Представљен Миодраг Божовић

55

Стигао је и толико жељени уторак. Пун медија центар новинара, фоторепортера, али и људи запослених у клубу и навијача, дочекао је новог тренера Црвене звезде.

Миодраг „Гроф“ Божовић ће у наредних годину дана са клупе предводити Црвену звезду.

Имао сам у свом животу две жеље, да будем тренер Будућности и тренер Црвене звезде. Прву сам испунио, а друга се управо реализује, и веома сам срећан што сам се вратио у клуб у којем сам играо, мада могу рећи да као играч нисам оставио неки велики траг. Освојили смо Куп 1993. године. Надам се да ћу као тренер имати више среће. До сада сам у неколико наврата довођен у везу са Црвеном звездом, дешавало се и да сам одбијао понуде, али и да нисам у том тренутку могао због обавеза према другим клубовима. Хтео бих да вас замолим – увек сам отворен за сарадњу и коректан према новинарима, то знају и они који су овде били деведесетих година. Ових дана сам прочитао много лепих ствари о себи, као и много глупости о мом приватном животу о нечему што нисам никад изјављивао. Нисам дао ниједан итервју, а прочитао сам својих пет или шест интервјуа. Стварно бих волео да сарадња буде добра – почео је „Гроф“ своје излагање, а потом најавио и ко ће му помагати у раду.

Нисам потпуно упознат са стањем у српском фудбалу, али не може се рећи да не познајем прилике. Када сам отишао у Русију, нисам ништа знао о руском шампионату. Ако желимо нешто да направимо, а желимо, не морамо баш много да мислимо о противницима, треба да направимо такву екипу која ће играти фудбал и којој противник неће бити важан, макар у првенству Србије. Квлитет екипе је тешко оценити на основу онога што се гледа на снимцима, јер на квалитет игре утиче много фактора, екипа је као живи организам, живи и расте у зависности од свакодневних догађања. Неки догађаји могу да од екипе створе слику која није права. Зато бих прво да мало радим са играчима. Неке познајем, неке не, али сви ће кренути од нуле, и играће они за које сматрам да су најбољи. Што се тиче појачања, врло је тешко наћи квалитетна појачања за малу лову. Мораћемо добро да размислимо, да пробамо да нађемо играче који су квалитетни и који могу да појачају Звезду. Имам нека имена о којима не могу да говорим, јер тренутно од тога нема ништа и не треба трчати пред руду. Не могу рећи да сам присталица гомилања играча, боље довести једног него четворицу која не доносе ништа. Оптималан број је 25 играча, биће играна три фронта плус нови систем првенства и биће много утакмица. Мој први помоћних биже Војо Ћалов, који са мном ради већ 15 година. Други помоћник биће Саша Петровић који је био тренер Будућности, Сутјеске. Кондицију радимо ми, јер мислим да кондицијом треба да се занима тренер и они који су играли фудбал, а не атлетичари. Први пут кад видим да је неки фудбалер тренер алтетичара, узећу и ја кондиционог тренера да ми тренира екипу – рекао је Божовић, и најавио окупљање за 12. јун, док се већ 16. путује за Словенију, где ће екипа остати све до 26. јуна.

Божовић је истакао да га не погађа много чињеница да је Црвена звезда у претходних десетак година променила много тренера, и да су „потрошена“ и нека велика имена.

Не могу ништа да изгубим. Могу бити први или други, а никад још у каријери нисам био други. Тренер је потрошна роба. Ако нема резултата, не можете да промените 25 играча и управу, а да оставите тренера. Ако нема резултата тренер је крив, тренер када преузме екипу преузима и неке обавезе. Ако у томе не успе, не може да се правда. Ја сам тако увек радио. Где год су ме променили, а нису ме много пута променили, одлазио сам без проблема јер сам свестан да од тренера много зависи, и да он мора да одговара за резултате. Истина је да сам размишљао да направим паузу од пола године, због проблема са леђима. Разговарао сам са људима из Звезде и замолио сам их да ми дају паузу од 10 дана како бих радио неке терапије. Лечио сам се, боље ми је, није ми супер, али нисам могао да одбијем Црвену звезду – рекао је Божовић, који је замољен да објасни како је добио надимак „Гроф“.

Надимак „Гроф од Монтенегра“ су ми дала два новинара „Спорта“, претпостављам због тога што сам тада, као играч, увек долазио у оделу и са краватом. Ваљда због тог држања.

 
 
Божовић је 2010. године, након смене Владимира Петровића Пижона, био већ виђен на клупи Црвене звезде.

Спортски директор је тада био Иван Аџић, а ја сам потписао предуговор са Дњепром. Клуб у Москви су угасили, и то је био фебруар-март, а Дњепар је желео да одмах преузмем екипу, но ја сам им тражио одмор до јуна. У међувремену, звао ме је Аџић и рекао да могу да радим у Звезди, и ја сам пристао. Те ноћи смо и прославили мој ангажман, међутим, потом су ме звали из Дњепра и рекли да не могу да тренирам Звезду јер сам рекао да ћу да одмарам, и да, ако ћу се бавити тренерским послом, то морам чинити у Дњепру.

О чувеној утакмици у којој је наступио иако је два дана раније сахранио оца…

Да, играо сам два дана после сахране свог оца. Тада је генерални секретар Црвене звезде био Владимир Цветковић. Позаво ме је и питао: „Сине, јеси ли урадио све за свог оца док је био жив?“ Рекао сам да јесам, на шта ми је он одговорио: „Онда иди играј.“ И ја сам играо. Мислим да је то нормално.

О младим играчима…

Волим да радим са младим и талентованим играчима, који тренер не воли? Много је лакше радити са младим играчима јер још нису успели да се „покваре“. Обично су старији играчи као пас када осети да ће да умре, хоће да уједе газду. Млађи су и свежији, нису „намазани“, немају ни новца и нормално да морају да раде и са њима је лакше сарађивати.

О менаџерима…

Што се менаџера тиче, па данас су сви менаџери. Ако одете у месару, продавац ће вам рећи „Имам играча за тебе. Страшно је талентован, али не игра јер га не воли тренер“. Не знам о каквим притисцима менаџера се прича. Ја сам тренер и моја је одлука. Не треба се плашити менаџера, ако неко има доброг играча, зашто не сарађивати са њим, у интересу клуба и резултата?

О Ненаду Лалатовићу и Драгану Џајићу…

Нисам још увек разговарао са Лалатовићем, али познајем га, и ако се сретнемо, разговараћемо. Исто важи и за Драгана Џајића, поразговараћу и са њим. До његовог мишљења ми је много стало.

На крају, Божовић је одговорио и на питање „Ко је најзаслужнији за Ваш долазак?“

Ја.

Новом тренеру Црвене звезде желимо много успеха у раду!

Претходни текст1. дан претпродаје – 200 сезонских улазница!
Следећи текстДуг Црвене звезде смањен са 52 на 42 милиона