Човић: Евролигине похвале Звезди

52

Завеса на кошаркашку сезону у Евролиги спуштена је у недељу у Мадриду, а КК Црвена звезда Телеком, једини представник Србије у том такмичењу, на прави начин представљао је земљу и српску кошарку у европској елити. Црвено-бели су као најмлађи и тим са најмањим буџетом били учесници ТОП 16 фазе, а Звезда је имала и убедљиво највећу посету на својим утакмицама од свих евролигашких клубова.

О Звезди се у суперлативима говорило и на Фајнал-фору у Мадриду и то нимало случајно. Бобан Марјановић је и званично био промовисан у најбољу петорку Евролиге, а црвено-бели јуниори другу годину за редом играли су у финалу Евролигиног завршног турнира за играче до 18 година. Изабраници тренера Слободана Клипе нису одбранили титулу освојену прошле године у Милану, али су читавој Европи показали раскошан таленат и доказали да се у Црвеној звезди у континуитету одлично ради са млађим категоријама.

Из тог разлога председник КК Црвена звезда Небојша Човић, који је боравио у Мадриду, имао је много разлога за задовољство.

На сваком кораку у Мадриду могли смо да се уверимо да је оно што је на више нивоа учинила Црвена звезда ове сезоне у Евролиги, изузетно поштовано од људи који воде ту лигу. Морам још једном да истакнем да сам поносан на Бобана Марјановића који је апсолутно заслужио место у идеалној петорци Евролиге, али и на јуниоре који су и ове године остварили изузетан успех. Није одбрањена титула, али када поставите тако високе стандарде и освајате то престижно такмичење, друго место се можда и неправедно сматра неуспехом. Међутим, свима треба да буде јасно да је то велики успех, а следеће сезоне ћемо се потрудити да се поново вратимо на врх – рекао је Небојша Човић и потом додао:

Од стране Жордија Бертомеуа добили смо све похвале за рад са млађим селекцијама што и нечуди ако се зна да смо три пута освајали Фајнал-ејт Евролиге и још три пута играли у финалу. Наш цео концепт који садржи врхунске услове за тренинг у три хале, специјализован систем образовања кроз Колеџ – Београд,  и могућност смештаја играча као и стални медицински надзор је нешто што су преузели и неки европски клубови попут Реала и Уникахе. Међутим, разлика је у томе што они у својим редовима имају шест односно седам странаца међу којима су и играчи са наших простора, а ми играмо само са нашом децом која су носиоци у репрезентативним селекцијама. Из тог разлога се нешто мора урадити по питању регистрационог правилника и комплетне регистрационе политике у КСС како бисмо сачували децу од прераног одласка у иностранство.

Први човек црвено-белих је током боравка у шпанској престоници одржао неколико састанака међу којима је свакако најзначајнији онај са првим човеком Евролиге Жордијем Бертомеуом:

Састанак са господином Бертомеуом који сам имао донео нам је много разлога за задовољство, јер смо добили похвале за наш рад. На том састанку сам такође био у прилици да чујем и дефинитивне ставове Евролиге око бројних питања која су отворена и нису решена. Најважнија се свакако тичу ставова Евролиге око решавања проблема са ФИБА и позиција КК Црвена звезда у АБА лиги. Под један, поновљен нам је став који је важан за све српске клубове, а то је да регионално такмичење АБА лига мора да пређе у власништво клубова. У супротном, неће бити признато од стране Евролиге. Морам да нагласим ид а је господин Бертомеу понудио и личну помоћ у случају да дође до неспоразума између клубова и АБА лиге с обзиром и да је он један од потписника споразума из 2009. године и да је показао велику одлучност да се сви проблеми реше – нагласио је Човић.

КК Црвена звезда је и ове сезоне одличним резултатима, организацијом утакмица у Комбанк арена пред великим бројем гледалаца, па и решавањем мучне и врло деликатне ситуације након убиства Марка Ивковића у Истанбулу, показала да као Евролигаш расте и за то је добила признање и у Мадриду:

Господин Бертомеу је још једном истакао велико задовољство оним што је КК Црвена звезда урадила ове, па и прошле сезоне на промоцији тог такмичења у Србији и колико је допринела додатној популаризацији Евролиге на овим просторима. Оно што нам је отворено речено у Мадриду је да Еврлига жели финансијски и организационо стабилног евролигаша из Србије, јер је клуб са ових простора који је кадар да одговори захтевима Евролиге преко потребан том такмичењу из више разлога. Овога пута смо у Шпанији добили и потврду да смо на том пољу врло близу највећим европским клубовима, који имају буџете и по 10, 20, па и 30 милиона евра – констатовао је Човић и потом додао:

Први човек Ерволиге добро зна са којим буџетом смо успели да урадимо велики посао ове године. Сада нам је за оперативни минимум у сезони 2015/2016 потребна сума која је већа за око 400 хиљада евра. Дакле, према правилима финансијског фер-плеја који је прописала Евролига минимални буџет за учешће у елитном европском такмичењу је четири милиона евра. Али, пре пројекције буџета са сезону 2015/2016 по правилима финансијског фер-плеја поребно је да клуб до краја јуна 2015. године измири све обавезе из сезоне 2013/2014 и сезоне 2014/2015 што неће бити нимало лако. То и поред доброг планирања и пројекција трошкова и прихода које смо урадили ове године, заиста не можемо сами да остваримо. За помоћ ћемо се врло брзо са више акција на првом месту обратити нашим навијачима, па тек онда држави и граду које смо представљали на прави начин ове сезоне. То желимо и следеће, уз још бољи резултат и корак даље од ТОП 16 фазе – на тренутак је застао Човић и додао:

За то ће нам бити неопхдно да задржимо окосницу тима, али и стручњаке ако желимо да остваримо све оно што смо планирали. Јер, искуство нам говори колико је важан континуитет у раду. На примеру Црвене звезде се то најбоље може видети.

Да све похвале које су стижу из Евролиге нису само куртоазија говори и вест да је Београд уз Каунас главни кандидат за организацију Фајнал-фора 2017. године.

Та вест је производ свега претходно реченог, али морам да откријем још један детаљ који је можда и најважнији у свему томе. Идеја да Београд буде домаћин Фајнал-фор а Евролиге није од јуче, већ од пре годину дана и на њој се озбљно ради већ дуже време. Зачетник те идеје на састанку у Београду током Фајнал-фора АБА лиге прошле године био је премијер Александар Вучић, што је град Београд подржао, а и Црвена звезда која ће трећу годину за редом играти елитно такмичење. Уз његову велику жељу, добру организацију завршног турнира АБА лиге, па након тога и Звездине добре сезоне у Евролиги, ова идеја је само логичан епилог настојања да се овакав турнир доведе у Београд. Ипак, треба истаћи да је услов над условима за реализацију целог пројекта да Београд има стабилног евролигаша.

На крају Ћовић је поручио:

Боравак у Мадриду је био од вишеструке користи, превасходно због чињенице јер смо сазнали шта нам је чинити у процесу реорганизовања АБА лиге и од чега не смемо да одступимо у тим преговорима, као и у односима са ФИБА. Чека нас завршница домаће лиге у којој имамо највеће амбиције, као и борба за финансијска средства како би одржали високе критеријуме и прављење тима за Евролигу. Предстоји нам велики рад, а надам се да ћемо у том раду имати и адекватну подршку – закључио је Човић.

Претходни текстЈеличић и Штиклица шампиони Србије
Следећи текстЦрвено-бели најуспешнији на старту Омладинске лиге