Црвена звезда шампион Србије!

50

Након 17 година чекања навијачи Црвене звезде имају поново разлог за славље – Звезда је шампион државе, првак Србије! Кошаркаши Црвене звезде Телеком су савладали Партизан Нис 3:0 у финалној плејоф серији, а у карневалској атмосфери, пред феноменалним Делијама, резултат у одлучујућој утакмици је био 58:54.

Црвено-бели су у финалној серији плеј-офа савладали Партизан са максималне три победе. У последњем мечу у серији наши кошаркаши су савладали вечитог ривала са 58:54 пред својим навијачима, па је славље могло да почне.

Освајањем Купа Радивоја Кораћа и АБА лиге изабраници Дејана Радоњића су направили трофејну увертиру, а круна на брилијантну сезону је стигла. Није све било тако добро по Звезду, губили су црвено-бели и двоцифреном разликом, али је на видело изашло оно што је красило црвено-беле током читаве сезоне – огромна воља и још већи карактер.

Серија у завршници треће и почетком четврте деонице од 15:2 вратила је Звезди вођство. Сјајне роле борбеног Лазића, незадрживог Цирбеса биле су кључ победе уз невероватну одбрану. Тада је било јасно, иако неизвесност није изостала да ће Звезда бити поново првак државе, а први пут првак Србије.

Меч је почео тројком Вилијамса уз ерупцију одушевљења сјајне публике. Ипак, наставак је донео велику борбу и прави рат на терену. Екипе су се смењивале у вођству, а црвено-бели су након уводних десет минута имали минималну предност (18:17).

Почетак друге четвртине припао је гостима. Милутинов и Милосављевић су погодили, али је већу серију прекинуо Бобан Марјановић са четири везана поена. Ипак, Звезда је имала проблеме у организацији напада. Шут није слушао црвено-беле бекове, а Партизан је на другој страни погађао из тешких позиција. Последица тога била је серија 9:1 којом је Партизан стекао осам поена предности (23:31). Узвратили су Митровић и Џенкинс, али налет ривала није био окончан јер су изабраници Дејана Радоњића поново стали. Од уводне тројке Вилијамса црвено-бели су наређали осам промашаја и проблеми у нападу су резултовали да Звезда постигне само десет поена у другој четвртини па су гости на велики одмор отишли са девет поена предности (28:37).

Почетак другог полувремена припао је Лазићу. Борбени бек је везао пет поена и црвено-бели су пришли на четири поена заостатка (33:37). Одговорио је Милутинов на исти начин, али изабраници тренера Радоњића ношени великом подршком са трибина нису стајали. Велика борбеност у одбрани се исплаћивала, стигла је и разноврснија игра у нападу под диригентском палицом Маркуса Вилијамса и Звезда је поново сустизала заостатак. Серију је покренуо расположени Митровић, ређали су се поени Калинића, Вилијамса, Лазића, а а након поена Цирбеса након офанзивног скока и то уз звук сирене црвено-бели су поново водили (46:44).

Звездина одбрана је и даље била на висини задатка. Партизан је постигао само четири поена за седам минута игре, а црвено-белима се упорност исплаћивала па иако неки шутеви нису хтели у кош након закуцавања Митровића Звезда је имала осам поена предности (56:48).

Партизан је са серијом 5:0 унео неизвесност у утакмицу. Само девет секунди до краја је резултат био 56:53, а Драган Милосављевић је имао два слободна бацања. Био је прецизан само једном, а на другој страни је Цирбес задржао смиреност оба пута, поставио коначан резултат и донео навијачима дуго славље.

Црвена звезда Телеком – Партизан Нис 58:54 (18:17, 10:20, 18:7, 12:10)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 5 (5ас), Ребић, Дангубић, Митровић 13, Лазић 13, Блажич 2, Калинић 5 (5ск), Марјановић 6 (6ск), Тејић, Џенкинс 5 (4ск), Јовић, Цирбес 9 (11ск).

Партизан Нис: Павловић 6 (7ск), Тепић 2, Маринковић 1, Дало, Милутинов 17 (7ск), Милосављевић 8, Мачван 8 (10ск), Шумић 3, Андрић 9, Милутиновић, Глишић, Безбрадица.

Претходни текстПоподневни тренинг, па базен
Следећи текстМитровић: Били смо господа на терену и ван њега