Звезда тријумфовала у Купу – осми пут!

42

Историја се поновила. Кошаркаши Црвене звезде Телеком одиграли су репризу прошлогодишњег финала Купа Радивоја Кораћа са Мега Лексом. Ове године место борбе за трофеј “Жућкове левице“ био је нишки Чаир, али је исход био исти. Црвена звезда је освојила трећи узастопни Куп Радивоја Кораћа и то након велике борбе. Црвено-бели су савладали Мега Лекс резултатом 80:74 и на тај начин дошли до укупно осмог трофеја националног Купа.

Изабраници Дејана Радоњића су слично као и прошле године у финалу били у резултатском заостатку током више од 25 минута игре. Ипак, када је на испит дошао карактер и победнички менталитет, црвено-бели су показали игру која им је ове сезоне обезбедила прво место у лигашком делу АБА лиге и пласман у Топ 16 фазу Евролиге.

Готово четири минута игре чекало се на прве поене црвено-белих из игре, а постигао их је Лука Митровић и донео вођство Звезди од 3:2. Велика борба је виђена у наставку, а у завршници прве и почетком друге деонице Мега Лекс је на крилима распуцаног Радета Загорца направио серију. Изабраници Дејана Радоњића везали су неколико изгубљених лопти и промашених отворених шутева што је на другој страни ривал искористио и након 12 минута игре дошао до девет поена предности (16:25).

Звезда је одговорила серијом 12:4 и пришла на само пола коша заостатка (28:29), али су Никола Јокић и Марко Кешељ везали две тројке и вратили контролу игре у руке Мега Лекса. Црвено-бели су се мучили да дођу до препознатљивог ритма у нападу, док је талентовани и силно мотивисани ривал добио на самопоуздању и погађао из изузетних тешких позиција. Последица тога била је прва двоцифрена предност изабраника тренера Дејана Милојевића у самој завршници првог полувремена (32:42).

Тројка Вилијамса пред сам крај првог полувремена и погодак Калинића са исте дистанце најавили су серију црвено-белих. Уследило је седам везаних поена капитена Митровића и  Звезда је серијом 15:3 повратила вођство (47:45). Јокић је узвратио тројком и на тај начин најавио велику бробу и игру кош за кош. У редовима црвено-белих наставио је да бриљира Митровић који је забележио чак 12 поена у трећој деоници, а након тројке Вилијамса Звезда је на 12 минута пре краја утакмице дошла до првог осетнијег вођства (59:54).

Међутим, далеко од тога да је било шта било решено. Мега Лекс је прецизним шутем за три, понекад и уз доста среће као што је био случај када је Ненад Миљеновић погодио тројку о таблу, осујетио сваки покушај црвено-белих да стекну већу предност и приведу меч крају.

До краја меча виђена је велика борба достојна трофеја “Жућкове левице“. Играчи обе екипе показали су огромну борбеност и ниједна екипа није могла да дође до осетнијег вођства. У таквом односу снага није изостала ни драматична завршница.

Црвено-бели су задржали прибраност са линије пенала, а на другој страни изузетно агресивном одбраном затворили све путеве ка свом кошу и на крају заслужено славили.

Мега Лекс – Црвена звезда Телеком 74:80 (21:16, 21:19, 15:24, 17:21)

Мега Лекс: Кешељ 5 (7ск), КРстић 14 (6ск), Ђоковић, Јарамаз, Миљеновић 21 (5ск), Јокић 18, Симовић, Загорац 10 (5ск), Симеуновић, Николић 2, Мусли 4.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 14 (8ас), Ребић, Дангубић, Митровић 21 (12ск), Блажич 7, Калинић 17 (5ск), Марјановић 10 (5ск), Тејић, Џенкинс 4, Јовић 3, Цирбес 4.

Претходни текстНије било сукоба Звездиних навијача и Жандармерије
Следећи текстКапитенски! Митровић МВП и најбољи стрелац