Шампион Европе бољи од Звезде

26

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да направе изненађење у другом колу Топ 16 фазе Евролиге. Црвено-бели су поражени  од Макабија у Тел Авиву резултатом 78:67.

Звезда је била конкурентна готово 28 минута игре, али је онда понестало адекватних решења у нападу. Са друге стране Понос Израела се распуцао у другом полувремену погодивши свих својих пет тројки на утакмици, јер у првих 20 минута нису упутили ниједан прецизан шут за три поена, а ти погођени шутеви су углавном долазили у важним тренуцима меча.

На почетку утакмице црвено-бели су имали проблема да уђу у нападачки ритам па је након два минута Макаби водио са 5:0. Потенцијално већу серију прекинуо је тројком Немања Дангубић, а већ у следећем нападу је Маркус Вилијаамс поентирао са истог растојања и од тог тренутка је виђена права борба. Звезда је имала проблема да затвори рекет па је од првих 19 поена домаћина чак 14 било у режији центара Тајаса и Скроцијантиса. Ипак, Никола Калинић није дозволио да Израелци у потпуности материјализују стечену предност под кошем црвено-белих те је са две узастопне тројке био најзаслужнији што је Макаби на крају прве деонице водио 21:18.

У наставку игре изабраници Дејана Радоњића су успешно одолевали притиску Макабија. На сваки потез Израелаца, црвено-бели су имали одговор и на тај начин осујетили ривала да стекне већу предност. Међутим, половином другог периода уследио је пад концентрације у редовима црвено-белих што је као последицу имало неколико олако изгубљених лопти и промашених отворених шутева. Снажни ривал је то оберучке прихватио па уместо да изабраници Дејана Радоњића смање на пола коша заостатка Макаби је узвратио серијом 10:3 и стекао прву двоцифрену предност на мечу (37:27).

Резултатски повратак Звезде је поново био у рукама Калинића који је погодио своју четврту тројку, а потом ухватио офанзивни скок и био најзаслужнији за серију 6:0 своје екипе (37:33) у завршници првог полувремена.

Крај првог и почетак другог обележила је изванредна одбрана изабраника тренера Радоњића, а из добре одбране ређала су се сјајна решења у нападу црвено-белих. Марјановић је поентирао из рекета, а у следећем нападу је расположени Калинић сјајно закуцао. То је била увертира за минијатуру Вилијамса који је убацио пет везаних поена и донео Звезди прво вођство још од уводних минута меча (40:42). Макаби су игри држали прецизни шутеви из изузетно тешких позиција, а на другој страни су црвено-бели брзоплето решили неколико напада па је Макаби повратио вођство  половином треће деонице (47:44).

У завршници треће четвртине појавили су се први проблеми у скоку где је Звезда апсолутно доминирала до тада. Домаћин је након офанзивних скока погађао, док на другој страни црвено-бели нису реализовали отворене шутеве за три поена па је Макаби након поена Ландзберга стекао највеће вођство на утакмици (63:52).

Лазић је у наредном нападу погодио за три поена, али је Парго поентирао у наредном нападу из изузетно тешке позиције са исте раздаљине. Макаби се од тог тренутка растрчао по терену, а црвено-бели нису имали одговор на овај налет домаћина. Предност је расла све до (72:57) колико је било на нешто више од два минута пре краја након тројке Смита. Ипак, Звезда није клонула и добром игром у завршници спречила је Макаби да дође до убедљивијег тријумфа.

Макаби – Црвена звезда Телеком 78:67 (21:18, 16:15, 19:16, 22:18)

Макаби: Парго 12 (6ск, 6ас), Хајнс, Смит 8 (10ск), Рендл 16 (9ск, 4ул), Тајус 7 (4ск), Коен, Охајон 10 (8ск, 5ас), Харари, Ландесберг 10, Скорцијанитис 15 (5ск), Александер.

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 13 (9ас, 4ск), Ребић, Дангубић 5, Митровић 7, Лазић, Блажич 7 (8ск), Калинић 18, Марјановић 10 (8ск), Тејић, Џенкинс, Јовић, Цирбес 4.

Претходни текстПораз Звезде у вечитом дербију
Следећи текстКовачевић: Звезда увек иде на победу