Звезда – Цедевита 1:0

40

Кошаркаши Црвене звезде Телеком тријумфално су започели финалну плеј-оф серију АБА лиге. Црвено-бели су захваљујући силовитом старту, али и сјајној игри у ситуацијама када је Цедевита тежила да се врати у меч, савладали Загрепчане резултатом 68:59 и на тај начин повели у серији која доноси трофеј регионалног такмичења.

Изабраници Дејана Радоњића су показали два лица. Одиграли су готово перфектно прво полувреме, док у наставку нису били на нивоу карактерситичном за њих током читаве сезоне. Ипак, у одлучујућим моментима меча су били на висини задатка и показали победнички менталитет па се тријумф није доводио у питање.

Кошаркаши Звезде су за своју фанатичну борбеност и трјиумф били награђени овацијама пуног Пионира. А, управо та подршка публике ће бити неопходна и у недељу када на истом месту, од 20 часова и 30 минута, исти ривали играју други меч финалне плеј-оф серије АБА лиге.

Црвено-бели су меч започели силно мотивисано и од првог минута наметнули свој стил игре. Изузетно агресивна одбрана остављала је госте без решење, док су се на другој страни ређале брзе контре.

Половином првог периода Звезда је показала силовиту одбрану. Цедевита није могла готово осам минута до коша из игре, а предност изабраника Дејана Радоњића је константно расла. Након четири узастопна поена Немање Дангубића у 14. минуту сусрета црвено-бели су дошли до највећег вођства (32:9).

Невероватну серију Звезде 21:1 прекинуо је Лука Бабић шутем за три поена, али далеко од тога да је то била најава резултатског повратка Загрепчана. Црвено-бели су задржали висок ниво игре, агресивности и концентрације, па упркос томе што су гости почели да показују квалитет који их је довео до финала плејофа АБА лиге, изабраници тренера Радоњића нису дозволили резултатски повратак.

Међутим, почетак другог полувремена је донео мало другачији однос снага. Цедевита је успела да успори муњевите контре Звезде, а у редовима црвено-белих дошло је до пада концентрације и неколико олако изгубљених лопти након пресинга ривала. Црвено-бели су након уводних минут и по ушли у веома црну серију и нису могли да дођу до коша чак седам минута. Снажни ривал је то искористио и на сличан начин на који је Звезда направила разлику кренули да топе предност. Цедевита је направила серију 15:0 и стигла на само пет поена заостатка на нешто више од минут до краја треће деонице (47:42).

Лоше минута прекинуо је Јака Блажич поенима из тешке ситуације, уследило је Цирбесових пет везаних па је Словенац поново поентирао, а Лазић из угла тројком вратио Звезди високих 15 поена предности на девет минута до краја сусрета (59:44).

Ипак, ништа није било решено. Повреда захукталог Немца уздрмала је Звезду и Цедевита је направила нову серију, овог пута 7:0 (59:51).

Изабраници Дејана Радоњића су задрћали прибраност и успели да одбију и овај налет ривала захваљујћи одличној одбрани, а након тројке Јаке Блажича на мање од три минута до краја за повратак двоцифреног вођства (65:55) било је јасно да ће црвено-бели однети победу.

Црвена звезда Телеком – Цедевита 68:59 (24:9, 18:15, 12:20, 14:15)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс, Ребић, Дангубић 4, Митровић 18 (8ск), Лазић 3, Блажич 9, Калинић 6, Марајновић 15 (12ск), Тејић 2, Џенкинс 4 (4ск, 4ас), Јовић, Цирбес 7.

Цедевита: Бараћ 4, Рамљак, Пилепић, Бабић 12, А. Делаш, Жганец 6 (4ас, 4ул), Билан 9 (8ск), М. Делаш 2, Гордић 9 (4ул), Укић 6 (4ас), Томас 9, Араповић 2.

Претходни текстЛалатовић: Не предајемо се
Следећи текстРадоњића брине здравствени билтен