Звезда повела у серији

26

Препуна дворана Пионир, велика подршка навијача и још већа жеља и борбеност црвено-белих кошаркаша донели су Црвеној звезди Телеком вођство у полуфиналној серији плејофа АБА лиге. Изабраници Дејана Радоњића одиграли су сјајан меч, на крају и остварили врло важан тријумф (73:64), али све захваљујући феноменалној игри у преломним моментима на почетку последње деонице.

У тим тренуцима маестрални су били сви играчи Звезде, али је ипак предњачио Никола Калинић, који је својом енергијом, блокадама и важним шутевима давао велики елан саиграчима и додатно распаљивао атмосферу у хали. Такође, требало би поменути и изванредног Чарлса Џенксинса који је био најефикаснији алтер меча са 19 поена. Американац је имао сјају ролу у одсудним моментима последње деонице када је Звезда направила серију 15:5 и плус од једног поена претворила у двоцифрено вођство два минута пре краја (70:59).

Црвено-бели су жестоко и силно мотивисано почели утакмицу. Фантастична одбрана и распуцани Маркус Вилијамс, који је постигао две тројке, били су најзаслужнији за почетно вођство црвено-белих од 8:0. Узвратио је Павловић и примакао своју екипу на само два поена заостатка серијом 10:2, али је одговор био у рукама силно мотивисаног Јаке Блажича који је са шест узастопних поена вратио свом тиму осам поена предности (16:8).

Звезда је наставила да игра маестрално у одбрани и да великом енергијом долази до лаких поена. Енергија најбоље се показивала кроз офанзивни скок црвено-белих, а управо после једног таквог Маика Цирбеса изабраници тренера Радоњића су дошли до највећег вођства у 12. минуту игре (28:15).

Међутим, искуство ривала није дозволило да Звезда дође до јођ значајније предносит. Партизан је успео да заустави брзу игру црвено-белих па је Партизан серијом 7:0 успео да дође до само пет поена заостатка у завршници првог полувремена (34:29). Тада је важне поене постигао Лазић из незавидне ситуације и изабраници Дејана Радоњића су прекинули налет ривала.

Ни на почетку треће деонице црвено-бели нису могли да пронађу нападачки ритам који их је красио на почетку меча. За четири и по минута игре наставка Звезда је постигла само два поена, али је то у многоме успевала да надомести огромном борбом и одличном одбраном. Поенима Мурића Партизан је пришао на три поена заостатка (40:37), али је већ у следећем нападу Митровић капитенски погодио уз фаул и прекинуо серију да би након поена Џенкинса на половини треће деонице поново имали осам поена предности (45:37).

Ипак, велика битка је настављена, а Партизан је успео да приђе чак и на два поена заостатка у два наврата, али је овог пута Калинић са тројком и двојком био задужен да се одбије налет ривала у завршници последњег периода.

Гости су претили у још неколико наврата, али је невероватни Калинић у одбрани делио рампе, а у нападу погађао веома важне шутеве. Црвено-бели су предвођени сјајним репрезентативцем Србије, али је велику помоћ имао у Џенкинсу који је такође погађао у битним тренуцима, као и у осталим саиграчима који су великом енергијом и пожртвовањем направили серију 15:5 и преломили меч.
На крају, уследило је велико, али кратко славље. Велико, сасвим заслужено, али кратко јер се већ у среду на истом месту игра други меч полуфиналне серије плејофа АБА лиге.

Црвена звезда Телеком – Партизан Нис 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 8, Ребић, Дангубић 4, Митровић 9 (6ск), Лазић 2, Блажич 8, Марјановић 4 (9ск), Тејић, Џенкинс 19, Јовић 2, Цирбес 4 (6ск).

Партизан Нис: Акојон 7, Павловић 11 (6ск), Тепић 2, Мурић 9, Маринковић 5, Дало, Милутинов 3 (5ск), Милосављевић 11 (5ск), Мачван 12 (12ск, 5ас), Ђумић, Андрић 4.

Претходни текстСаопштење ФК Црвена звезда
Следећи текстРадоњић: Велика борба тек предстоји