Срећа окренула леђа Звезди

62

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да дођу до друге узастопне победе у Топ 16 фази Евролиге. У сјајном амбијенту Комбанк арене Жалгирис је савладао изабранике Дејана Радоњића резултатом 70:68.

Црвено-бели су били у заостатку од првог до последњег минута утакмице, али су и поред тога имали шансу за победу. Маркус Вилијамс је био бржи од сирене која означава крај утакмице, али је и био непрецизан у шуту за три поена и то је можда најбоље описало целу утакмицу.

Наиме, промашен шут Вилијамса за три поена био је 19. покушај ван линије 6,75, а баш као и тај ниједан није прошао кроз обруч. Звезда је током читаве утакмице била близу, показала је огромну борбеност и жељу, али је шут за три поена дефинитивно фалио да се направи кључан корак ка великом преокрету.

Жалгирис је од почетка утакмице диктирао ритам, црвено-бели су били у резултатском заостатку али без намере да дозволе ривалу да стекне већу предност. Звезда је играла добро у одбрани, али напад није давао жељене резултате па сваки пут када би црвено-бели пришли на мали заостатак зафалио је тај ударац који би им донео прво вођство на утакмици.

Након поена уз фаул снажног Бранка Лазића црвено-бели су половином другог периода пришли на два поена заостатка (26:28), али је изванредни Американац у редовима Жалгириса Андерсон тада покренуо екипу. Снажни литвански центри водили су рововску борбу са Марјановићем који је одвлачио огрому пажњу одбране гостију, али бекови у првом полувремену нису имали мирну руку. У таквом односу снага и уз расположеног Андерсона гости су направили серију 9:2 и на тај начин дошли до највеће предности на мечу (28:37).

Црвено-беле напросто шут није хтео у првом полувремену, а о томе најбоље сведочи податак да су изабраници Дејана Радоњића били непрецизни у првих 12 покушаја за три поена. Ипак, жеља и борбеност у редовима Звезде никако нису недостајали. Снажна одбрана и максимално мотивисани Јака Блажич са четири узастопних поена враћали су Звезду у игру, а након поена капитена Митровића црвено-бели су пришли на минус три свега девет секунди до краја полувремена (34:37).

Борбеност и брзе контре држале су црвено-беле у игри, али је било неопходно да шут коначно проради. Црвено-бели су имали неколико прилика да након поена Вилијамса коначно преузму вођству, али шут ван линије 6.75 је потпуно изневерио изабранике Дејана Радоњића. Ређали су се промашаји, а на другој страни након тројке одлич ног Андерсона Жалгирис је стекао прво двоцифрено вођство на мечу на нешто више од 13 и по минута до краја (40:50).

Звезда је пренела тежиште игре под кош, а Марјановић је доминирао у рекету гостију. Шест везаних поена и одлична асистенција за снажно закуцавање Калинића били су прекинути само тројком Милакниса на другој страни па је Звезда у последњу деоницу ушла са четири поена заостатка, али и даље чекајући на прву тројку (49:53).

Међутим, црвено-бели поново нису могли да пронађу жељени ритам и Литванци су последњу деоницу отворили серијом 6:0 и на тај начин поново дошли до двоцифреног вођства (49:59).

Црвено-бели су показали огромну борбеност, а посебну енергију у тим унео је млади Марко Тејић. Изабраници тренера Радоњића одбијали су да се предају па су захваљујући већ поменутој одбрани и огромној жељи након поена Вилијамса уз фаул пришли на само поен заостатка на три и по минута до краја (64:65).

Наставили су црвено-бели са сјајном игром у одбрани, али два офанзивна Жалгириса у два напада донела су гостима поново мирних пет поена разлике (64:69), а времена на сату је било све мање. Поени Вилијамса у следећем нападу вратили су наду свима у Комбанк арени, али поново две неискоришћене шансе након одличне одбране ставили су Звезду у неприлику.

У последњих 37 секунди ушло се са четири поена предности за Жалгирис. Марјановић је закуцао у следећем нападу, Звезда се одбранила и остало је седам секунди до краја меча. То је било довољно да Маркус Вилијамс упути шут за три поена из незавидне позиције, али није био прецизан.

Црвена звезда Телеком – Жалгирис 60:78 (13:20,21:19, 15:14, 19:17)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 9 (7ас), Ребић, Дангубић, Митровић 4 (7ск), Лазић 5, Блажич 12, Калинић 7, Марјановић 17 (10ск), Каплановић, Тејић 2 (4ск), Џенкинс 6, Цирбес 6.

Жалгирис: Шери 2, Лекавичијус 8 (5ск), Вене, Гуадитис 10, Кариниаускас, Сонгаила 2, Јанкунас 11 (8ск), Јавтокас 4 (4ск), Милакнис 5, Андерсон 22 (5ск), Димша, Улановас 6.

Претходни текстОрландић сутра потписује, у суботу у Белеку
Следећи текстРадоњић: Да смо погодили бар једну тројку…