Југ Радивојевић: Било је импресивно!

129

Након обележавања 25 година од највећег успеха у историји нашег клуба, свим љубитељима Црвене звезде остаје филмско остварење које потписује Југ Радивојевић. Редитељ је филмом дочарао како су изгледали први фудбалски кораци чланова Звездине најуспешније генерације. Кратке сцене из њиховог детињства приказују нам легенде из новог угла.

Био сам искрено почаствован када су ме господа Звездан Терзић и Светозар Мијаиловић позвали и предочили ми жеље клуба. Идеја је била да се тако значајан јубилеј обележи, не само подсећањем на прошлост, већ и погледом у будућност. Отуда и назив Академије „Повратак у будућност“. Филм и читав концепт управо су били резултат поруке коју смо желели да пренесемо – започео је причу Југ Радивојевић.

Југу није било тешко да окупи глумачку екипу јер је међу познатим личностима много навијача нашег клуба.

Било је потребно само окупити наше значајне уметнике и спортисте у истом термину. Знао сам да ће сви са огромним задовољством прихватити своје ангажмане јер Звездин позив се не одбија. Трудио сам се да наша глумачка екипа представи што ширу генерацијску лепезу навијача из домена јавних личности. Био сам поносан на избор од првог тренутка, а сада видим да нисам погрешио.

Највеће легенде нашег фудбала седелу су у првом реду и кроз филм оживљавале сећања на своје прве сусрете са спортом који им је обележио живот.

Увек је посебно узбуђење када правите филм или представу који говоре о вашим савременицима. Одговорност је велика, али је и задовољство немерљиво када су управо најкомпетентнији стручњаци срећни како сте их представили. Два месеца сам радио на припреми читавог материјала. Желео сам да наше фудбалске легенде представим из нама непознатог угла. Од њихових најранијих дана – где су рођени, како су одрастали, ко им је обележио детињство и како се јавила љубав према лопти. Управо је период детињства најважнији у формирању личности и зато су наши шампиони приказани у свакодневним ситуацијама с почетка 70-их година. Разговарао сам са играчима и њихове личне приче биле су ми полазна основа за аутентична домаштавања.

Много је људи који су заслужни за то што је вече у Сава Центру протекло у величанственом амбијенту.

Било је импресивно у дворани Сава Центра. И сада када су се утисци слегли морам да признам да смо успели да направимо догађај какав клуб и такав јубилеј заслужују. Наравно да су у првом плану били они који су обележили највећи клупски успех у историји 1991. године, али овакве свечане академије сигурно не би било да оволики број људи није био укључен у реализацији. Преко 250 учесника радило је на програму, па ако додамо и наше Делије на балкону сале који је био реплика трибине из Барија, можемо рећи да је преко 1.000 људи активно учествовало у догађају. Овом приликом се захваљујем Управи клуба, свим запосленима који су директно учествовали у организацији, нашим навијачима који су, као и увек, били феноменални и који су директно учествовали у креирању уводног спота Бајаге и Дивне Љубољевић.

Као и милионима људи, Црвена звезда је 29. маја 1991. донела немерљиву радост у кућу породице Радивојевић.

Тада сам имао 19 година и са оцем у нашем стану у Врању са великим узбуђењем сам пратио утакмицу. Навијали смо из све снаге за Звезду, али и за нашег суграђанина и мог пријатеља Владу Стошића. Весеље се касније пренело на улице Врања. То су тренуци који се заувек памте и остају у срцу.

Није тајна да је Југ Радивојевић велики навијач нашег клуба. Нада се да ће у будућности још неке од тренутака из славне Звездине историје забалежити на филму.

Звезда заиста јесте нераскидиви део мог живота. Можда једнога дана снимим филм о генерацији која је освојила Европу и свет. Ако је ово била нека врста генералне пробе показало се да имам аргументе да размишљам у том правцу – закључио је Југ Радивојевић.

Претходни текстРезиме сезоне црвено-белог тима
Следећи текстРадоњић: Желимо трофеј, уз евролигашки амбијент