Звездин брејк за 2:0

44

Храбри и одважни! Након огромне борбе, пуно преокрета и драматичне завршнице, у утакмици која је трајала више од два сата, кошаркаши Црвене звезде Телеком савладали су Партизан Нис резултатом 72:69 и на тај начин дошли до великих 2:0 у финалној серији плејофа Суперлиге Србије.

Утакмица је имала све епитете вечитог дербија, а ни драма достојна финала није изостала. Наиме, 16 секунди пре краја Мачван је постигао тројку и резултат је био изједначен (69:69). Домаћин се одлучио да направи брз фаул и судбину утакмице препусти црвено-белима. На линији пенала се нашао Лука Митровић који је погодио прво, а промашио друго слободно бацање. Ипак, на правом месту се нашао Никола Калинић који је након офанзивног скока поставио коначан резултат. Времена за Партизан је било довољно, али не и могућности да пробију и у овом мечу изврсну одбрану изабраника Дејана Радоњића па је Маринковићев шут из изузетно тешке позиције завршио далеко од обруча.

Славље је могло да почне, а трајало је прилично дуго са изузетно гласним Делијама које су биле велики ветар у леђа својим љубимцима.

Звезда је добро започела утакмицу. Црвено-бели су дозволили ривалу да постигне само четири поена за исто толико минута игре па је након тројке Маркуса Вилијамса на семафору стајало 9:4. Међутим, узвратио је Павловић који је у кратком временском интервалу погодио два шута ван линије 6.75 и након његове друге погођене тројке резултат је био изједначен (15:15).

Утакмица је од тог тренутка добила принесе првог финалног меча плејофа. Одбране су биле чврсте, а екипе су се често смењивале у вођству. Важност дуела донела је велики број грешака са обе стране које су играчи компензовали великом борбеношћу.

Тако је било до половине другог периода када је уследила Звездина фуриозна серија. Од резултата 30:29 црвено-бели су затворили прилазе кошу Партизану, а са друге стране је погодио Вилијамс из тешке ситуација, а потом су Цирбес уз фаул и Митровић изузетно снажно закуцавали што је донело изабраницима Дејана Радоњића прво осетније вођство на утакмици (39:31). Ипак, до краја полувремена црвено-бели нису задржали тако велику агресивност у одбрани и Партизан је резултатски пришао (40:36), а након поена Мачвана на почетку другог полувремена минимално повео (41:42). Распуцани Вилијамс није дозволио ривалу да повећа предност. Његове две тројке биле су кључ нове серије црвено-белих, овог пута 12:1 што је након снажног закуцавања Калинића донело Звезди двоцифрено вођство након 26. минута игре (53:43).

Звезда је чувала десет поена предности дословно до последњих секунди трећег периода, али је онда уследио нешто лошији период у игри црвено-белих. Изабраници Дејана Радоњића су тешко налазили пут до коша, а на другој страни је Маринковић везао шест поена и повукао своју екипу до каснијег изједначења (58:58).

Црну серију прекинуо је изузетно важним поенима из контре Чарлс Џенкинс и то уз додатно бацање које је реализовао. Уследила је добра одбрана па опет Џенкинс, овог пута за три и шест минута пре краја изабраници тренера Радоњића су поново имали шест поена предности (64:58).Ипак, Тепић је узвратио тројком, а убрзо је Павловић погодио и све је слутило на праву драму два минута пре краја (64:63).

Ствари у своје руке је преузе Џенкинс, са пет везаних поена је успешно одбио и овај налет и црвено-бели су у последњи минут ушли са три поена предности (69:66). Звезда није искористила тада напад, а Мачван је погодио тројку из тешке позиције 16 секунди пре краја. Драма је досегла врхунац, а тренер Вујошевић се одлучио за брз фаул над Луком Митровићем. Он је био половично прецизан, а Калинић је био на правом месту после другог промашаја и постигао кључне поене.

Партизан Нис – Црвена звезда Телеком 69:72 (17:19, 19:21, 15:18, 18:14)

Партизан Нис: Павловић 11 (6ск), Тепић 6, Маринковић 10, Дало 2, Милутинов 9 (11ск), Милосављевић 10, Мачван 14, Ђумић, Андрић, Милутиновић 5, Глишић, Безбрадица 2.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 15 (6ас), Ребић, Дангубић 5, Митровић 6 (6ск), Лазић 4, Блажич 4, Калинић 12  (9ск, 6ул), Марјановић, Тејић, Џенксинс 18 (5ск), Јовић, Цирбес 8 (4ск).

Претходни текстОд уторка у Термама Чатеж
Следећи текстКалинић: Ово је тимска победа