Звезда савладала Игокеу и умор

160

Кошаркаши Црвене звезде мтс уписали су шести узастопни тријумф у АБА лиги савладавши Игокеу резултатом 68:66 (21:12, 19:17, 7:20, 21:17).

Кошаркаши Црвене звезде мтс наставили су да нижу тријумфе у АБА лиги. До шесте узастопне победе црвено-бели су дошли савладавши Игокеу у дворани „Александар Николић“ резултатом 68:66.

Упркос великом умору који је био присутан након херојске победе над Галатасарајем у Истанбулу црвено-бели су извукли последње атоме снаге и захваљујући великој жељи, победничком карактеру и квалитету победили мотивисаног ривала и умор. На терену је било видно да је изузетно тежак меч у Турској оставио последице. То је најевидентније било у трећој деоници када су црвено-бели након веома доброг првог полувремена успели да убаце само седам поена, као и када се погледа шут за три поена – 4/22. Тренер Дејан Радоњић је практично био приморан да врши честе измене да би задржао висок ниво агресивности у одбрани и да при том сачува свежину у тиму за меч против Барселоне који се игра већ у среду.

Ипак, најважније је то да резултат није испаштао иако је противник била Игокеа која је последњих година знала да слави у дворани „Александар Николић“.

Када се меч „ломио“ у последњем периоду одлична одбрана ни овог пута није заказала, а црвено-бели су показали и фанатичну борбу за сваку лопту. Умор је надјачан, а било је и питање времена када ће

У намери да наставе где су стали у Истанбулу, црвено-бели су од првог минута приступили максимално концентрисано и веома агресивно у одбрани. Сјајна одбрана је задржала госте на само три поена у првих шест минута меча, а на другој страни су се ређале минијатуре изабраника Дејана Радоњића.

Први кош на утакмици постигао је Немања Дангубић са полудистанце, а надовезали су се одлични Чарлс Џенкинс и Стефан Јовић који су у првој деоници збирно убацили 11 поена. Звезда је диктирала темпо, а био је такав да су из агресивне одбране започињале фуриозне контре и брзи напади предвођени прво Јовићем, а потом и Ребићем. Однос снага је најбоље показивао семафор јер је након шест минута меча стајало – 17:3.

Тренер Дејан Радоњић није оклевао са честим изменама. Бјелица је заменио Кузмића, Ребић је ушао у место Јовића… а када је на терен изашао Марко Симоновић уместо капитена Митровића већ позитивни набој у хали „Александар Николић“ потпуно је доживео свој врхунац. Као награда за сјајну Симоновићеву партију у Истанбулу стигле су овације са трибина које су трајале прилично дуго, а чак ни увек на терену максимално озбиљно крило Звезде није могао да сакрије осмех.

Енергија са трибина се преносила на терен и црвено-бели су наставили у јаком ритму, али је Игокеа такође била решена да пружи јачи отпор. Тројком Шибалића покренула је серију гостију којом су они на почетку друге деонице пришли на седам поена заостатка (23:16). Ипак, Никола Ребић је на другој страни погодио за три поена и вратио двоцифрено вођство црвено-белима.

Захваљујући сјајној одбрани црвено-бели су у наставку другог периода одржавали вођство. У нападу није ишло све течно, али то не треба да чуди након великих напора и дугог путовања у Турску. Ипак, нова тројка расположеног Шибалића био је нови аларм да изабраници Дејана Радоњића пређу у већу брзину. Остало је минут до краја првог полувремена и Немања Дангубић је погодио уз фаул, а у следећем нападу је расположени Џенкинс из готово немогуће позиције погодио тројку уз звук сирене. Плус од пет поена претворен је за минут у ново двоцифрено вођство са којим се отишло на велики одмор – 40:29.

Трећа четвртина није почела најбоље за Звезду. Црвено-бели су тражили нападачки ритам готово седам минута, одлична одбрана је чувала вођство, али је требало и постићи поене на другој страни. Игокеа је серијом 8:0 поново запретила. Седам слабијих минута у игри Звезде прекинуо је Огњен Кузмић који је погодио за прве поене своје екипе у другом полувремену. Ипак, Игокеа је наставила са добром игром. Шибалић је погодио нову тројку, а потом су Албијанић и Робинсон својим поенима донели Игокеи прво вођство на мечу (44:46). То је био знак за публику да се активније укључи у меч.

Подршка која је стизала са трибина донела је додатну енергију Звезди која је дефинитивно недостајала. Најмлађи Гудурић и Ребић прекинули су налет Игокее са линије пенала. Међутим, Шибалић је поново погодио за три и Игокеа је водила пред улазак у последњи квартал добивши трећи период резултатом 20:7.

Црвено-бели су играли са великом жељом. Одбрана је и даље била на високом нивоу, али ово није било шутерско вече Звезде. Серију промашаја ван линије 6.75 прекинуо је искусни Бјелица који је тако погодио тек четврту тројку из 17-ог покушаја за Звезду.

Међутим, то је био само наговештај драме. Публика је пружала велику подршку црвено-белима да преброде све проблеме и да у игри кош за кош извуку победу. Звезда је тешко долазила до поена, али је то надокнађивали фанатичном борбом. Офанзивне скокове су „скупљали“ бекови Дангубић и Гудурић који су на тај начин доносили Звезди вероватно пресудне поене на мање од два минута пре краја за вођство (64:60).

Међутим, неизбежна је била и пенал завршница. Марко Гудурић је погодио три од четири слободна бацања у истој и Звезда је четири секунде пре краја имала два поена предности (68:66). Стефан Јовић који је преседео на клупи цело друго полувреме ушао је да одигра одбрану и урадио сјајан посао заједно са Џенкинсом и Симоновићем па је време истекло пре него што су гости успели да упуте шут ка кошу.

Звезда није блистала, али је поново победила. Ипак, времена за одмор готово да нема и паклен ритам се наставља. У среду од 19 часова у „Комбанк арени“ црвено-бели дочекују још једног европског гиганта у Евролиги – Барселону.

Црвена звезда мтс – Игокеа 68:66 (21:12, 19:17, 7:20, 21:17)

Црвена звезда мтс: Ребић 4 (5ас), Дангубић , Митровић 4, Лазић, Симанић, Добрић 2, Симоновић 8 (6ск), Џенкинс 9, Гудурић 10, Јовић 5, Кузмић 2, Бјелица 15 (10ск).
Игокеа: Пашајлић 4, Мићовић 1, Талић, Шибалић 27, Робинсон 10, Пешаковић, Милошевић 4 (12ск, 5ас), Албијанић 9, Махковић, Фротенбери 2, Рикић 9 (7ск).

Претходни текстСилна Звезда у Новом Саду убедљиво до нове победе!
Следећи текстРадоњић: Ово је жива игра и ми смо људи