Звезди у част

24

Поводом фантастичног успеха КК Црвена звезда и освајања титуле шампиона Србије у свим млађим категоријама на отвореним теренима клуба на Малом Калемегдану одржана је конференција за медије. Ово је заиста редак подвиг који је остварен тек четврти пут у историји наше кошарке, а последњи пут то је постигнуто у сезони 2008/2009. Овим резултатом диче се само три клуба у земљи, а соим Црвене звезде то је још пошло за руком ФМП-у и Партизану.

Ипак треба истаћи да је Звезда једини клуб који је поред обједињених титулар у млађим категоријама у своје витрине у једној сезони придодала трофеје у Купу Радивоја Кораћа и АБА лиги. Резултат вредан пажње поводом кога се новинарима обратио председник клуба Небојша Човић:

Одлучили смо се да на Малом Калемегдану направимо конференцију за медије јер је на овим теренима започела историја српске кошарке. Хтели смо да одавде пошаљемо јасну поруку. Иза нас је једна од најуспшенијих сезона кошаркашког клуба Црвена звезда, али морам да нагласим да та сезона још није завршена. Играмо домаће првенство, а наше амбиције су јасне, да постанемо прваци Србије ма како ко оцењивао ту лигу и да ли је она значајна или не. Такође морам да кажем да је ово заједнички резултат свих људи који су се појавили у Црвеној звезди од 2011. године када смо кренули са овим концептом. Очекујем да ћемо испунити и последњи циљ који нам је дефинисан за ову сезону – почео је причу Човић.

Исто тако морам да скренем пажњу да ми још нисмо изашли из финансијских проблема. Црвена звезда и даље има врло изражене финансијске проблеме јер спроводимо Унапред припремљен план реорганизације, а са тим планом треба да завршимо за две године. Тачније, једна контролна капија нам је 15. децембра ове године, а друга 15. децембра 2016. Коначна контрола је у априлу 2017. За сада то спроводимо врло успешно, али пошто је било пуно коментара и прича да пливамо у парама морам да кажем да не пливамо. Имамо изражене проблеме, нисмо кукали у вези тога и очекујемо да комплетан финансијски пресек презентирамо јавности на крају ове сезоне. Тада ћемо дати и пројекције буџета за следећу сезону јер пуно зависи и од тога какву ћемо концепцију тима имати. Сада се нећемо замарати тиме ко остаје, ко не остаје. Већина играча у тиму је под уговорима и у договору са стручним штабом ће бити дефинисана екипа за наредну сезону. Пошто је било и полемисања по медијима где иду трофеји, они неће завршити у улици Стјепана Супанца већ иду у своју кућу где им је и место, а то је Мали Калемегдан, седиште Црвене звезде – поручио је Човић и потом наставио:

Такође, многи су тумачили моје изјаве после утакмице са Цедевитом, па и ону изјаву око тачке на црно-бели свет. Да разјасним, то значи да више нећемо водити никакву полемику, остављајући могућност да по нешто кажемо до краја ове сезоне. Од почетка идуће, беспотребно је да трошимо енергију и да се увлачимо у неке ружне ствари. Ми знамо ко је наш највећи конкурент, ми га врло поштујемо јер то име је такође име велике традиције спорта у Србији као што је главни спортски бренд у Србији Црвен звезда и пробаћемо да водимо такву политику. Из Црвене звезде нећете чути ружне речи нити коментаре, бахатост и ароганцију, али ће се Црвена звезда максимално потрудити да као кошаркашки лидер покреће ствари на боље, мења концепцију, што заправо и радимо везано за региналну лигу, за разговоре са Савезом и ФИБА, водећи рачуна и о домаћем првеснтву. Звезда има директан интерес да домаћа лига буде ојачана и да постане снажна, као што имамо интерес ако буде разума, да регионална лига већ од следеће сезоне има и Прву Б регионалну лигу – кратко је застао Човић и потом додао:

Пошто је било пуно полемика у јавности за прошлогодишње резултате наших млађих селекција, ми смо прошле године захваљујући мени направили системску грешку и освојили смо само кадетско првеснтво и баш у тој екипи смо имали системску грешку. Од те грешке смо се опорављали целу ову годину и ови људи који седе поред мене су одрадили јако важан посао заједно са момцима који су иза нас и који су више слушали своје тренере, а мање менаџере и потенцијалне менаџере, као и оне што све знају о кошарци када су по кафанама мада је очигледно легитимно место за јавне расправе у Србији постала кафана. Та грешка је била стимулисана од разних медија и појединаца који су правили специјале и емисије. То смо оставили иза нас, као и неке концепције које су биле присутне у смислу регуларности и надамо се да ће српска лига која је пред нама имати потпуни домен регуларности. У смислу да се у њој неће појавити неки Болтаузер или неки тврдоглави Камникар.

