Божовић и Катаи пред Војводину

21

Серију првенствених утакмица на стадиону „Рајко Митић“ Црвена звезда ће започети у среду, 21. октобра против новосадске Војводине.

Утакмица ће почети у 17:30, а Црвена звезда ће покушати да забележи и 11. победу у низу. То, по речима Миодрага Божовића и Александра Катаиа неће бити лак посао.

Сутра играмо један од дербија овог шампионата. Војводина има сасвим солидну екипу, а то су показали и у Европи на утакмицама против Сампдорије. Али, играмо на Маракани, учинићемо све што је у нашој моћи да наставимо низ победа. Уз сво поштовање према Војводини, мислим да, уколико наши играчи буду на нивоу на ком могу да буду, победа неће изостати. Мислим да су имали одличне квалификације за Лигу Европе, у почетку су темпирали форму да направе ту добар резултат. Врло је могуће да су након квалификација имали разочарање, јер ако се не испуни неки резултатски циљ онда дође до извесног пада. То је можда и једини разлог променљивих резултата, јер Војводина има изванредну екипу – сматра Божовић.

Најбољи стрелац лиге, Александар Катаи, уједно и један од најбољих играча Црвене звезде ове сезоне, против свог некадашњег клуба ће покушати да пружи добру партију.

Очекује нас тешка утакмица без обзира на то какве резултате је имала Војводина у последње време. Ако уђемо у утакмицу како треба, мислим да неће бити никаквих проблема и да ћемо победити. Емоције остају по страни, ја сам професионалац. Мој клуб сада је Црвена звезда, тако да ћу дати свој максимум да одиграм одличну утакмицу, као и цела екипа. Што се тиче мене лично, значи ми то што сам први стрелац, али опет, ништа ми то не би значило да Звезда не побеђује, и то је најважније, да наставимо са победама – сматра Катаи.

Миодраг Божовић истиче да највећа опасност прети од Ожеговића и Станисављевића.

Ожеговић је бивши играч Црвене звезде, а сви наши бивши играчи имају велики мотив када играју против Звезде. Осим тога, он је постигао шест голова и има и седам асистенција, а многи голови су били веома спектакуларни. Изгледа да је Ожеговић човек мотива – када се мотивише за неку утакмицу, може бити одличан. Ту је и Станисављевић који има изванредну леву ногу и то је један од најбољих извођача прекида у лиги. Све је то на папиру, али ми смо газде овде и једино ако се деси, а увек може да се деси, некакав чудан дан или тако нешто, можемо кикснути. Али, по квалитету, ми смо најјачи у лиги. Војводина је такође екипа мотива. Често се говорило о томе зашто Војводина не може да буде прва, иако су имали висок квалитет. Они против Звезде и Партизана играју одлично, често побеђују, а да такав приступ имају и против осталих екипа, можда би и они били на првом месту. Често су имали јако квалитетну екипу, али нису освајали лигу. Макар не скоро, још од 1989. године – објаснио је Божовић.

Црвена звезда има одређених кадровских проблема пред ову утакмицу, а „Гроф“ наглашава да кривицу сносе и судије које пуштају прљаву игру.

Имамо проблема са повредама, и то због чудног суђења. Без обзира на то што нас прозивају да у свакој утакмици имамо играча више, судије у нашим утакмицама дозвољавају јако грубу игру над нашим играчима. Наши фудбалери су покретљивији, лакши, бржи и тешко их је зауставити. Мислим пре свега на Катаиа, Плавшића, Срнића Хуга… Много грубих фаулова је направљено над нама, и судије то опраштају. Ево, сада против Рада, судија је домаћину опростио два црвена картона још у првом полувремену. Не знам ко их је учио тако да суде и ко их делегира, али за мене је прекршај прекршај, а картон је картон у било ком минуту. Ако у првом минуту заслужите црвени картон, онда и треба да га добијете. Много повређених играча имамо због удараца. Пре свега мислим на Грујића и Јовановића, данас ћемо видети да ли ће моћи да играју – рекао је Божовић.

Звездин тренер је упитан и да ли је у досадашњој тренерској каријери имао низ од 10 победа са неком екипом, односно да ли размишља о обарању рекорда.

Нисам имао никада овакву серију победа, али имао сам серију без пораза. Знам колики су рекорди, и била би лаж када бих рекао да не бих волео да их оборим. Али, не оптерећујем се тиме. За нас је сада најважнија утакмица против Војводине, после ће бити против Борца. Уколико победимо све утакмице код куће, бићемо сигурно прваци овог дела првенства. Тешко је добити четири утакмице заредом код куће, чак и статистички, а ако то успемо, онда можемо да правимо неке планове за касније и размишљамо о рекордима.

Претходних дана се много писало по медијима о милионским ценана Грујића, Катаиа, и још неких фудбалера. Питање за Звездиног тренера било је и да ли му је драже да се мало спусти лопта, или сматра да су играчи заслужили сваку реченицу која се напише.

Драго ми је што се пише о фудбалерима, боље да се пише о њима него о онима са фарме или великог брата. У овој земљи некада су идоли били Драган Џајић, Душан Савић, Здравко Чолић, Рибља Чорба, Горан Бреговић… И још многи други су били идоли млађих генерација. Волео бих да су сваког дана Катаи и Грујић у новинама, зашто да не.

На крају, новинаре је занимало и како на екипу и стручни штаб утиче то што нису одржани избори у клубу.

Ми имамо руководство. Имамо председника који је један изванредан и поштен човек. Имамо и другог председника који ће увек бити председник, без обзира на све. Значи, два председника, генералног директора, доста је. И Столе је на свом месту, да. Ми се не оптерећујемо тиме, играмо фудбал. Не знам да ли теби, Катаи, смета што немамо управу? – упитао је Гроф свог играча.

Наше је да играмо фудбал – одговорио је Катаи уз осмех.

Много ће лакше бити било коме ако побеђујемо, а шта ће бити и како ће бити, нико не зна – закључио је Божовић, и рекао да ће у време одржавања хуманитарног концерта сигурно бити на стадиону.

Претходни текстОбележена 71. годишњица од ослобођења Београда
Следећи текстПораз Звезде у Супер Купу