Човић: Желимо пуне дворане

55

Све је спремно за почетак продаје годишњих карата КК Црвена звезда Телеком за сезону 2014/2015. На то је недвосмислено указао и Небојша Човић, први човек црвено-белих, који је на конференцији за медије бројним новинарима показао узорке сезонских карата. Председник КК Црвена звезда је најавио да ће се сезонске карте од понедељка 1. септембра продавати на билетарницама стадиона ФК Црвена звезда и са поносом истакао бројне погодности које су омогућене приликом куповине, као и новитете који су по први пут уведени када су спортски клубови у питању на овим просторима.

Направили смо анализу тикетинга из прошле сезоне која је била доста интересантна и успешна. Само од тикетинга имали смо бруто приход око милион евра. За ову сезону, руководили смо се одређеним стандардима Евролиге, а један од њих је да годишњи буџет клуба у себи треба да садржи до 40 посто сопственог прихода. У највећем проценту у то улази продаја улазница, а још су ту продаја ТВ права и навијачких реквизита. Црвена звезда покушава да достигне тај стандард и биће нам потребно време да то урадимо, али треба напоменути да смо већ напредовали пошто смо у сезони 2011/2012 од тикетинга имали непуних 80 хиљада евра прихода – почео је причу Човић и посебно нагласио чињеницу да су цене сезонских улазница у знатној мери јефтиније него прошле године.

Анализирали смо и економске могућности купаца, то јест навијача. Стање је тешко и специфично. Због тога навијачи црвено-белих ове године могу да набаве сезонску карту већ од 7.900 динара. То је улазница која ће важити за све мечеве које Звезда буде играла као домаћин за трибине у хали Пионир и ниво 400 у Комбанк арени. Годишње улазнице за трибине Пионира и ниво 200 у Комбанк арени, у угловима хале коштају 9.900 динара. Партер Б и партер 4 пресликани су из Пионира у Комбанк арену, са ценом од 15.900, што је велико снижење у односу на прошлу годину када су коштале 18.800 динара. Сезонске карте за плаву и белу ложа су имале цену од 38.000, а ове године коштају 23.900. Претлпатна карта за ложу кошта 29.900, а прошле године цена је била 44.000. Цене годишњих улазница за почасна места (цоурт сеатс) су 60000 динара и ту није било потребе да се врше смањења – рекао је председник црвено-белих и потом додао:

Желимо што више гледалаца на нашим утакмицама. Због свега тога смо се потрудили да коригујемо цене и омогућимо одређене погодности и бенефите. Такође, жеља нам је и да навијачи схвате да куповином карата обезбеђују помоћ и подршку клубу и учествују у формирању буџета, од кога зависи састав екипе на терену.

Небојша Човић је потом истакао да снижења цена годишњих улазница у односу на претходну такмичарску годину износе од 12,39 до чак 37,11 одсто. Такође, посебно је нагласио да је за власнике годишњих карата из прошле сезоне обезбеђен додатни попуст јер су куповином сезонске карте прошле године помогли клубу:

А клуб ту помоћ вреднује. Тако ће свако ко је имао сезонску карту из прошле сезоне добити додатни попуст на цену овогодишњих од хиљаду динара. Једино немамо попуст за годишњу улазницу од 7.900 динара јер су то нове категорије сезонских улазница које нисмо имали прошле сезоне.

 Председник Црвене звезде је посебно истакао да је уведена и једна од иновација, а која се односи на куповину годишњих карата на три или шест месечних рата и то без камате:

Трошкове кредитирања сносиће Клуб, а плаћење ће бити омогућено кредитним картицама Комерцијалне банке и Банка Интеза. Такође, не мислимо да је сезонска карта само пропусница за утакмице, већ много више од тога, јер она обезбеђује додатне бенефиције. За почетак то ће бити попусти у продавницама Ред Стар Шоп-а и Спорт Вижн-а у износу од 20%, а биће и додатних могућности у току сезоне.

Све сезонске улазнице КК Црвена звезда Телеком за сезону 2015/2016 навијачима ће бити уручиване у специјалним холдерима, на којима моћи да се пронађу најзанимљивије информације о сезонским картама, додатним попустима и акцијама.

