Кратка историја окршаја са Басконијом пуна успеха

95

Црвена звезда и екипа Басконије до сада су одмерили снаге четири пута и црвено-бели су забележили све победе.

Лаборал Кућа или данас Басконија дугогодишњи је учесници најелитнијег европског такмичења, а повратак Црвене звезде у Евролигу поплочан је и мечевима са бројним шпанским тимовима. Црвено-бели су у последње три године успели да савладају бар једанпут сваку екипу из Шпаније, а последњи велики „скалп“ био је против Барселоне у „Комбанк арени“ протекле недеље.

Ипак, окршаји са Басконијом заузимају посебно место међу Звездиним великим евролигашким победама. Црвено-бели и Басконци су одмерили снаге четири пута, по два пута у Виторији и Београду, а Звезда је однела све четири победе укључујући и оне вредне пролаза у Топ 16 фазу Евролиге.

Први меч тада Лаборал Кућа и Црвена звезда одиграли су 7. новембра 2013. године у Виторији. У саставу тадашњег фаворизованог ривала нашли су се одлични играчи – Андрес Ноћиони, Томас Ертел, Фернандо Сан Еметерио и многи други, а занимљив је податак да је најефикаснији играч у домаћем саставу био садашњи играч Црвене звезде мтс Милко Бјелица са 14 поена. Ипак, Демаркус Нелсон је блистао са 22 поена, а велики допринос су дали и играчи који ће у петак наступати у Комбанк арени – Марко Симоновић, Бранко Лазић, Лука Митровић и Чарлс Џенкинс. Захваљујући одличном отварању меча и сјајној одбрани у последњој четвртини црвено-бели су славили 73:63. Баш као и сада екипу је са клупе предводио Дејан Радоњић којем се већ наслућивало да ће постати, како многи воле да кажу, специјалиста за шпанске екипе.
Тим из Виторије је силно желео реванш, али у паклу дворане „Александар Николић“ нису имали шансе.

У мечу одиграном 12. децембра 2013. Звезда је на крилима фантастичних навијача отворила меч у великом стилу и већ је након прве четвртине семафор показивао плус 19 (25:6). Сјајан меч тада одиграо је Јака Блажич који је убацио чак 24 поена, а одличан допринос дао је и Чарлс Џенкинс са 11 кошева.

Већ у следећој сезони евролигашки путеви ове две екипе су се поново укрстили, а Шпанци су имали још јачи састав који је практично био основа за екипу која је прошле сезоне играла Фајнал фор Евролиге. За тада Лаборал Кућу наступали су – Колтон Ајверсон, Ламонт Хамилтон, Торнике Шенгелија, Саша Вујачић, Фабијан Козер, Дорон Перкинс, Давис Бертанс, Ким Тили уз староседеоце – Томаса Ертела и Фернанда Сан Еметерија. Мало ко је тада веровао у изненађење изабраника Дејана Радоњића, али они не да су само изненадили већ су практично разбили Лаборал Кућу у Виторији. Било је 88:66, а најефикаснији актер меча и садашњи капитен Лука Митровић који је убацио 17 поена. Занимљиво је да су тог 13. новембра 2014. године у тиму Звезде били поред поменутог Митровића и Никола Ребић, Немања Дангубић, Стефан Јовић, Бранко Лазић и Чарлс Џенкинс који ће и у петак одмерити снаге са Басконијом.

Меч у Београду исте сезоне одигран је 19. децембра 2014. у дворани „Александар Николић“. Помало чудном одлуком Евролиге Звезда је кажњена играњем без присуства навијача због трагедија у Истанбулу када је Звездин навијач Марко Ивковић изгубио живот. Клуб је тада покренуо акцију да навијачи пошаљу своје слике које су се за тај меч нашле на седиштима у хали и испоставило се биле додатан мотив црвено-белима. Блистао је Маркус Вилијамс са 23 поена и осам асистенција, Бобан Марјановић је уписао дабл-дабл са по 12 поена и скокова, а двоцифрен је био и Лука Митровић који је постигао 10 кошева и девет пута ухватио лопту. Звезда је славила 90:82 и направила коначни корак ка Топ 16 фази Евролиге.

Занимљиво је да прошле сезоне екипа из Виторије и Црвена звезда нису одмерили снаге. Путеви у Евролиги им се нису укрстили иако су обе екипе дошле до најбољих осам тимова Европе па отуда и чуђење. Након готово две године паузе Црвена звезда мтс поново дочекује Басконију. Сигурно је да неће бити лако, али је и јасно да Дејан Радоњић и његови изабраници имају рецепт за састав из Шпаније.
Као и претходних пута подршка навијача ће бити од огромног значаја и време је да састав из Виторије осети врелину и Комбанк арене. Надамо се уз исти исход као што је био у дворани „Александар Николић“. Дођите у дворану и подржите Звезду у још једном евролигашком спектаклу. Почетак меча заказан је за петак у 19 часова, а све информације око продаје карата можете пронаћи овде

Претходни текстВања Вучићевић дефинитивно Звездин
Следећи текстКарте за Борац и на Маракани