Србин победник „Red Bull King of the Rock“!

93

Стефан Којић победио је на светском финалу „Red Bull King of the Rock“, највећег глобалном баскет турниру 1на1. Он је у финалној борби са 14-12 савладао Литванца Каролиса Сарукаса, а на турнир је дошао као вицешампион српског турнира.

После Алкатраза, Тајвана и Истанбула, Србија је међу зидинама Београдске тврђаве на теренима КК угостила најбоље светске баскеташе у игри 1 на 1. Трибине Малог Калемегдана испунило је око 3.000 гледалаца који су испратили спектакуларну борбу за престижан трофеј, чак и са самих ивица тврђаве, пошто на трибинама није више било слободних места.

После чак 64 одиграна турнира широм света, у европску престоницу кошарке, а сада и баскета, дошли су шампиони из 21 земље и са свих меридијана. Учествовали су представници од Литваније до Аргентине, свих генерација, а највећу подршку публике имали су домаћи такмичари Небојша Бошковић, Никола Вујовић, Стефан Којић и српски шампион Богдан Драговић.

У борбама је од почетка прштало у бескомпромисним дуелима, а од четворице српских играча, тројица су дошла до четвртфинала.

Вујовића је у овој фази победио Рус Алексеј Захаров резултатом 12:6 захваљујући тројкашком расположењу, Бошковићу је висина грузијског играча Вактанга Кадарије представљала препреку, док је Којић елиминисао црногорског ривала Бошка Бошковића, скоро савршеним шутом за три.
У полуфиналу, Којић је показао да је одлично припремљен за такмичење, „осветио” је Бошковића победивши Кадарију резултатом 8:5,

Друго полуфинале такође је изазвало велико интересовање публике. Литванац Каролис Сарукас и Рус Алексеј Закаров играли су беспоштедно, сваки добар потез праћен је овацијама, али је последњу реч у последњој секунди имао Сарукас који је тријумфовао резултатом 14:12.

Рус Закаров се осећао као на домаћем терену, са 11-0 је освојио треће место против Кадарије и уз дубок наклон публици, терен је препустио Којићу и Сарукасу. Није био потребан већи мотив од хука између зидина Калемегдана, Којић је уз атрактивни игру и нове тројке сломио Литванца и огрнуо се заставом Србије на ивици суза.

Осећам се фантастично, још не могу да саберем утиске ни да схватим шта сам урадио, поготово кад знам да је Србија сада прва у баскету 1 на 1, 3 на 3, али и званично друга на свету у кошарци. Велика је то одговорност, пре свега, због младих који желе да се баве спортом. Свестан сам и да млади све гледају, виде победнике као узор. Сада смо све заокружили, и са правом можемо да кажемо да је Србија земља кошарке – рекао је Којић после тријумфа.

Он је наследио прошлогодишњег шампиона, Турчина Киванча Динлера, постао први српски првак светког турнира, а амбијент Малог Калемегдана испоставио се као пун погодак за реномирани турнир. Учесници који су дошли у Београд нису крили одушевљење, јер је све било подређено самој игри, уз број људи какав се до сада није виђао у претходним светским финалима, и на врло аутентичном месту где је настала српска кошарка, теренима КК Црвена звезда на МАлом Калемегдану.

Претходни текстЗекић заустављен у финалу челенџера у Бања Луци
Следећи текстРезултати млађих категорија