Ко су Звездини противници у Евролиги?

22

Црвена звезда Телеком добила је на жребу у Барселони своје противнике у групној фази Евролиге. У групи Д ће се поред Звезде такмичити Олимпијакос, Валенсија, Галатасарај, Лаборал Кућа и Нептунас – нимало лаки противници.

Састави екипа су и даље непознаница, али покушаћемо да вам бар мало приближимо наредне ривале користећи доступне податке.

Први шешир – Олимпијакос

Први шешир, први фаворит групе, троструки шампион Европе и увек кандидат за највиши пласман у Евролиги. Грчки представник у најелитнијем европском такмичењу је 2013. и 2012. подигао трофеј у најелитнијем европском такмичењу. То се догодило понајвише захваљујући Василису Спанулису који је потпуно заслужено у оба наврата задужио награду МВП-а Фајнал фора. Такође, на кров Европе Олимпијакос се попео још и 1998. када је клуб са клупе предводио Душан Ивковић, баш као и 2012. године.

Протекле сезоне Олимпијакос је заустављен у четвртфиналу Евролиге, а у оба финала домаћих такмичења био је слабији од Панатинаикоса.

Спанулис ће предводити и следеће године састав. Тим ће бити слабији за Стратоса Пепероглуа, Ејси Лоа, Гиорги Шермадинија, Марди Колинса и Мирзу Бегића. У ростер су већ пристигли Отело Хантер и Оливер Лафајет, али далеко од тога да су Грци завршили састављање екипе.

Занимљивост: Са великом неизвесношчу и стрепњом сви очекују дуел између Црвене звезде и Олимпијакоса како у Београду, тако и у Пиреју. Прави спектакл је загарантован имајући у виду да су навијачи оба клуба у сјајним односима.

Други шешир – Валенсија

Екипа са великим амбицијама. Перасовић је прошле сезоне сјајно посложио коцкице. О квалитету екипе најбоље говори да су се готово прошетали до трофеја у Еврокупу, баш као и сјајан наступ АЦБ лиги где су кошем Марселиња Уертаса уз звук сирене избачени у мајсторици од Барселоне у полуфиналу.

МВП Еврокупа Џастин Доелман је напустио клуб и прешао у редове управо Каталонаца, баш као и Оливер Лафајет против кога ће играти када се састану са Олимпијакосом. Једино појачање за сада је центар Крешимир Лончар, док су Ромеин Сато и Рафа Мартинез продужили сарадњу са Валенсијом.

Занимљивост: Валенсија је у својој историји учествовала два пута у Евролиги и оба наврата Шпанци су успели да изборе пласман у Топ 16 фазу.

Трећи шешир – Лаборал Кућа

Добро познат ривал Црвеној звезди. Протекле сезоне су црвено-бели добили обе битке у групној фази Евролиге, а посебно је свима у памћењу меч у Виторији који је значио и прву победу Звезде у најелитнијем европском такмичењу после 14 година.

Лаборал Кућа је тим са великом традицијом и велико име у оквирима Евролиге. Упркос томе што је тим из Виторије прошле сезоне изборио пласман у Топ 16 фазу, амбиције клуба су знатно веће. Цех је платио тренер клуба Серђо Скариоло и Лаборал Кућа је у активној потрази за новим тренером. То је уједино и био једини одлазак из Виторије, док је прво појачање клуба Торнике Шенгелија.

Занимљивост:

Шампион Европе Макаби је протекле сезоне забележио само два пораза у групној фази Евролиге, а интересантно је да су оба пута бољи од Израелаца били играчи Лаборал Куће. Још је једино ЦСКА из Москве успео да савлада два пута Макаби у прошлогодишњој сезони Евролиге.

Четврти шешир – Галатасарај

Вицешампион Турске у последњих неколико сезона бележи велики раст. Сећамо се сви добро пре две сезоне феноменалног меча у Пиониру између Звезде и Галатасараја, када су Турци демонстрирали о каквој екипи се ради упркос сјајној атмосфери у препуном београдском храму кошарке.

Прошле сезоне су направили додатан помак и нашли се у најбољих осам екипа у Евролиги иако су имали велике проблеме са повредама па готово да целе сезоне нису одиграли ниједан меч у комплетном саставу.

Галатасарај је и ове сезоне обезбедио велики буџет, карактеристично за турске тимове, а прво појачање је стигло из Жалгириса и то је Мартинас Поцијус. Клуб је напустио центар Попс Менса Бонсу и Енгин Атсур, а информације које стижу из Турске говоре да ће бити бројних промена у играчком кадру.

Занимљивост:

Галатасарај је на веома интересантан начин остао без трофеја у првенству Турске. Наиме, иако су славили у шестом мечу и изборили мајсторицу играчи Галатасараја се нису појавили на терену у седмој утакмици. Разлог за то је био што турски савез није раматрао жалбу на суђење у петој утакмици финала плејофа против Фенербахчеа.

Шести шешир –  Нептунас

Најмање име у групи Д, али никако и тим за потцењивање. Нептунас је типичан представник литванске школе о чему најбоље говори податак да су у протеклој сезони имали у саставу 11 Литванаца и само једног Американаца. Иако нису имали звучна имена у тиму успели су после дуго времена да онемогуће велики дерби у финалу између Лијетувос Ритаса и Жалгириса. У финалу је Жалгирис ипак био бољи после шесте утакмице.

Нептунас је учесник и ВТБ лиге, а учешће у Евролиги ће им бити деби у најпрестижнијем европском такмичењу. Занимљиво је да Нептунас још увек није променио ниједног играча из протекле сезоне, али учешће у Евролиги повезује Литванце са реномираним играчима.

Занимљивост:

Нептунас је у својој историји само четири пута учествовао у европским такмичењима. Протекле сезоне у Еврокупу, у сезони 2003/2004 у истом такмичењу и две сезоне у низу у Купу Кораћа 1998/99 и 1999/00.

Претходни текстЗа почетак Галатасарај у Београду
Следећи текстЗвезда са дебитантом на почетку АБА лиге