Међународни “Дан фудбала и пријатељства”

42

У суботу, 25. априла, обележен је међународни „Дан фудбала и пријатељства”, као део дечијег друштвено одговорног пројекта “Фудбал за пријатељство” компаније Гаспром.

Све земље учеснице – Аустрија, Беларусија, Белгија, Бугарска, Кина, Хрватска, Чешка Република, Француска, Јапан, Немачка, Мађарска, Италија, Казахстан, Холандија, Пољска, Русија, Србија, Словачка Република, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Турска, Украјина, и Велика Британија – дале су свој допринос у прослави овог важног повода.

У оквиру међународног Дана фудбала и пријатељства, организован је велики број пријатељских фудбалских утакмица, са циљем да дечаци и девојчице подрже и промовишу кључна начела пројекта “Фудбал за пријатељство” као што су пријатељство, једнакост, фер-плеј, здравље, мир, преданост, победа и традиција.

Сви догађаји почели су разменом наруквица пријатељства, које симболизују толеранцију, једнакост и здрав начин живота. Наруквица је направљена од два обична конца у зеленој и плавој боји – где зелена боја представља фудбалски терен, а плава боја – небо. Као амбасадори покрета Фудбал за пријатељство, деца поклањају наруквице не само играчима других тимова, већ и присутним званицама.

Међународни дан фудбала и пријатељства је традиционално подржан од стране представника фудбалских организација, познатих спортиста, као и великих националних и глобалних медија. У његову част, омладинци ФК Црвена звезда предвођени тренером Небојшом Стаменковићем и њихови вршњаци из клуба Јединство Ечка ОФК Стајићево, на челу са тренером Браниславом Мекићем, одиграли су пријатељски меч на терену омладинске школе у оквиру комплекса стадиона “Рајко Митић”. Почетни ударац овог меча другарства и фер-плеја извео је наш познати ТВ водитељ и званични амбасадор пројекта за Србију, Иван Ивановић.
 
Осим пријатељских утакмица, овај дан укључује и друге врсте догађаја. Овим поводом, млади фудбалери из Србије представили су Дан фудбала и пријатељства током ТВ емисије “Вече са Иваном Ивановићем”. Немачки фудбалски клуб Шалке 04 одржао је јавни тренинг за децу. Француски град Таверни традиционално одржава бројне утакмице и догађаје уз присуство медија и представника локалних власти. У Руској Федерацији, организовано је ношење штафете, као и утакмице омладинаца из познатих фудбалских клубова и носиоца Олимпијског пламена 2014 – уз медијски пренос уживо и виртуелно предавање стафете другом граду.

 – Кроз спорт, деца уче о комуникацији, разумевању, поверењу и толеранцији. Једном када схвате колико је важно пријатељство и поштовање на самом терену, они ће искрено почети да цене своје пријатеље и ближње у свакодневном животу. То је оно што међународни Дан фудбала и пријатељства представља и зашто се прославља око 25. априла сваке године. То је велики спортски празник са јаким образовним садржајем, који спаја стотине хиљада деце из различитих земаља око једноставних и јасних вредности које чине свет лепшим местом за живот – изјавио је глобални амбасадор пројекта, Франц Бекенбауер.

Претходни текстМитровић и Дангубић уз „ONE TEAM“
Следећи текстКарте за Доњи Срем само у Новом Саду