Божовић и Савићевић: Очекујемо мотивисан Металац

43

У медија центру Звездиног стадиона одржана је конференција за медије уочи утакмице 2. кола Суперлиге у којој се у Горњем Милановцу састају Металац и Црвена звезда.

Конференцији су присуствовали шеф стручног штаба, Миодраг Божовић, и првотимац Вукан Савићевић. Присутнима се најпре обратио Звездин тренер, који се осврнуо на претходну недељу.

Морам да кажем да сам приликом наше прве конференције за штампу, када сам тек дошао, све вас замолио да будете коректни и објективни у извештавању. Неки међу вама овде су још тада објављивали неке моје интервјуе, а ја нисам ни са ким ни разговарао. Немам обавезу да разговарам са новинарима сваки дан. Постоје конференције за медије, као што је ова, и ту можете да ми поставите било које питање. Да трчим за вама по тунелу стадиона, не пада ми на памет јер, откад сам дошао, нисте написали ништа позитивно. Не постоји ниједан позитиван чланак, а пре свега мислим на Курир, Блиц, Информер, Моцарт и Телеграф. Ако мислите да то није истина, погледајте све што сте написали од момента мог доласка у Црвену звезду до данашњег дана. Објективно, не би требало са вама ни да разговарам. Али, зато што сам професионалац и зато што правила лепог понашања то налажу, бићу спреман за сарадњу у границама колико то захтева један професионални однос – рекао је Божовић, а потом наставио још отвореније:

Навикли сте да нападате људе без икаквих обавеза, без одговорности. Можете да нашкрабате шта год хоћете у тим вашим „претпарачким“ новинама, а оне то јесу зато што пишете само о сензацијама, о убиствима, о преварама, о сексу, перверзијама, и тако пишете и о фудбалу, као да смо учесници неког ријалити програма. Ви сте већ унапред прогласили и осудили кривце. Премда, захваљујући вама, сада се о утакмици између ОФК Београда и Црвене звезде расправља на ванредној седници савета безбедности Уједињених нација, и то по првој тачки дневног реда. Такође и КГБ, Евопска унија, ЦИА, УЕФА, ФИФА – сви су данас на састанцима због те утакмице. Да им не бих пореметио истрагу, забрањено ми је да до даљњег дајем било какве изјаве, а све у интересу истраге. Били сте ви овде присутни свих ових година и били сте сведоци свега и свачега, али нисте били храбри као после ове утакмице – рекао је Божовић, а потом се осврнуо и на предстојећи дуел у Горњем Милановцу.

Мислим да Металац није показао своју праву снагу у првој утакмици са Партизаном, јер је то прво коло и јер је била велика врућина. Биће то сасвим друга екипа у утакмици против нас и биће нам врло тешко. Познајем неколицину играча Металца. Дисциплинована су екипа, имају тренера који је талентован и који је млад. Добро се бране, играће на контранападе против нас. Опасни су из прекида, али, видећемо. Углавном, не треба много да се бавимо другима, већ собом – констатовао је Божовић.

Звездин тренер је упитан да прокоментарише примљене голове на Врачару, односно да прокоментарише игру Црвене звезде и ситуацију са повређеним играчима.

У првом полувремену смо незаслужено губили 2:0, кажем то зато што смо играли сасвим солидно. ОФК Београд је два пута прешао центар и дао нам два гола, јер смо направили две много велике грешке у одбрани. Несхватљиве грешке, два јако наивна гола, али, радићемо на томе да се више не понављају. Што се тиче саме екипе, мислим да се подиже. Жао ми је што је Хуго повређен, добио је јако незгодан ударац. Ибањез се представио као озбиљно појачање. Чекамо опоравак Бруна и Вереда, и када сви они буду спремни, имаћемо врло добру екипу. Веред тренира са нама, и можда ће и играти. Хуго неће следећу, а можда ни против Радничког.

И Вукан Савићевић који је добро отворио сезону, изнео је своја очекивања.