 Први човек Црвене звезде изнео је податке о још једној иновацији везаној за сезонске улазнице:

Жеља нам је да повећамо посету на утакмицама. Из тог циља оформљена је Тикет лига Црвене звезде у којој ће учествовати сви власници сезонских улазница. При доласку навијача на мечеве, карте ће бити очитане и евидентиране. Евролигашке утакмице доносиће по један поен, мечеви против најјачих ривала у АБА лиги и Кошаркашкој лиги Србије по два поена, док ће утакмице против оних мање атрактивних противника носити 3 поена. Сакупљени бодови ће се сабирати током сезоне, а на крају ће они који буду сакупили највише поена добити вредне и атрактивне награде.

Небојша Човић причао је о још једној иновацији која је представљена са овогодишњим сезонским улазницама – персонализацији картица. Истакао је да персонализација омогућава навијачима симболичну вредност идентификације са Клубом. Човић је додао да, иако персонализоване, сезонске карте могу позајмљене другим особама уколико је власник карте спречен да дође на утакмицу јер је у интересу црвено-белих да дворане буду што пуније и подршка играчима што боља.

Персонализацију смо омогућили ради ближег контакта са публиком. Идеја Звезде је да годишња улазница није само годишња улазница већ и нешто много више, а са персонализацијом постају и својеврсан сувенир. Одређени број навијача чува годишње пропуснице из године у годину, знам бар њих 10 који имају своју вредну архиву сезонских карата. А сада ће моћи да на њима имају и своје име и презиме – рекао је Човић.

Сезонске карте Црвене звезде за сезону 2014/2015 на себи ће имати и специјалан „QR“ код. Он ће корисника картице, након скенирања водити на секцију на званичном сајту Звезде на ком ће моћи да прочита све информације о сезонским улазницама, доласцима  на утакмице, попустима и стању на Тикет лиги.

Председник Црвене звезде додао је да ће одређене категорије годишњих пропусница, попут ложа, имати посебан улаз у дворане док ће власници сезонских карата за трибине, као и до сада улазити заједно са власницима дневних карата. Човић је затим додао:

Прошле године смо приметили одређене недостатке на мечевима у Комбанк арени, ове године морамо боље да раздвојимо нивое 200 и 400, а и различите секторе на нивоу 200. То је била грешка неискуства. Имали смо специфичну навијачку трибину, прво на нивоу 400, па на нивоу 200. Ове године је то нажалост забрањено, Евролига више не дозвољава. Можемо да направимо одређене комбинације, али оне неће бити овакве какве су биле претходних година. Уходани смо у хали Пионир, а Комбанк арена је специфична због велике концентрације људи, али ове године не би смели да се понављају ти неки пропусти – изјавио је Човић.

Сезонске карте КК Црвена звезда Телеком штампала је компанија Cards Print која се бави штампањем пластичних катица, док ће продају вршити комапнија Евентим, реномирани и најпознатији дистрибутер улазница у Европи.  Директор Евентима Павле Леверда говорио је о неопходним техничким детаљима када је у питању продаја и дистрибуција сезонских улазница:

Ово је трећа година како успешно сарађујемо са Црвеном звездом и сваке године се трудимо да унесемо нешто ново. Као што је господин Човић рекао од ове године имамо неколико новитета – истакао је у уводном излагању Павле Леверда, а затим додао:

Продаја почиње у понедељак, 1. септембра од 10 часова на Маракани, а завршава се 10. октобра. С обзиром на ниже цене и све новитете надамо се ће продаја сезонских карата бити веома успешна – каже Леверда и наглашава.

Купци сезонских улазница ће први пут имати прилику да претплатне карте за утакмице КК Црвена звезда Телеком купе не само на Маракани, већ и широм продајне мреже Евентима која са нашим партнерима броји преко 150 продајних места у Србији. Купац у том случају добија ваучер са којим може да дође на стадион ФК Црвена звезда до 14. септембра, или од 14. септембра до 10. октобра у нашу пословницу у ТЦ Ушће, где ће моћи да подигне своју сезонску карту. Такође, приликом преузимања ваучера можете да изаберете опцију да вам карта буде достављена на кућну адресу. У том случају бићете дужни да платите трошкове доставе, али ћете персонализовану сезонску улазницу добити на кућну адресу. Да би власници сезонских карата из прошле сезоне могли да остваре попуст од 1.000 динара, неопходно је да на увид доставе претплатну карту из прошле године која ће том приликом бити поништена како би се спречиле злоупотребе – закључио је Леверда.

Претходни текстЈуниори Звезде други у Србији
Следећи текстАлександар Катаи потписао за Звезду