Саопштење за јавност

Управни одбор Мушког рукометног клуба ЦРВЕНА ЗВЕЗДА, одржао је ванредну седницу дана 01.03.2016. године и излази са следећим саопштењем.

Мушки рукометни клуб Црвена звезда се већ дуже време није оглашавао када су нерегуларности такмичења у питању, надајући се реакцији органа у чијој надлежности јесу решавање и санкционисање пропуста, у циљу обезбеђивања услова за регуларан ток такмичења и промоцију рукомета, спорта који је нажалост оваквим инфериорним или намерним односом Рукометног савеза Србије и судијске организације, сведен на ниво аматерског спорта.

Напомињемо да је у току првог дела првенства прошле сезоне на утакмицама Супер лиге, тешко повређено чак 7 играча нашег клуба (чије су даље каријере доведене у питање), а да при том стартови који су проузроковали тешке повреде нису санкционисани чак ни искључењем.

Данас смо лидери на табели домаћег престижног такмичења, уједно промотер ферплеја и борбености на терену, поштујући како свој тако и противнички дрес. ЗВЕЗДА ЈЕ ПОНОВО ЗВЕЗДА.

Међутим, континуитет бројних нерегуларности, без иједног озбиљнијег санкционисања и без било каквог указивања се наставља и ове сезоне. Уверени смо да су Рукометни савез Србије и судијска организација свесни грубих пропуста који су се десили, и од њих очекујемо оштру и брзу реакцију у циљу успостављања регуларности такмичења.

Рукомет је један од најлепших спортова, увек с разлогом заступљен на нашем поднебљу због витешког карактера који сама игра намеће играчима, а како би се груба мушка игра каналисала у спортске и џентлменске оквире судије имају кључну улогу на терену. Судије и РСС су ту због рукомета и клубова, а дошли смо у обрнуту, накарадну ситуацију да смо ми, клубови, ту због њих и њиховог лагодног живота.

Код нас су се улоге замениле, судије дају голове, судијска организација фаворизује „ортачке клубове“, а Рукометни савез надзире извођење нечасних радова. Жртва није само МРК Црвена звезда, већ сви потенцијални и професионални играчи на челу са српским рукометом.

КО ЈЕ СЛОБОДАН ВИШЕКРУНА? КО СУ ЉУДИ КОЈИ СУ СЕ УСУДИЛИ ДА ТАЛЕНТЕ ПРЕТВАРАЈУ У ДЕМОРАЛИСАНЕ, ИСФРУСТРИРАНЕ ДЕЧАКЕ? СПЕКТАКЛ У СЕОСКИ ТУРНИР? ИНСТИТУЦИЈУ (РСС), У ПРИВАТНУ ФИРМУ? РУКОМЕТНУ СУПЕР СИЛУ У НАЦИЈУ РУКОМЕТНИХ АМАТЕРА?

Све указује на веома перфидно и пројектовано спровођење диригованог суђења, склоњено од оЧију јавности и љубитеља рукомета.

Резултат прошлонедељног дербија између МРК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА и РК ПАРТИЗАН је 32:32. Осим знојем натопљених играчких дресова обе екипе, до резултата се још дошло уз озбиљан рад одређених центара моћи РК Партизан у РСС. Наша тврдња је заснована на следећим чињеницама:

И поред катастрофалне материјалне ситуације рукомета као спорта у односу на друге спортове, за судије ове утакмице господин Вишекруна бира своје ,,специјалце“, Стојковића (Ниш) и Николића (Лесковац), са највећим путним трошковима у односу на њихове колеге, како би био сигуран у реализацију замишљеног – спутавања Звездине жеље и квалитета на терену и бескомпромисне помоћи Партизану.
Како би се избегло сведочење планиране крађе кроз широки аудиторијум, напрасно, три сата пред утакмицу остајемо без најављеног директног ТВ преноса, а договореног 20 дана раније.
Подсећамо да се пракса одузимања бодова у потпуности искоренила од када је МРК Црвена звезда стао на ноге, што у потпуности подржавамо, иако је регуларност лиценце неких клубова, па и наших комшија, дискутабилна. Коначан статус се додељује на састанцима затвореног типа.

Један од наших конкретних корака биће захтев за изузеће одређених судијских парова на нашим утакмицама. Размишљамо и о допису ЕХФ-у у вези са тренутном ситуацијом у српском рукомету.

Овим путем, такође, позивамо стручну јавност да анализира резултате и претходна суђења утакмица, које је одиграо наш клуб, а посебно да обрати пажњу на наредне утакмице, како би схватили са чиме се све суочава клуб који не пристаје на „буразерске“ компромисе, не чини уступке и који је ћутао све до сада, верујући у органе Рукометног савеза Србије.

СПОРТСКИ ПОЗДРАВ!

УО МРК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА