Звезда од сјаја до очаја у 77. вечитом дербију

21

Рукометаши Црвене звезде поражени су у 77. вечитом дербију против Партизана резултатом 30:36 у оквиру 14. кола Супер лиге Србије. Црвено-бели су током првог полувремена стекли шест голова предности, да би након тога дошло до несхватљивог пада и на крају до убедљивог пораза, који је екипи знатно отежао пут до плеј-офа.

А дерби је тако лепо почео по гостујући састав, изузимајући повреду Станка Димитрића, који је после постигнутог гола морао да изађе из игре. Головима Матичића из два седмерца екипа Ненада Перуничића је стекла два разлике (4:2), да би нешто касније уследила серија од 4:0. Матичић је реализовао и трећи седмерац, Нешовановић погодио у контри, прецизни су били Драгутиновић и Брајовић, па су црвено-бели повели са 8:4. Ту није био крај одличне игре екипе из Љутице Богдана, јер је Брајовић са још два поготка донео предност од 10:5. Капитен Владимир Цупара је добро бранио, а у нападу је све функционисало према замислима стручног штаба, тако да је борбени Немања Нешовановић својим трећим поготком у 18. минуту донео црвено-белима шест голова предности (13:7).

Уследиле су грешке гостију и несхватљив пад у игри, па се предност за врло кратко време истопила. Партизан је уласком голмана Луке Радовића затворио прилазе голу, а у нападу су Сретеновић и Мршуља били незаустављиви, у чему су им помогли и гости својим грешкама, па је Вања Илић изједначио на 14:14, да би Живковић у 27. минуту довео црно-беле у вођство први пут од почетних 1:0. Врхунац непажње у одбрани био је Сретеновићев погодак уз звук сирене за 16:14 у корист домаћег тима и поражавајући одлазак на одмор са два гола заостатка након вођства од шест разлике.

Звезда се у наставку није опоравила од шока и олако испуштене велике предности. Незаустављиви Сретеновић је довео Партизан у вођство од 19:16, а затим је и капитен Илић постигао гол. Немања Нешовановић је у 42. минуту зарадио црвени картон после трећег искључења, што је додатно ослабило уздрмане Звездине редове. Предност од три до четири гола разлике најдуже је стајала на семафору током другог полувремена, а Звезда је успела да смањи на -2 (20:22) поготком Младена Ивановића после ефектне асистенције Виктора Матичића у контри. Црвено-бели нису имали решење за Сретеновића и Мршуљу, који су постигли скоро половину голова домаћег тима, а госте су у игри одржавали Виктор Матичић прецизним извођењем седмераца и искусни Младен Ивановић. Трачак наде да би могли до преокрета или бар ремија Звездаши су имали после првог поготка Матичића из игре, а његовог деветог на утакмици за прилазак на два гола заостатка (28:30).

Црно-бели су преломили дерби серијом од 4:0 головима Радојковића, Живковића и двоструког стрелца Кукића, који је погодио са 10 метара за 34:28. Било је јасно да Звезда неће успети да се врати у игру за мало преосталог времена. Одбрана је деловала несигурно после великог пада у игри, а грешке у нападу су само додатно повукле екипу у пораз.

Најефикаснији на утакмици био је Виктор Матичић са 10 голова, од којих је осам постигао из седмераца, где је имао стопроцентну реализацију. Пратили су га Војислав Брајовић са шест и Младен Ивановић са пет погодака. У екипи Партизана девет пута се у стрелце уписао Игор Мршуља, Стеван Сретеновић је забележио осам, Михаило Радојковић шест, а Вања Илић пет постигнутих голова.

Партизан – Црвена звезда 36:30 (16:14)
Београд – Дворана: СЦ Вождовац на Бањици. Гледалаца: 1.500. Судије: Боричић и Марковић. Седмерци: Партизан 5 (4), Црвена звезда 8 (8). Искључења: Партизан 12, Црвена звезда 14 минута.
Партизан: В. Илић 5 (2), Јовановић 1, Сретеновић 8, Радовановић, Пижурица 1, М. Илић, Радојковић 6, Живковић 3, Кукић 3, А. Максић, Павловић, Радовић, Поповић, Мршуља 9 (2), Ћућуз.
Црвена звезда: М. Поповић, Драгутиновић 2, Вујовић, Милошевић 1, Гачевић 1, Антељ, Тодоровић 1, Цупара, Шотић, Нешовановић 3, Матичић 10 (8), Димитрић 1, Бабић, Ивановић 5, Брајовић 6, Милутиновић.

Звезди остаје велики жал за олако испуштених шест разлике, после којих је екипа пала на шесто место са 15 бодова. Требаће много труда и зноја у наставку шампионата да се стигне до четвртог места које води у плеј-оф, али сигурно је да се екипа Ненада Перуничића неће предати док буде постојала и најмања шанса да се стигне до доигравања.

Претходни текстПреко Визуре у одбрану Купа Србије
Следећи текстЦрвено-бели славили у Новом Пазару