Звездина одбрана за чисту петицу

65

Кошаркаши Црвене звезде мтс остварили су пети узастопни тријумф у АБА лиги савладавши Крку у Новом Месту резултатом 67:56 (19:17, 23:15, 11:11, 14:13).

Црвена звезда мтс остварила је и пету узастопну победу у АБА лиги. На крилима изванредне одбране успешно је преброђено традиционално неугодно гостовање у Новом Месту и Крка је савладана резултатом 67:56. Заштитни знак црвено-белих и овог пута је био на високом нивоу, а о томе најбоље сведочи податак да је домаћин убацио свега 56 поена. Поготово је дефанзива била на високом нивоу у другом полувремену у коме је Крка успела да убаци свега 24 коша.

Црвено-бели у нападу нису приказали игру као у претходним мечевима, али су играли онолико колико је било потребан за сигуран тријумф.

Када год би Крка запретила, Звезда је појачавала и враћала разлику на између седам и 12 поена колико је износила предност црвено-белих током већег дела меча.

Такође, тренер Дејан Радоњић је размишљао и о гостовању Галатасарају у петак те је поново користио велики број играча. Наиме, највећу минутажу имао је Стефан Јовић који је и био најистакнутији појединац меча са 14 поена и седам асистенција. Плејмејкер црвено-белих је одиграо нешто мање од 30 минута што довољно говори о честим ротацијама тренера Радоњића.

На почетку меча црвено-бели нису могли да пронађу течност у нападу која их је красила у досадашњем току сезоне.

Након четири и по минута захваљујући Луковићу који је убацио седам поена и тројци Чебулара из немогуће позиције Крка је повела 11:4. Одговорност је тада преузео Стефан Јовић и са пет узастопних поена смањио вођство. Звезда је подигла агресивност у одбрани, а поени Немање Дангубића и Чарлса Џенкинса повратили су вођство црвено-белима (15:13). Одбрана црвено-белих била је на високом нивоу, али су Луковић и Чебулар наставили да погађају из заиста тешких позиција па црвено-бели нису успели да направе осетнију разлику.

Тако је било до почетка друге деонице. Одличне одбране Лазића и Бјелице донеле су украдене лопте и брзе контранападе Звезди. На другој страни их је материјализовао Бранко Лазић са пет узастопних поена те донео својој екипи седам поена предности након 12 минута игре (27:20).

Улазак Бјелице и Гудурића донели су додатне опције у нападу црвено-белих. Гудурић је убацио три поена и са две одличне асистенције за закуцавања Бјелице био иницијатор првог двоцифреног вођства своје екипе на половини друге деонице (36:26). Изабраници Дејана Радоњића су полако меч уводили у ритам који одговара шампиониу АБА лиге. Бјелица се наметнуо као прво нападачко решење и лако је излазио на крај са Полутком и Димецом. На другој страни Ћебулар је и даље играо веома добро упркос одличној одбрани и био је најзаслужнији што вођство црвено-белих пред одлазак на велики одмор није била веће (42:32).

Чврсте одбране обележиле су почетак треће четвртине, а црвено-бели су чувала стечено вођство. Половином треће деонице поново је уследила серија Лазића. Погодио је тројку из угла након одличног протока лопте црвено-белих, а потом и полагање. Звезда је у том тренутку повела 53:39.

Наслућивало се да је питање победника решено, али тренер Дејан Радоњић није дозволио опуштање. Честим изменама одржавао је ритам и Звездина агресивна одбрана није попуштала.
Црвено-бели су на пет минута пре краја направили серију 10:1 и решили свако питање победника стекавши највеће вођство на мечу – 67:50. Предност је ублажио Кари са две узастопне тројке и на тај начин ставио тачку на меч.

За црвено-беле следи нови евролигашки изазов против још једне турске екипе. У петак од 19 часова, Звезда ће гостовати у Истанбулу екипи Галатасараја, а већ у недељу црвено-бели дочекују Игокеу у мечу 6.кола АБА лиге. Након тога, већ у среду стиже Барселона. Паклен ритам је почео…

Крка – Црвена звезда мтс 56:67 (17:19, 15:23, 11:11, 13:14)

Крка: Ребец 3, Кари 6, Кастрати 5, Ројц, Шкедељ, Димец 6, Чебулар 12, Ритлоп, Сиска, Полутак, Елиот, Луковић 24.
Црвена звезда мтс: Ребић 1, Дангубић 2, Митровић 4 (5ск), Лазић 10, Симанић, Добрић, Симоновић 5, Џенкинс 4, Гудурић 11 (5ск, 4ас), Јовић 14 (7ас), Кузмић 8, Бјелица 8 (4ск).

Претходни текстОдржано 10. јубиларно давање крви
Следећи текстРадоњић и Гудурић: Задовољни се враћамо кући