Човић је у даху наставио:

Ми смо успели да направимо доста добре и професионалне услове за рад са млађим селекцијама. Наше упориште морају да буду наша деца, од пионирске, кадетске и јуниорске селекције па преко одређених клубова који нам служе да разиграмо у сенироској конкуренцији дечаке. Током јуна месеца ћемо отворити врата за играче узраста од пионира па на даље из целе Србије и региона који мисле да дођу на пробу и проведу неколико дана са нашим тренерима, па да неке од њих можда и задржимо у одређеним селекцијама. Оно што је један од приоритета, али не по сваку цену јесте Мадрид. Да пробамо да одбранимо титулу од прошле године на том јуниорском турниру. Видећемо какве су друге екипе, с тим што у нашој екипи нема ниједног странца. Верујем да ћемо то урадити без икаквог оптерећења.

Први човек црвено-белих се још једном осврнуо на сениорски тим:

Иза нас је још једна сезона када је први тим у питању. Неповерење које је стално исказивано према Радоњићу је ружно, а нарочито је ружно када оно дође од неких људи који су декларисани као звездаши. Због тога сам се извињавао звездашима који нису веровали у нас. Мора бити да направљен систем да наше заједништво мора да буде врло јасно дефинисано и да верујемо у оно што радимо и људе који то раде, као и да их сачекамо и дамо им времена и простора, а да на крају када се заврше одређени циклуси оцењујемо њихов рад кроз резултате у складу са реалним могућностима са којима се сусрећемо. Нисам од људи који ће полетети за успехом и знам да већ за месец и по дана чека нови циклус са свим селекцијама. Сматрам тај успех обавезом да пробамо тај ниво да задржимо. Јако је тешко поновити из године у годину максимални резултат. Знам да имамо захтевну популацију која нас подржава, а сада је она декларисана и са одређеним поверењем и разумем и некаква неповерења, али никад нисам разумео наручене интервјуе и текстове у смислу анализа. Нарочито нисам разумео када то раде неки бивши Звездини играчи или тренери јер барем ја могу да повучем црту и кажем шта је урађено од 2000. до 2012. у Кошаркашком клубу Црвена звезда са много већим парама него што смо ми имали.

На крају свох излагања Човић је имао јасну поруку:

Момцима и њиховим тренерима честитам на великом успеху. Од њих тражим да што више играча заједнички произведемо за први тим, мада то неће бити лако јер морамо да гледамо евролигашке стандарде. Оно што обећавам је да нећемо затваратин нашим играчима врата у смислу њиховог напретка. Имамо добру инфраструктуру и покривени смо са неколико дворана. Трудићемо се да тај ниво организације још више подигнемо.

Ниску трофеја у млађим категоријама ове сезоне покренуо је тренер пионира Милован Булатовић. На финалном турниру у Краљеву пионири су у финалу савлдали Партизан 80:68. Човек који је селектирао скоро све ове играче које имате прилике да видите данас је управо тренер пионира Милован Булатовић за кога треба истаћи да је освојио титулар шампиона државе са пионирима и кадетима:

Ми смо пре одласка у Краљево учествовали у регионалној квалитетној лиги где смо били први и тако се квалификовали на првенство које је организовао Полет из Краљева. Било је 12 врло квалитетних екипа и у тако јакој конкуренцији успели смо да освојимо прво место. Требали би у будућности да овако организовано кренемо у млађим категоријама. Да узмемо играче из млађих пионитра и направимо квалитетну екипи која би после наставила даље да се надограђује – рекао је Булатовић.

Кадети су трећи пут узастопни освојили титулу шампиона Србије и то су урадили на више него убедљив начин. У прилог томе говори податак да су на финално  турниру тријумфовали са просечном разликом од 36 поена.

Хвала свима који су били уз нас током сезоне која је била дугачка и веома напорна. Честитам играчима и хвала им на стрпљењу које су имали. Уложили су много труда, напорно радили и искористили добру инфраструктуру коју има Црвена звезда. Пласирали смо се на финални турнир као први у нашој групи и први у Суперлиги. Од свих селекција овде ми смо последњи играли и не могу да кажем да нисмо осетили притисак да поновимо успех који су направили пионири и јуниори пре нас. Нисмо потценили ниједног противника иако смо играли у нашој сали, у домаћим условима – истакао је Глишић.

После седам година поста јуниорски тим Црвене звезде поново је постао шампион Србије. Треба истаћи да су црвено-бели јуниори до титуле шампиона ове сезоне дошли без пораза, а забележили су чак 24 узастопне победе.

Честитам момцима на упорности и истрајности, као и труду који су уложили не само ове, него и претходних година да би постали оно што јесу. Наш фокус није да будемо први већ да стварамо шампионске навике. Ми се бавимо развојним процесом који ће нам омогућити да будемо шампиони. То је суштина, а момци су то радили целе године. Начин на који су играли и понашали се је пут који им омогућава да постану оно што ми желимо, играчи за Црвену звезду. Путујемо у Мадрид 13. маја на финални турнир Евролиге који је за нас круна сезоне. У гурпи смо са Жалгирисом, Уникахом и Спарсима. Прошле године сам претпостављао да смо ми фаворити, а ове сезоне је то Реал. Бранимо титулу и мислим да можемо поново да је освојимо.

Претходни текстГрачаница – Црвена звезда 0:4 (0:3)
Следећи текстФКЦЗ: Караџићу, одлази!