екипу Басконије. У одличном амбијенту „Комбанк арене“ тим из Виторије је победио резултатом 60:73 (15:22, 13:15, 20:22, 15:11).

Кошаркаши Црвене звезде мтс поражени су од Басконије у 5. колу Евролиге резултатом 70:63. Црвено-бели су готово цео меч били у резултатском заостатку, али су се борили до последњег атома снаге. У неколико наврата тим из Виторије је имао двоцифрено вођство, али су изабраници Дејана Радоњића на крилима навијача дали све у себе у покушају да преокрену.

Звезда је и прилазила, претила и у последњој деоници серијом 10:2 пришла на минус од пет поена. Међутим, у тим тренуцима је недостајало снаге и концентрације, а не треба никако изоставити ни искуство противника које је тада највише дошло до изражаја. Играчи са великим НБА искуством – Шејн Ларкин, Чејс Бадинџер, Торнике Шенгелијаи Родриго Бубоа донели су превагу. Пре свега Ларкин и Бубоа који су показали сав свој индивидуални квалитет и убацили по 16 поена.

Гости су применили Звездин чувени рецепт на почетку меча – чврсту одбрану. Веома агресиван одбрана бековске линије Басконије терала је црвено-беле на грешке, а један од најбржих играча у Европи Ларкин је предводио контре. Изабраници Дејана Радоњића су трагали за нападачким ритмом, а Басконија је брзом игром стекла вођство 10:4. Тројка Стефана Јовића преполовила је предност ривала, али је један од бројних некадашњих НБА играча у редовима гостију, Родриго Бубоа, погодио са исте раздаљине и вратио разлику на плус шест.

Сјајни продори Немање Дангубића и Луке Митровића спречили су веома расположене Баскијце да повећају предност, али је било неопходно смањити број изгубљених лопти јер је Јака Блажич још једну такву претворио у погодак пред крај првог периода за 22:15.

Почетак друге деонице донео је сјајну одбрану Бранка Лазића и лаке поене из контре који су раздрмали публику у „Комбанк арени“, али Басконија је била распуцана. Одговор на поене Лазића била је нова тројка, овог пута центра Војтмана, а потом је досуђена и неспортска грешка Лазићу који се заправо саплео и тако оборио Ларкина. Звезда је насупрот лошој срећи солидно креирала себи позиције у нападу, али лопта просто није хтела у кош и искусни састав гостију је то знао да искористи. На пола другог периода Шпанци су дошли до двоцфирене предности (29:19).

Иако нису ствари ишле од руке црвено-белима није могла да се оспори борбеност и жеља. Када лопта није хтела у кош хватали су скокове у нападу па из другог, или чак трећег пута, пробацивали лопту кроз обруч. Управо после једног таквог Гудурић је погодио, а у следећем нападу Јовић је убацио шут са полудистанце па је разлика преполовљена (29:24). Међутим, поново је индивидуални квалитет ривала дошао до изражаја. Поени Војтмана, Ларкина и Бадинџера из индивидуалних акција донели су гостима највеће вођство (37:24) два минута пре полувремена. Звезда је у завршници другог периода великом борбеношћу зауставила Басконију на 37 поена и кошевима Дангубића и Кузмића са линије пенала смањила предност пре одласка на одмору. Црвено-бели су најавили још већу енергију којом ће ући у друго полувреме.

Друго полувреме отворио је новом тројком расположени Родриго Бубуа и поред одличне одбране црвено-белих. Ипак, подршка са трибина није јењавала, напротив била је још јача. Симоновић је поново био задужен да додатно распали атмосферу у дворани. Прво је Звездино крило одлично закуцао, а потом и погодио тројку преко руке и вратио своју екипу на једноцифрени заостатак (40:33). Звезда је великом борбеношћу одолевала нападима Басконије, али је и даље недостајала већа концентрација у нападу јер су брзи и експлозивни бекови Ларкин, Бубуа и Ханга константно вребали украдене лопте.

Гости су понекад можда и прелазили границу дозвољеног у одбрани, али им је то доносило резултат јер су индивидуалним квалитетом Ларкина, Шенгелије, Војтмана и Бубуое успели да поново стекну двоцифрено вођство (49:35). У свом стилу Марко Гудурић је узвратио тројком, а одбрана Звезде је поново збила редове и предвођена Лазићем успорила растрчане Баскијце. Марко, али овог пута Симоновић, погодио је са исте удаљености, а након тројке Џенкинса дворана је практично експлодирала као и клупа црвено-белих која је након затраженог тајмаута практично улетела у терен. Звезди се родила нова енергија и вера у преокрет јер је било само пет поена заостатка (53:48) на мање од два минута до краја трећег периода.

Међутим, велики труд који су уложили црвено-бели да серијом 13:4 смање заостатак није дошао на наплату. Ларкин, Шенгелија и Диоп су погодили у серији, а одлична одбрана Баскијаца је спречила захукталу Звезду да настави серију. Баскијци су поново имали двоцифрени плус (59:48) пред улказак у последњи период.

Међутим, далеко од тога да су изабраници Дејана Радоњића изашли поново на паркет махајући белом заставицом. Великом борбеношћу терали су инат недостатку среће јер је лопта и превише пута у другом полувремену излазила из обруча. Звездина нападачка опција у тим тренуцима био је искусни Бјелица и он је са пет везаних поена поново вратио црвено-беле резултатски у игру. Ипак, одлични Бубоа је погодио нову тројку из изузетно тешке позиције, Марко Гудурић је узвратио истом мером решен да не дозволи Басконији победу без велике борбе. Марко Симоновић-Марко Гудурић је поново била добитна комбинација. Након велике борбеноти Гудурића који је украо лопту неухватљивом Ларкину, Симоновић је погодио кош уз фаул. Звездина серија 10:2 је смањила вођство ривала на само пет поена заостатка на нешто више од шест минута пре краја (66:61)

Међутим, бивши НБА ас Родригуо Бубоа је поново имао одговор, а на другој страни Џенкинс, Гудурић и Симоновић су можда и у великој жељи пребрзо желели до поена. Тренер Дејан Радоњић је енергично крај клупе указивао да има још довољно времена, а и истини за вољу и било је више од три и по минута до краја. Одбрана је била беспрекорна, а у нападу се поново прионуло најискуснијем решењу – Бјелици.

Звезда је црпела и последње атоме снаге да се домогне преокрета, али је искуство ривала преломило. Шпанци су своје поене налазили са линије пенала, а црвено-бели покушавали да дођу до што бржих поена не би ли направили чудо. За чудо је било превише жеље, али премало времена па је Басконија однела прву победу над Црвеном звездом из петог покушаја.

Изабраници Дејана Радоњића немају времена за било какво очајавање јер већ у понедељак их чека „вечити дерби“ у ком дочекују Партизан у дворани „Александар Николић“. Након тога, само три дана касније, црвено-беле очекује пут у Малагу Уникахи. Прави НБА ритам се наставља.

Црвена звезда мтс – Басконија 63:70 (15:22, 13:15, 20:22, 15:11)

Црвена звезда мтс: Волтерс, Дангубић 7, Митровић 4, Лазић 3, Симанић, Добрић, Симоновић 11, Џенкинс 9 (8ск), Гудурић 12 (6ск), Јовић 7 (6ск), Кузмић 3 (6ск), Бјелица 7 (4ск).

Претходни текстСписак играча за Чачак
Следећи текстРадоњић: Грешке утицале на самопоуздање