Сигуран сам да ће се Металац показати боље него у првом колу. То ће бити тешко гостовање, као што је и свако у Србији. Сви желе да против Звезде одиграју што боље и да покушају да нас победе. Навикли смо на то. Наш циљ је да покушамо да дамо гол што је пре могуће, како бисмо играли мало растерећеније у наставку. Не смеју да нам се понављају грешке из тих контранапада. Пробаћемо да то поправимо – рекао је Савићевић, и прокоментарисао један новинарски чланак у којем се помиње његов одлазак из Звезде.

Нисам дао никакву изјаву за медије, то је новинарски трач. Вест се појавила у једним новинама, после су остали пренели, али, кажем сада врло јасно, никакву изјаву нисам дао, то је измишљен интервју. Нико ме није ни позвао да провери да ли је то истина. Задовољан сам у Звезди, што се мене тиче, добио сам од шефа пуну подршку и то ми много значи. Заслужан је за то што сам почео да играм боље. Надам се да ћу наставити, нећу сад неки терет да стављам на себе, мени је битно да Звезда побеђује и да пробамо да што боље играмо због навијача и због целе популације у Србији – рекао је Савићевић.

 
Звездином тренеру се замерало што пре данашњег дана није давао изјаве за медије.

Приметили сте да сам био искључен, самим тим, нисам имао право да се појавим и да дам изјаву. Такође, нисам због другог гола ОФК Београда протестовао, већ нечег другог. Било је интересантних ствари, али, због интереса истраге, не смем да причам о томе. У понедељак нисам долазио на стадион. Увек моји помоћници воде тренинге опоравка. А када сам се појавио, написали сте сви да сам бежао од вас. Реците ми, ко је од вас тај „опасни“ од којег сам морао да бежим? Чак је на једном порталу била вест, са све видеом, „Божовић бежи од новинара“, потера, папарацо. Стварно смешно људи. И трагично – прокоментарисао је Божовић, а потом наставио након примедбе новинара да изјава није било ни током недеље.

Ви сте већ код резултата 2:2 знали да је намештена утакмица. О чему уопште да разговарамо када пишете унапред да је намештена утакмица? Треба ли ја да јурим тебе да причам „није намештена утакмица“ а ти си већ написао да јесте? У другој држави, ти би сад већ био на испитивању, питали би те како знаш да је намештена и на основу чега си неког оптужио. У полицији би до сада морао да даш доказе. Једино овде можеш без икаквог доказа да напишеш шта желиш. Курир, Блиц? Ма, исти сте. Пишете негативу, ко је кога убио, заклао на спавању, и ко је кога преварио, Малдиви, парови, четири или пет особа вам плаћају да их сликате и то је то, објективно нисте озбиљна новина – рекао је Божовић.

Новинаре је занимало и да ли се Божовић покајао због свог доласка у Звезду, с обзиром на то да је након епизоде у Русији најпре желео да се одмори, а потом и зато што се у Србији пише о свему осим о фудбалу.

Не кајем се, ипак је Црвена звезда врло велики клуб, и неко мора да је брани. То што од 1991. године, када је била светски шампион у Токију покушавају да је униште, то је друга ствар. То је типичан балкански менталитет – све што је успешно треба уништити. Звезда се уништава у последњих 25 година. Треба се борити, и неко мора да се бори. Видели сте и сада, након утакмице са ОФК Београдом, ко се огласио у новинама да напада Звезду. Све бивши Звездини играчи и тренери. За разлику од комшија, којима свака част, јер нећете чути ниједног њиховог играча да каже нешто лоше о свом клубу. Овде се појављују бивши Звездини играчи и тренери који су захваљујући Звезди направили каријеру, зарадили новац и направили живот, јављају се да пљују по Звезди – закључио је Божовић.

Карте за утакмицу Металац – Црвена звезда налазе се у продаји, а утакмица се игра у недељу, 26. јула, од 19 часова.

Претходни текстКамп „Јахорина 2015“ успешно завршен
Следећи текстЧовић: Успели смо!