Звезда – Цедевита 2:0!

32

У дворани Пионир виђена је права ратзничка кошарка, достојна финала АБА лиге. Кошаркаши Црвене звезде Телеком су у тој беспоштедној борби били борбенији и квалитетнији па су на крају славили резултатом 69:65. Црвено-бели су на тај начин дошли до велике предности у финалу плејофа АБА лиге од 2:0 и већ у среду од 20 часова и 30 минута ће имати прилику да у Загребу дођу до шампионског трофеја регионалног такмичења.

Црвено-бели су баш као и јуче силовито почели, али драма није изостала. Ипак, изабраници Дејана Радоњића су показали од чега су саткани и када је било најпотребније заблистали пуним сјајем. Вероватно кључне поене на утакмици постигао је Лука Митровић на 20 секунди до краја и то после офанзивног скока и на најбољи начин крунисао своју сјајну партију. Звездин капитен је меч завршио са 19 поена и 10 скокова, а требало би апострофирати и изванредну партију Бобана Марјановића који је понео велики терет услед неиграња Маика Цирбеса због повреде и утакмицу завршио са чак 20 поена, 14 скокова и пет асистенција, односно индексом корисности 39.

Звезда је по угледу на јучерашњи меч силовито стартовала. Изузетна одбрана је и овог пута била рецепт, а Загрепчани су тешко налазили решења за велику агресивност Радоњићевих изабраника. Цедевита је у првој деоници погодила свега осам поена, а након поена Чарлса Џенкинса са линије пенала у завршници првог периода црвено-бели су повели 22:8.

Ни у наставку игре однос снага није био другачији. Цедевита је успела да пронађе тек нешто боља решења у нападу, а црвено-бели су нападачки расположени па су након поена Калинића половином другог периода повели резултатом 33:18. Међутим, Цедевита није клонула. Прекаљени Јасмин Репеша је тактичким одлукама променио ритам утакмице и Загрепчани су серијом 14:5 пришли на шест поена заостатка (38:32).

У првом полувремену бриљирао је високи тандем црвено-белих Митровић-Марјановић који је постигао чак 24 од 40 поена за своју екипу. Капитен Звезде је постигао осам, а Марјановић шест поена и они су потпомогнути тројком Калинића, били заслужни за одбијен налет ривала. Звезда је крајем првог и почетком другог полувремена направила серију 16:4 и поново стекла сигурних, а уједино и највећих, 18 поена предности (54:36).

Станко Бараћ је погодио две узастопне тројке и поново закувао ситуацију у другом финалном мечу. Звезда више није била у добром нападачком ритму, а ни проток лопте није био на највишем нивоу па су црвено-бели за готово четири минута игре постигли само четири поена па су гости пришли на пет поена заостатка (58:53).

Блажич је одбио налет, али само на кратко. Неколико узастопних изгубљених лопти Загрепчани су казнили у контрама и након закуцавања Зубчића пришли на само два поена заостатка четири минута пре краја (61:59).

И овог пута одбрана и огромна били су излазак из тешке ситауације. Црвено-бели нису дозволили ривалу да постигне кош из игре три минута, али драма није изостала. Ипак, Чарлс Џенкинс је погодио два слободна бацања на мање од две секунде и запечатио победу Звезде. Црвено-бели су имали разлога за радост, као и навијачи који су и данас испунили Пионир и испратили изабранике тренера Радоњића у Загреб са великих 2:0.

Црвена звезда Телеком – Цедевита 68:65 (22:8, 18:24, 18:16, 11:17)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 5, Ребић, Дангубић 3 (7ск), Митровић 19 (10ск), Лазић, Блажич 2 (4ск), Калинић 8, Марјановић 20 (14ск, 5ас), Тејић 2, Џенкинс 7, Јовић 3, Цирбес.

Цедевита: Зубчић 5, Бараћ 8 (5ск), Рамљак 2, Пилепић 9, Бабић 14, Делаш, Жганец 8 (8ск), Билан 6 (6ск), Гордић 2, Укић 10 (10ас), Томас 1, Араповић.

Претходни текстЗвездини јуниори шампиони Србије
Следећи текстРадоњић: Још нисмо завршили посао