Утакмица у духу мира и фер-плеја

39

Председници Галатасараја и Црвене звезде одржали су заједничку конференцију за медије у циљу смиривања тензија и враћања утакмице између турског и српског клуба у оквире спорта. Дујгун Јарсуват и Небојша Човић послали су мирољубиву поруку и јасно истакли да трагедија која се догодила 21.11.2014. године, када је у Истанбулу убијен навијач Црвене звезде Марко Ивковић, нема никакве везе са спортом и истакли да је циљ организовања ове заједничке конференције да се пошаље јасна порука да се такви трагични догађаји више никад и нигде не понове.

Председник Галатасараја Дујгун Јарсуват причао је веома емотивно о доласку клуба из Истанбула у главни град Србије поводом утакмице против Звезде:

Цењени председник Црвене звезде Небојша Човић и ја данас имамо историјски важан задатак – да се игра настави. Фанатизам ће изгубити, а победиће фер-плеј. Обојица смо у прилици да показемо одважност. Пред светском јавношћу имамо задатак да ујединимо навијаче Црвене звезде и Галатасараја и да фер-плеј победи – рекао је Јарсуват на почетку свог излагања, а потом додао:

У писму сам господину Човицу изнео предлог сарадње. Он је то прихватио и превазишао политићке препреке. Захваљујем му од свег срца и најискреније за све његове напоре који представљају пример одважности.Посебно хвала господину Вуцицу, који нам је лично пружио прилику да дођемо, будемо безбедни, одиграмо утакмицу и превазиђемо тензије – истакао је председник Галатасараја, а затим рекао:

У име навијача Галатасараја захваљујем амбасадору Турске у Београду на свему што је урадио да се одржи мир. Најважније је да навијачи прихвате дух фер-плеја и да га уравнотеже са својим страстима. У спорту  нема места насиљу, расизму и дискриминацији.

Историја Галатасараја везана је за двојицу Срба и то је Јарсуват посебно истакао:

Галатасарај је основан 1905. од стране младих студената. Међу оснивачима били су и српски гимназијалци Мило и Павле Бакић. СК Галатасарај је дом мира, испуњен миром и братством. У Турској има милионе навијача и представља својеврсну културу – од оснивања не био центар светлости, братства, разума и надметања – рекао је председник истанбулског клуба који је наставио емотивно излагање:

Марко Ивковић, који је изгубио зивот у Истанбулу, није само навијач, он је сад и симбол. Делимо са вама велику тугу због инцидента. Утеху даје чињеница да је Марков убица ухваћен за кратко време. Необична је подударност да је суђење почело данас и не сумњамо да ће бити праведно. Телефонирали су ми из Истанбула да је први део суђења данас завршен, а други заказан за 12. фебруар. Оптужени ће остати до тада у притвору.

Навијачи Црвене звезде и Галатасараја имају визију. У свима њима данас ће нарасти осећање љубави. Не сме се дозволити да тај њихов ентузијазам донесе лоше последице. Премијер Вућић рекао је данас нашем амбасадору да су појачане мере обезбеђења, а у то смо се уверили и сами. Свима нам је потребан и мир, као и нашим спортистима. Они су жељни да чују аплаузе ако буду добро играли.

Играчи оба тима појавиће се у дворани и показати карактер и зној.Једни ће победити, други изгубити, али игра се завршава у Арени. Гледаоци треба да уживају у утакмици, свесни тога да није битно да ли ћете победити или изгубити. Успех не припада само победницима. Победници ће бити сви који су омогућили да се утакмица одржи. Када поћне, заузећу место на трибини и уживати – закључио је Дујгун Јарсуват председник Галатасараја.

Потом је реч преузео први човек Црвене звезде Небојша Човић који је такође имао поруку мира:

Имамо јако важан задатак, не само данас. Тај задатак имали смо и пре 21. новембра, али је сада још важнији. Морамо да показемо важну поруку целом свету да оно што се догодило 21. новембра не сме нигде више да се понови – на кратко је застао Човић и потом рекао:

Знам да Марков живот неће бити враћен, шта год ми причали, али као одговорни људи морамо учинити све да се то више не понови. Знам и да наши народи имају сличан темперамент, а у њему појачане емоције и страсти кад је спорт у питању. Обавеза наших држава и друштава је да контролишемо те тензије. Да спорт буде приредба, а не рат – истакао је председник КК Црвена звезда и онда додао:

Сигуран сам да ниједна турска породица и мајка не би пожелели оно што се догодило мајци и породици Марка Ивковића и зато сам врло захвалан председнику Галатасараја и амбасадору Турске у Београду на труду да се ова утакмица одигра у духу фер-плеја. Хвала и нашим државним органима што су подржали одигравање овакве утакмице, што није нимало лако. Хвала и државним органима Турске, који су после убиства Марка показали велику ефикасност. Сигуран сам да ће правда бити задовољена – рекао је Небојша Човић, а онда се обратио Јарсувату:

Председниче Галатасараја, хвала на топлим рецима упућеним Црвеној звезди и нашим органима. Максимално ћемо се трудити да будемо добри домаћини. Ако  нека емоција искочи из спортских оквира – сигуран сам да ћете разумети као дугогодишњи спортски радник.Традиција нашег народа је да будемо добри домаћини, то је у духу Звезде, али и као добар домаћин не могу да вам гарантујем да ћете вецерас победити. Добро се осећајте у Београду – закључио је Човић.

Претходни текстЛазовић: Ђенова је опција, али ништа није готово
Следећи текстЈуг у суботу гостује у Београду