А овако је било у Милану…

72

Четврти међународни дечији Форум, организован у оквиру целовитог глобалног друштвено-одговорног пројекта компаније Газпром – „Фудбал за пријатељство“ – са великим успехом је одржан на дан Финала УЕФА Лиге шампиона у Милану. Пројекат „Фудбал за пријатељство“ има за циљ да подстакне развој омладинског фудбала, промовише толерантност и поштовање међу децом из различитих земаља и етницитета. Ове године, Форум је окупио младе фудбалере из Африке, Азије, Европе и Јужне Америке.

Учесници Форума су се дружили са глобалним Амбасадором пројекта Францом Бекенбауером, УЕФА Амбасадором при пројекту – легендом Реал Мадрида Мичелом Салгадом и асовима Шалкеа 04 Максимилијаном Мејером и Леоном Горецком. Овом приликом, уручене су им плаво-зелене наруквице, симбол једнакости и поштовања, и на тај начин изражена захвалност на исказаној подршци пројекту. ФК Црвена звезда је оставила сјајан утисак међу 32 тима из целог света и поред елиминације на пенале у шеснаестини финала од прашке Спарте – не изгубивши ниједан меч у регуларном трајању.

Церемонија доделе „Купа девет вредности“ истакла се као централно збивање Форума. Овај јединствени трофеј додељује се на годишњој основи професионалном клубу који је постигао изузетне резултате у области друштвено-одговорних активности. Било којој особи на свету је омогућено да предложи свог кандидата за освајача ове награде, али одлуку о коначном победнику гласањем доносе млади учесници пројекта „Фудбал за пријатељство“. Ове године, „Куп девет вредности“ припао је Бајерну из Минхена.

Форум је окончан Финалном утакмицом међународног дечијегТурнира у уличном фудбалу. Победник турнира је тим Марибора, који је са 1:0 савладао омладинце Дебрецина. Учесници и гости турнира су, приликом завршне церемоније, премијерно хорски отпевали и незваничну химну пројекта – песму „Важније од живота“. По окончању Форума, сви за једно су традиционално присуствовали Финалном мечу УЕФА Лиге шампиона у Милану.

Догађаји који су обележили Форум праћени су од стране преко 200 новинара водећи хсветских медијских кућа, као и „из пера“ младих новинара из свих земаља-учесница, чланова Међународног дечијег прес центра.

Чак 32 земље је узело учешће у пројекту „Фудбал за пријатељство“. Међу њима су Сирија и Турска, Јерменија и Азербејџан. Број његових учесника повећава се сваке године. Ово значи да мир и пријатељство код деце заузимају прво место, без обзира на културне ит радиционалне разлике. Дечаци и девојчице не само да уче поштовање једни за друге, већ постају и амбасадори водећих људских вредности. Пројекат „Фудбал за пријатељство“ им помаже у овоме, и сматрам да – заједничким напорима – можемо променити свет на боље – изјавио је Алексеј Милер, председавајући Комитета за менаџмент компаније Газпром.

Током неколико протеклих година, било ми је задовољство да подржим пројекат „Фудбал за пријатељство“ у функцији његовог глобалног Амбасадора, који промовише основне људске вредности, важне за добробит сваког друштва. Због тога ми је посебн одраго да је награда која одсликава суштину програма „Фудбал за пријатељство“, његове циљеве и настојања, отишла у руке Бајерна. „Куп девет вредности“ представља признање које потиче од дела јавности чија свест је најслободнија – деце. По мом мишљењу, то чини овај Куп посебно вредном наградом за клуб коме бива посвећен – напоменуо је Франц Бекенбауер.

Претходни текстМиловитс: Леп је осећај посетити Звезду
Следећи текстЦептер уз Звезду