Звезда гостује у Виторији

22

Као и прошле сезоне у Евролиги, кошаркаши Црвене звезде Телеком и ове такмичарске године одмериће снаге са Лаборал Кућом. Црвено-беле у четвртак од 20 сати и 30 минута у Виторији очекује дуел у оквиру петог кола Д групе, коме ће претходити још једно дуго путовање. Наиме, Звездина експедиција пут Шпаније креће у среду рано ујутро, летом преко Франкфурта до Билбаа, а онда им следи и нешто више од сат времена вожње аутобусом до крајњег одредишта. Транспорт ће укупно трајати осам часова, чиме ће серија напорних путовања бити настављена.

Ипак, све то не умањује жеље и амбиције црвено-белих. Звезда је прошле сезоне оба пута савладала Лаборал Кућу, са истим циљем изабраници Дејана Радоњића и овог пута иду у Виторију, али стратег црвено-белих с разлогом истиче да би победа у овом мечу била равна подвигу:

Лаборал је у односу на екипу из прошле сезоне задржао мали број играча, а у тиму су остали носиоци игре. Направили су доста промена доводећи квалитет, искуство, али и потенцијал. То је клуб са увек великим амбицијама, што сигурно потврђује недавно потписивање уговора са Сашом Вујачићем. Ту су Ертел, плејмејкер који један од најтраженијих играча на тој позицији у Европи, Перкинс који поседује велико искуство. На спољним позицијама осим већ поменутог Вујачића који је дошао из НБА лиге, ту је Сан Еметерио, Орландо Џонсон, али и Бертанс, кога јако добро познајемо. На центарској линији су одлични Хамилтон, Ајверсон из Бешикташа… Само да набројимо имена, па је јасно о каквом се квалитету ради. Оно што посебно треба истаћи да они немају пораз на свом терену у Евролиги – почео је причу Радоњић и потом додао:

Имамо тежак распоред у наставку Евролиге, предстоје нам четири гостовања у шест утакмица. И пре почетка Евролиге констатовали смо да је наша група веома јака, да има четири тима са великим улагањима и великим амбицијама, а да ми поседујемо најмлађи тим у Евролиги. Та младост носи и одређене ослцилације. Међутим, сигурно је да смо подгрејали неке наде нашим добрим играма на старту, али треба још једном истаћи да је сваки тријумф у овако јакој групи за нас подвиг. Жеља код нас је огромна да у сваком мечу изгледамо добро, а потрудићемо се да добром игром у Виторији изненадимо екипу Лаборал Куће.

Тренер Радоњић по сваку цену жели да умањи притисак са екипе, па је у том тону говорио када се повела прича о пласману у Топ 16 фазу:

Не постоји обавеза да нешто урадимо, али постоји наша велика жеља. Тако ће бити и у дуелу против Лаборала. Идемо у Шпанију са мотивацијом да их савладамо, али у овој групи ниједног тренутка не смемо да заборавимо да смо најмлађа екипа и ко су нам противници. Међутим, у свима нама постоји вера у успех и надамо се да ће нам то веровање донети добар резултат – поручио је Звездин стратег.

Занимљиво је да од доласка у Црвену звезду тренер Дејан Радоњић зна само за победе у дуелима са шпанским екипама. У пет досадашњих мечева против шпанских тимова на клупи црвено-белих Радоњић је уписао исто толико победа. По два пута су савладани Лаборал Кућа и Билбао и једном Валенсија. На ову констатацију Радоњић је имао кратак коментар.

Било би добро да победимо и шести пут, у сваком случају – подвукао је Радоњић уз осврт на стање у групи у којој Олимпијакос има 4-0. Галатасарај, Звезда и Лаборал имају половичан учинак (2-2), док су Валенсија и Нептунас  на 1-3.

Питање пролаза у Топ 16 ће се решавати у директним дуелима. У овом тренутку су сви још у игри – одговорио је Радоњић нагласивши да ће и кош разлика бити битна.

Немања Дангубић је истакао да је екипа у дуелу са Солноком показала карактер и да се издигла после пораза од Олимпијакоса, а о дуелу са Лаборал Кућом је рекао:

Очекује нас веома тежак задатак. Пред нама је још један важан меч против веома добре екипе која је у доброј форми. Довели су још једног играча на спољној линији тако да је то још један квалитет више за њих. Сигурно ћемо се добро спремити за овај меч и ако одиграмо онако како знамо, пре свега у одбрани, и уз енергију коју смо имали током већег дела сезоне, мислим да можемо да дођемо до веома важне победе за нас. Даћемо све од себе да добијемо тај меч.

Претходни текстДаме против Камника стартују у Купу ЦЕВ
Следећи текстАрена цела била је црвено-бела (ВИДЕО)