Урош Ђурић обогатио Звездин музеј

206

Један од најпознатијих светских издавача публикација о савременој уметности, немачки „Verlag für moderne Kunst“ (Ферлаг фир модерне кунст) са седиштима у Нирнбергу и Бечу, објавио је крајем прошле године тематско издање – Фудбалски културни календар за 2016. годину поводом Европског првенства које ће се одржати на лето у Француској.

„Фудбалска уметност“, како званично гласи наслов издања, представља 52 репрезентативна уметника из Европе који су у својим радовима обрадили фудбал као тему. Међу одабраним ауторима, као што су познати британски скулптор Mark Wallinger (Марк Волингер), славна немачка концептуална уметница Rosemary Trockel (Роземари Трокел), водећи острвски фотограф млађе генерације – Neil Bedford (Нил Бедфорд) и многи други, налази се и наш прослављени уметник Урош Ђурић са својим радом из циклуса Политичко сликарство – Употребљиви херој популизма. Рад који у календару обележава другу недељу октобра настао је у Бечу 2001. године као уље на платну на којем је приказана фигура, рудиментарни портрет самог аутора у дресу Црвене Звезде. С обзиром на то да ни у овом циклусу наша репрезентација није успела да избори пласман на завршни турнир и тиме се сврста међу селекције које ће се борити за престижни трофеј, можемо слободно рећи да Србија ипак има свог верификованог, званичног представника, захваљујући интернационалним дометима једне од звезда наше уметничке сцене.
Овај календар од данас се налази и у музеју ФК Црвена звезда. Урош Ђурић је одлучио да један примерак поклони нашем клубу, а познатог глумца и великог Звездаша примио је председник клуба, Светозар Мијаиловић. Ђурић је потом календар предао Предрагу Тркуљи, кустосу Зевздиног музеја и на тај начин додатно обогатио Звездину ризницу трофеја и успомена.

Претходни текстОслабљена Звезда немоћна против Визуре
Следећи текстКатаи: Први утисци, као и увек, изванредни