Звезда наставила серију победа

82

После више од два месеца паузе утакмицама 23. кола настављен је фудбалски шампионат Србије. Фудбалери Црвене звезде на стадиону „Рајко Митић“ дочекали су екипу Младости из Лучана.

Тренер Миодраг Божовић у стартних једанаест уврстио је два од три играча који су ове зиме пристигли у најтрофејнији српски клуб. Бразилац Едсон заузео је место централног бека у пару са Александром Луковићем, док је на позицији централног везног играча наступио Дамјан Ле Талек. То је условило померање Марка Грујића ближе противничком голу. Са друге стране тренер гостију, Ненад Миловановић определио се првенствено за одбрану свог гола и тек повремене покушаје да из контранапада угрози гол Кахримана.

Дуга пауза и неколико промена у тиму, условили су нешто слабију игру екипе Црвене звезде у односу на представе које су пружали у претходној полусезони. Приметно је било да у игри новопридошлог дефанзивца Едсона има много места за напредак и уигравање. Свој задатак одрадио је коректно, затворио је прилазе голу по левој страни и истакао се са неколико пожртвованих интервенција. За разлику од њега, Ле Талек је већ на премијери у црвено-белом дресу демонстрирао да је неуморан тркачки, да одлично чита игру и да може бити велико појачање у тиму Миодрага Божовића. Своју одличну представу Звездина „четворка“ крунисала је и голом у 74. минуту којим су црвено-бели пробили бедем гостију и стигли до вођства.

У првих 45 минута фудбалери у црвено-белим дресовима, доста су се мучили са организованим гостима. И поред велике предности у поседу лопте, и тога што су велику већину времена провели на половини Лучанаца, Катаи, Срнић, Грујић и Виеира нису успевали да створе много шанси из категорије „стопроцентних“. Вредни помена су покушај Срнића у 10. минуту, као и ситуација која је уследила само минут касније. Хуго се дуго борио са двојицом противничких дефанзиваца, да би на крају успео да дође до лопте и упшути је у паду ка већ савладаном Крзнарићу. Нажалост, за мало је био непрецизан. Португалац је своју сналажљивост и упорност показао и средином првог дела игре када је такође поред четворице противничких фудбалера успео да се избори за прилику, међутим није успео да постигне погодак.

Друго полувреме није донело много новина на терену. Изабраници Грофа Бођовића кренули су истина одлучније ка голу ривала, али нису успевали бројним центаршутевима да створе озбиљну прилику. Увидео је то и шеф струке Црвене звезде и на терен послао Срђана Плавшића уместо Срнића и на тај начин покушао да додатно убрза игру свог тима. Да је донео праву одлуку, испоставило се у 74. минуту. Ибањез је центрирао са леве стране, лопта је прелетела на другу страну одакле је Марко Петковић упутио одличан центаршут, пронашао Ле Талека који је у маниру центарфора направио трзај главом и погодио циљ. Какав деби Француза. Одличну игру крунисао је поготком на свом дебију у дресу најтрофејнијег клуба.

Мало ко је у том тренутку могао да замисли да може доћи до неизвесне завршнице. А да тако буде потрудио се бивши члан најтрофејнијег српеког клуба, Стеван Луковић и десет минута пре краја из прве одличним ударцем са око 20 метара натерао је Кахримана на капитулацију. Овакав развој догађаја као да је разљутио срчаног Аргентинца Ибањеза, који је одлично испратио пас Срђана Плавшића, а затим идеално упослио Виеиру коме није било тешко да са пет метара главом лопту спроведе у мрежу и најави први овогодишњи тријумф свог тима. Гол из 82. минута пример је карактера и одличне сарадње двојице интернационалаца у црвено-белим дресовима. До краја сусрета није било много тога занимљивог. Једини детаљ који може да завреди пажњу је повреда Марка Петковића у последњим тренуцима сусрета. Заменио га је Саво Павићевић.

Сваки почетак је тежак, испоставило се и овога пута. Оно што је најважније јесу освојена три бода и пуна психолошка стабилност пред 150. вечити дерби који се наредне недеље игра на стадиону у Хумској улици. Простора за напредак има. Ле Талек је показао да је пун погодак, остаје још да великим радом и трудом свој неоспоран квалитет потврде Едсон и Бабунски. Македонац је у финишу сусрета наговестио са пар потеза да је са правом доведен са ореолом великог потенцијала.

Била је ово 20. узастопна победа Црвене звезде.

Црвена звезда – Младост 2:1 (0:0)
Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: 17.200. Судија: Роберт Чепеги Киш (Нови Сад). Стрелци: Ле Талек у 73′ и Виеира у 82′ за Црвену звезду, а Луковић у 80′ за Младост.
Црвена звезда: Кахриман, Петковић, Луковић, Едсон, Ибањез, Ле Талек, Доналд, Грујић, Катаи, Срнић, Виеира.
Резерве: Супић, Павићевић, Ристић, Бабунски, Плавшић, Гаврић, Сикимић.
Младост: Крзнарић, Китановски, Саничанин, Пешић, Живановић, Луковић, Гаврић, Станојевић, Милосављевић, Јовановић, Ваилант.
Резeрве: Чанчаревић, Лазевски, Шатара, Леповић, Лука, Живадиновић, Чечарић.

Претходни текстПовереници одржали први састанак
Следећи текстБожовић: Појачања ће се тек показати