Звезди пол-позиција и поред пораза

26

Кошаркаши Црвене звезде Телеком претрпели су први пораз ове сезоне у Суперлиги Србије. Бољи од црвено-белих је био вечити ривал Партизан и то резултатом 92:82.

По свему виђеном изабраници Дејана Радоњића нису имали своје вече, док је ривал био силно мотивисан што се одразило на високе проценте шута, а поготово на почетку утакмице када је домаћин стекао високо вођство.

Ипак, оно што није изостало црвено-белима и овог пута је карактер. Наиме, Звезда је на пет минута пре краја имала чак 20 поена заостатка (88:68) и предност домаћег терена у плејофу је била угрожена јер су црвено-бели у првом мечу ових ривала тријумфовали са 92:76. Изабраници тренера Радоњића су до краја сусрета заиграли агресивније у одбрани, дозволили ривалу само један поен са линије за слободна бацања све до Андрићеве тројке уз звук сирене и ублажили пораз – довољно, за предност домаћег терена у плеј-офу.

Црвено-бели нису започели утакмицу на најбољи начин, а ривал је био изузетно шутерски расположен. Павловић је погодио две тројке, Тепић једну и већ након два минута игре је резултат гласио 13:2 за Партизан. Јака Блажич и Маркус Вилијамс су везали пет поена, али је домаћин и даље био готово непогрешив у шуту са дистанце па је изабраницима тренера Радоњића било тешко да се резултатски врате у меч. У завршници првог периода Павловић је погодио своју трећу тројку, а укупно пету Партизанову из исто толико покушаја и то се одразило на резултат (30:13).

Међутим, црвено-бели нису клонули. Серија 6:0 у завршници прве четвртине била је добар замајац за изабранике Дејана Радоњића који су у другој чевртини заиграли знатно боље у одбрани. Партизанова предност се полако топила и Звезда је у два наврата након поена Цирбеса прилазила на осам поена заостатка (39:31). Ипак, домаћин је зонским пресингом и зонском одбраном успео да успори захукталу Звезду, а поени Маринковића су пред почетак последњег минута друге деонице вратили Партизану 14 поена предности (53:39).

У наставку је борбена Звезда покушавала. У неколико наврата црвено-бели су прилазили на десет поена заостатка, али је Партизан и даље служио шут па је сваки покушај налета осујећен прецизним шутем ривала.

Звезда је у последњи период ушла баш са десет поена минуса (72:62). Црвено-бели су имали неколико шанси да се примакну, али је концентрације понестајало. Мотивисани ривал је то успео да искористи па је серијом 10:4 поново дошао до великих 15 поена предности на нешто више од пет минута до краја (82:67). У тим тренуцима Калинић је добио искључујућу грешку и Партизан је то материјализовао убацивши чак шест поена из једног напада и домаћин је стекао чак 20 поена предности (88:68).

Црвено-бели су од тог тренутка заиграли много боље и препознатљиво агресивном одбраном одбранили разлику из првог меча. Серију 14:4 предводили су Марјановић и Вилијамс, а изабраници Дејана Радоњића су за велику борбу на крају награђени од навијача који су их здушно подржавали.

Партизан Нис – Црвена звезда Телеком 92:82 (30:19, 23:22, 19:21, 20:20)

Партизан Нис: Павловић 20 (8ск), Тепић 14 (4ск), Мурић 6, Маринковић 15, Дало, Милутинов 9, Мачван 18 (9ск, 6ас), Ђумић 2, Андрић 9, Милутиновић, Глишић, Безбрадица.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 13, Ребић, Дангубић 9, Митровић 6, Лазић 10 (6ск), Блажич 4, Калинић 4, Марјановић 20 (10ск), Тејић, Џенксинс 11 (4ас), Јовић, Цирбес 5 (4ск).

Претходни текстИ Миладиновић Звездин професионалац
Следећи текстСлаба одбрана, мањак енергије, лоша концентрација